TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Opozicija blokirala rad NSRS-a, pozicija prešla u malu salu

Opozicija blokirala rad NSRS-a, pozicija prešla u malu salu

Poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a večeras su ponovo blokirali rad Narodne skupštine RS-a.

Uz korištenje zviždaljki ponovo su "zauzeli" sto rukovodstva Narodne skuptine RS-a, najavivši da neće učestovovati u raspravi, ali ostaju u sali.

Prethodno njihov zahtjev da se stavi van snage odluka o razrješenju glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote nije uvršten u dnevni red zasjedanja Narodne skupštine.

Odbijeni su i zahtjevi da se prijedlog rezolucije o starteškim ciljevima RS-a do 2023. uvrsti u dnevni red zasjedanja, te infomacija o ponašanju pripadnika MUPRS-a i, kako navode, fizičkom sprečavanju opozicije da prisustvuju sjednici parlamenta 13. septembra.

Poslanici SDS-a, PDP i NDP-a su tražili skupštinsku raspravu o ovim tačkama, ali tokom izjašnjavanja nisu dobili potrebnu većinu.


videoprilog Mirjane Radanović (Dnevnik 3)

- Nemamo namjeru da učestvujemo u ovom cirkusu. Džaba vama pričati da ugrožavate rad institucija i vidite u koju ste situaciju doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a, koja ne može da radi smjenom glavnog revizora - rekao je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica.

Kazao je i da nije udovoljeno zahtjevima opozicije da se dostavi zapisnik o prošloj sjednici Narodne skupštine, kojoj nisu prisustvovali i smatraju da je bila nelegalna.

-Ne poštujete Ustav, zakone i to nećemo dozvoliti - rekao je Govedarica.

Nakon što su zviždaljkama spriječili dalji rad, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je dao pauzu od pola sata.

Opozicija u NSRS-u nije napustila salu iako im je izrečena mjera udaljenja

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović večeras je izrekao mjere udaljenja sa sjednice poslanicima opozicije, koji su korišteći zviždaljke pokušali da blokiraju rad parlamenta.

I pored stalnih zvižduka, Čubrilović je pojedinačno pročitao imena poslanika SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS RS, koji nisu dozvoljavali dalji rad sjednice, nezadovoljni jer nisu usvojeni njihovi zahtjevi za proširenje dnevnog reda ovog zasjedanja.

Čubrilović je mjere udaljenja izrekao pozivajući se na član Poslovnika, koji kaže da je to moguće uraditi kada poslanici fizički blokiraju rad parlamenta.

S obzirom da su opozicionari i dalje zviždaljkama omtali rad parlamenta, Čubrilović je dao na glasanje izrečenu mjeru, a parlamentarci vladajuće većine su se izjasnili dizanjem ruku, budući da nije radilo elektronsko glasanje.

Čubrilović je potom zamolio poslanike opozciije da napuste salu, što oni nisu uradili. Nakon toga je konstatirao da nisu osigurani uvjeti za nastavak zasjedanja. Opozcionari su i dalje ostali u velikoj sali za stolom skupštinskog rukovodstva.

Opozicija tvrdi da brani parlament RS-a od nezakonitosti

Poslanik Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović izjavio je večaras da opozicija nije blokirala rad parlamenta, već “zaustavila njegov nelegalan rad”.

Istakao je da opozicija samo traži poštivanje zakona i skupštinskog poslovnika.

-Zaustavili smo rad parlament RS-a, kako bi ga sačuvali od dalje anarhije, neleganosti, nezakonitosti i urašavanja. I to je naš demokratski i korektan odnos prema Narodnoj skupštini - dodao je Borenović.

Tražili su, kaže, da se dopuni dnevni red, te razmatra stavljanje van snage odluke o razriješenju glavnog revizora, te rezolucija o strateškim ciljevima RS-a do 2023., kao i ko je pozvao policiju na prošlu sjednicu parlamenta, ali to nije prihvaćeno.

Istakao je da je parlament mjesto i za one koji nisu u vladajućoj većini.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je večeras da je opozicija, nažalost, prisiljena da primjenjuje i ove mjere parlamentranog rada, jer vladajuća većina u Narodnoj skupštini ne poštuje Poslovnik o radu i zakone.

-Dara je prevršila mjeru - rekao je Čavić novinarima.

Podsjetio je da su prvo trebalo da se izjasne o zapisniku s prošle sjednice, ali da on nije dostavljen na izjašnjavanje, a odbjeni su i drugi njihovi zahtjevi za proširenje dnvenog reda.

-Izglasali su dnevni red po kojem će se raspravljati i o revizorskom izvještaju, koga neće imati ko da obrazloži, jer su razriješili dužnosti glavnog revizora - rekao je on ističući da to potvrđuje politički pritisak na rad Glavne službe za reviziju.

Dodao je da ne blokiraju rad institucija, već nezakonitost.

-Kada budu poštovali poslovnik, zakone i Ustav bit će moguće nastaviti rad parlamenta. Do tada, s žaljem konstatujem da tih uvjeta nema - kazao je.

I poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da su ovo trebalo uraditi 2014. godine, jer “vlast u RS-u ne bi bila bahata kao što je danas i ne bi u parlamentu bilo sedam 'preletača'”.

- Ako poslanici vladajućih stranaka ozbiljno ne razmisle kuda ovo ide, branit ćemo parlament od daljeg poniženja - dodao je on.

Dodik došao u zgradu Narodne skupštine RS-a, sjednica još nije nastavljena

Predsjednik RS-a Milorad Dodik došao je večeras u Narodnu skupštinu, čije zasjedanje su blokirali poslanici opozicije, tvredeći da se ponovo krši skupštinski poslovnik i zakoni.

Dodikov dolazak uslijedio je u vrijeme dok poslanici vladajuće većine odlučuju kako dalje nastaviti rad parlamenta, budući da je opozicionarima izrečena mjera udaljenja iz sale, na koju su se oni oglušili.

Ubrzo je u Narodnu skupštinu pristigla i premijerka Željka Cvijanović.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović je dao pauzu dok se, kako je naveo, ne omogući nesmetan rad parlamenta.

Pretpostavlja se da će zasjedanje biti nastvaljeno u drugoj, maloj sali, u koju na prošloj sjednici nisu mogli ući poslanici opozicije.

Oni su večeras koristeći zviždaljke onemogući skupštinsko zasjedanje.

Poslanici vladajućih stranaka nastavili zasjedanje u maloj sali, opozicija ne prisustvuje

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a nastavili su večeras zasjedanje u drugoj, maloj sali, nakon što je opozicija zviždaljkama onemogućila rad u velikoj sali.

Opozicionari ne prisustvuju zasjedanju, nakon što im je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa skupštinskog zasjedanja, na šta su se oni oglušili.

Nakon toga su poslanici vladajuće većine ponovo otišli u malu salu, gdje vode raspravu po tačkama usvojenog dnevnog reda, bez prisustva opozicije i parlametaraca iz Koalicije "Domovina".

U zgradi Narodne skupštine RS-a večeras su došli i predsjednik i premijerka RS-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji se trenutno nalaze u skupštinskom restoranu.

U NSRS bez opozicije i 'Domovine' završena rasprava o vojnoj neustranosti RS-a

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a večeras su, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina” završili raspravu o Prijedlogu rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Povlačenje ove tačke tražili su poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a, predlažući svoj dokument rezolucije o strateškim ciljevima RS-a do 2023., ali taj zahtjev nije prihvaćen.

Iz Koalicije “Domovina” su također tražili da se Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a skine s dnevnog reda, jer entitetski parlament nije nadležan za pitanja odbrane, već država BiH, te da se ovim ruši njen suverenitet.

Na zasjedanju u maloj sali, u kojoj su nastavili rad, nakon što je opozicija koristeći zviždaljke onemogućila zasjedanje u velikoj sali, razmatraju tačke dnevnog reda bez puno rasprave.

Za to vrijeme dio poslanika opozicije i dalje je u velikoj sali parlamenta, gdje će, kako su naveli, ostati sve dok sjednica traje.

Tvrde da nisu otišli u malu salu, jer bi vjerovatno, ponovo postojala mogućnost da ih osiguranje onemogući da uđu na zasjedanje.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
FOTO: Sačuvati sjećanje na žrtve: Obilježeno 25 godina od početka raspuštanja logora \'Manjača\'

U Sarajevu zasjedao Glavni odbor SDA: Poziv strankama da se okrenu djelovanju u interesu bh. građana

VIDEO: Zabrana iz 2003. nikada se nije poštovala: Brčanska skupština priprema zakon o zabrani pušenja

VIDEO: Socijaldemokratija alternativa za cijeli Balkan: Samit lidera socijaldemokratskih partija u Sarajevu

Deseci tisuća ljudi u Koloni sjećanja: U Hrvatskoj se obilježava 26. godišnjica pada Vukovara

Premijer Libana u Francuskoj: U Parizu se sastali Macron i Hariri

Veliko slavlje zbog kraja vladavine 93-godišnjeg predsjednika: Demonstranti u Harareu idu ka Mugabeovoj rezidenciji

VIDEO: BNP Zenica koordinator manifestacije: Učesnici iz 13 bh. gradova u manifestaciji \'Noć teatra za BiH\'

15. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine : Krupa savladala prvaka BiH, Sloboda deklasirala Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Nakon što je UN okrivio Siriju za kemijski napad, Rusija vetom zaustavila istragu
Objavljeno prije 4 sata
Zbog situacije u Libanonu izbio diplomatski sukob između Njemačke i Saudijske Arabije
Objavljeno prije 4 sata
Oporbeni lider Venezuele pobjegao iz kućnog pritvora i stigao u Madrid
Objavljeno prije 4 sata
Macron srdačno dočekao (bivšeg) premijera Libanona, je li ovo poruka Saudijcima?
Objavljeno prije 5 sati
SAD odobrio prodaju proturaketnog sustava Poljskoj
Objavljeno prije 5 sati
Građani Zimbabvea slave pad zloglasnog Mugabea: "Napokon slobodni"