TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Da li će tokom sastanka doći do rješenja?

Da li će tokom sastanka doći do rješenja?

Nastavlja se generalni štrajk Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo. Da bi se došlo do rješenja, za danas je zakazan sastanak predstavnika Sindikat sa kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem i resornom ministricom Zilhom Ademaj.

Podsjećamo, štrajk je počeo 13. oktobra i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, koji traži povećanje satnice i promjenu kolektivnog ugovora.

Konaković je kazao za Fenu da je rebalansom budžeta, koji će se pred zastupnicima Skupštine KS-a naći krajem oktobra, previđeno da se šest miliona KM izdvoji za nabavku opreme, kako bi izdvojenih 15 miliona trošili na plaće.

Poručio je da satnica, koju traže štrajkači, nikako ne može iznositi 2,75 KM. "Za 40 sati rada sedmično, to bi na mjesečnom nivou iznosilo povećanje od 40.560.000 KM, dok za 37,5 sati 29.650.000 KM i to su novci koje ova Vlada nema. Do izbora bi mogli isplaćivati te plate, ali bi sistem nakon toga krahirao", naglasio je Konaković.

Izrazio je želju da zdravstveni ranici imaju najbolje plate u regionu, jer su najbolji, ali da je nemoguće u godinu dana riješiti sve probleme koji se gomilaju u zdravstvu. "Bio sam iznenađen činjenicom da imamo čak 15 miliona za povećanje plaća, ali to je bilo malo ili nedovoljno ljudima koji vode jedan od ovih sindikata i napravili su taj štrajk za koji mislim da ne donosi ništa dobro ni nama ni pacijentima", kazao je.

Dodao je da je predstavnike sindikata pozivao više puta da zajedno pregledaju prihode i rashode u zdravstvu, ali da još nisu postigli to. "Komisije i visoke plate su završena priča, jer je Vlada KS-a to već stavila pod kontrolu i ne postoji ni jedan aktuelan razlog za štrajk", ocijenio je Konaković.  

Smatra da su se troškovi života u KS-u smanjivali, te da nije bilo zakonske obaveze da se usklađuje plata, što štrajkači također prigovaraju.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Uskoro online platforma s bazom podataka: Mediji i ljudska prava

BiH po drugi put dobila zabranu izvoza voća u Rusiju: Jabuke iz Poljske prepakivane u Bijeljini

Olakšanje i pacijentima i ljekarima: Zamjena papirnih elektronskim zdravstvenim knjižicama u KS-u

\'Izborni zakon promijeniti u cijeloj BiH\': Glavni stan HSP-a: Politika HDZ-a nije dobra

37-godišnji O. S. prikupljao sekundarne sirovine: Preminuo radnik na koga se obrušila zemlja u Željezari Ilijaš

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca \'Krug 99\': Kovačević: Tunel kao najbolja alternativa za Pelješki most

Operacija protiv kurdske milicije: Turski vojnici ušli u sirijsku pokrajinu Afrin

VIDEO: Eli Tauber u Federaciji plus: Predstavljamo Muzej Jevreja BiH

Prijateljski susret odigran u Zetri: Hokejaši BiH nakon produžetka slavili protiv Makedonije

Pred susrete s Meksikom i SAD-om: Bh. fudbalska reprezentacija okupila se u Zenici