TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

Vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona nije ni održana. Nisu se pojavili zastupnici iz reda hrvatskog naroda. Oni su jučer najavili da neće učestvovati u, kako tvrde, neregularnom postupku stavljanja na dnevni red amandmana na Ustav kantona, kojima bi, između ostalog, bila regulisana konstitutivnost Srba.


videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

Skupštinsku je salu uz negodovanje napustio predstavnik onih koje se dnevni red najviše ticao -predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u HNK-u Dušan Golo. Nedolaskom zastupnika iz reda hrvatskog naroda je, kaže, razočaran.

"Nama bi bilo daleko poštenije, moralnije i hrabrije da su došli na sjednicu i iznosili svoje argumente zašto su protiv konstitutivnosti Srba u ovom kantonu".

A nisu, barem tako tvrde u Klubu hrvatskih zastupnika. Protive se, kažu, samo neprimjerenom načinu predlaganja amandmana i činjenici da su ih zastupnici SDP-a pokrenuli isključivo u predizborne svrhe.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, dijeli taj stav: "Moje pitanje tim ljudima koji su predlagači, uz sve poštivanje onih na koje se odnosi, šta su čekali zadnjih godinu-dvije-tri? Zašto nismo na jednom korektnom razgovoru svi zajedno sjeli i to pitanje riješili, da bude jednoglasna odluka?"

SDP HNK-a odgovara da Dragan Čović ne raspolaže pravim informacijama. Inače se ne bi, kažu, desilo da se s jedne strane zagovara evropski put Bosne i Hercegovine. “S druge strane, na kantonalnom nivou tu istu državu ruši, jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda, vezano za konstitutivnost naroda u BiH", kazala je Vesna Saradžić, zamjenica Predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDP BiH).

Za predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Šerifa Špagu je, opet, dobro da je priča o konstitutivnosti izašla iz okvira kantona. "Da konačno na nekoj  političkoj ravni dođe do dogovora o realizaciji obaveza koje su više od 15 godina na Skupštini HNK-a", rekao je Špago.

I za koje se ne zna kako dalje. Jer kako u vodstvu Skupštine objašnjavaju, Poslovnik nije regulisao tok aktivnosti nakon ovakvog scenarija.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Nisu ispoštovani dogovori u vezi sa kolektivnim ugovorom: Uposleni u zdravstvu u BPK Goražde stupili u generalni štrajk

Iako je bio najavljen generalni štrajk: Stomatolozi i doktori medicine USK u polusatnom štrajku

Presuda Mladiću historijski čin: Predstavnici udruženja žrtava i logoraša otputovali u Hag

Ministrica Borovac sa predstavnicima 28 gradova i općina: Potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti iseljeništva

Generali se složili?: Mugabe pristao dati ostavku pod uvjetom da dobije imunitet?

Pri podjeli humanitarne pomoći: U Maroku 15 osoba poginulo u stampedu

Neuspjeh pregovora o formiranju vlade Njemačke: Merkel: Dolaze teški dani

Vođa zloglasnog američkog kulta: Charles Manson umro u 83. godini

Platinasta godišnjica: Sedamdeset godina braka Elizabete II. i princa Philipa

VIDEO: O budućnosti proizvodnje od šipka u F+ Marija Prlić: Supervoće čiji je svaki dio iskoristiv - divlji šipak