TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članicaFoto: AA

Generalni sekretar INTERPOL-a Jurgen Stock boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje se sastao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i direktorima policijskih agencija na državnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).


videoprilog Аenite Huseinbegović (Federacija danas)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio je da je sa Stockom razgovarao o sigurnosnim izazovima, cyber kriminalu, finansijskom kriminalu, proširenju saradnje između BiH i INTERPOL-a, istakavši da je generalni sekretar te institucije pohvalno govorio o BiH.

"Generalni sekretar je govorio pohvalno o BiH, kao zemlji članici, da smo implementirali i da redono i pravovremeno implementiramo sve preporuke INTERPOL-a, sve nove sisteme koje uvodi INTERPOL i da smo, kako je rekao generalni sekretar, u  vrhu zemalja članica koje u potpunosti, na jedan kvalitetan i efikasan način sarađuje s INTERPOL-om", rekao je Mektić.

Govorio je i o mogućem povratku bh. državljana s ratišta u Iraku i Siriji nakon, kako je kazao, definitivnog poraza terorističke organizacije ISIS na tom području.

"Vjerovatno će doći do toga da će jedan broj stranih državljana koji su ratovali u okviru ove terorističke organizacije, napuštati Siriju i Irak i pokušati se vratiti u Evropu, između ostalog, i u BiH. Mislim da ćemo i na tom planu putem INTERPOL-a dobivati određene analize,  podatke, a naravno bitno nam je da sada kad su ove terorističke organizacije izašle sa okupiranog teritorija, da će iza njih ostati puno informacija, tragova, dokaza koji su nama jako bitni kako bi u potpunosti sagledali terorizam kao globalni problem. Ali ja se nadam da ćemo doći i do konkretnih dokaza i za određen broj naših državljana koje bi mogli koristiti ne samo u operativne svrhe, već i u svrhe procesuiranja naših državljana koji  su učestvovali u Siriji i Iraku u sastavu ovih terorističkih organizacija", rekao je Mektić.

Istakao je bitnim to što INTERPOL razvija snažne kapacitete za borbu protiv cyber kriminala, koji je "neka vrsta budućnosti u kojoj će se razvijati i organizovani kriminal i terorizam i svi bezbjednosni izazovi".

"Mislim da ćemo mi u BiH morati  tome posvetiti značajno veću pažnju i da ćemo u ovom smislu koristiti i kapacitete INTERPOL-a", kazao je Mektić.

Na kraju je istakao da je posjeta generalnog sekretara INTERPOL-a BiH izuzetno bitna i korisna za buduću saradnju.

"Uz jednu opštu konstataciju da će se stvari u bezbjednosnom smislu vjerovatno dalje još pogoršavati nama svi ovi alati s kojima raspolaže  INTERPOL su od izuzetne važnosti kako bi uticali na bolje i povoljnije stanje bezbjednosti unutar BiH, a samim tim kako bismo dali svoj doprinos globalnom bezbjednosnom sistemu izvan BiH", poručio je Mektić.

Generalni sekretar INTERPOL-a Jurgen Stock istakao je da njegova posjeta BiH dolazi u trenutku kada se međunarodna sigurnosna situacija izuzetno mijenja i kada nove okolnosti zahtijevaju saradnju i razmjenjivanje podataka i informacija.

"Naše zajednice se suočavaju s cijelim nizom prijetnji od međunarodnog terorizma, cyber kriminala... koje zajedno moramo rješavati. Ove prijetnje su više nego ikad ranije na međunarodnom nivou kompleksne i nijedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori s tim prijetnjama", izjavio je Stock.

Istakao je da su  jedinice za provoenje zakona zbog terorističkih prijetnji i napada koji se dešavaju u svim djelovima svijeta u situaciji kada trebaju koristiti uspostavljene mreže policijskih organizacija.

"Zaista iz te pespektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imale u nekim zajedničkim operacijama, kao na primjer, u operaciji 'Trigger', gdje se radilo o borbi protiv ilegalne trgovine ratnim oružjem. U ovoj operaciji je učestvovalo 7.800 službenika iz 23 zemlje.Kao rezultat imali smo 149 hapšenja i zaplijenjeno je vatreno oružje i eksplozivi. Zahvaljujući naporima zemalja kao što je BiH ova operacija je rezultirala time da je opasno oružje oduzeto kriminalcima", rekao je Stock.

Istakao je da je Ured INTERPOL-a u Sarajevu 2003. godine postao  jedan od prvih ureda koji se priključio na globalnu komunikacijsku mrežu INTERPOL-a i da su danas svi granični prelazi u BiH priključeni na ovaj sistem koji omogućava pristup svim bazama podataka INTERPOL-a u svakom trenutku.

"Učešće BiH u međunarodnoj saradnji je ovu zemlju učinilo jednom od lidera u globalnom smislu. Zaista mi je bilo drago da razgovaramo o tome šta je dosad urađeno i na koji način u budućnosti možemo da poboljšamo našu saradnju", istakao je generalni sekretar INTERPOL-a.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Uskoro online platforma s bazom podataka: Mediji i ljudska prava

BiH po drugi put dobila zabranu izvoza voća u Rusiju: Jabuke iz Poljske prepakivane u Bijeljini

Olakšanje i pacijentima i ljekarima: Zamjena papirnih elektronskim zdravstvenim knjižicama u KS-u

\'Izborni zakon promijeniti u cijeloj BiH\': Glavni stan HSP-a: Politika HDZ-a nije dobra

37-godišnji O. S. prikupljao sekundarne sirovine: Preminuo radnik na koga se obrušila zemlja u Željezari Ilijaš

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca \'Krug 99\': Kovačević: Tunel kao najbolja alternativa za Pelješki most

Operacija protiv kurdske milicije: Turski vojnici ušli u sirijsku pokrajinu Afrin

VIDEO: Eli Tauber u Federaciji plus: Predstavljamo Muzej Jevreja BiH

Prijateljski susret odigran u Zetri: Hokejaši BiH nakon produžetka slavili protiv Makedonije

Pred susrete s Meksikom i SAD-om: Bh. fudbalska reprezentacija okupila se u Zenici
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Papa na misi u Peruu osudio bijedu i ravnodušnost u velikim gradovima
Objavljeno prije sat vremena
Stotine žena diljem Europe marširale i prosvjedovale protiv Trumpa
nedjelja, 21.1.2018. 21:58
Vijeće sigurnosti se sastaje zbog turskog vojnog napada na Siriju
nedjelja, 21.1.2018. 21:06
Španjolska traži uhićenje Puigdemonta ako otputuje u Dansku
nedjelja, 21.1.2018. 20:22
Turska vojska napala je Siriju i time zadala udarac SAD-u. Što čeka ovu ratom razorenu zemlju?
nedjelja, 21.1.2018. 19:53
Američka savezna vlada već dva dana je blokirana, Trump za sve krivi demokrate