TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Zajednička komisija za nadzor nad radom ObavještajnĐľ-sigurnosne agencije BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno imenovala dosadašnjeg prvog zamjenika predsjedavajućeg te Komisije Barišu Čolaka (HDZBiH) za privremenog predsjedavajućeg Komisije na rok od 60 dana.


videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2) 

"Na dnevnom redu je bila samo jedan tačka, a to je izbor privremenog predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva iz razloga što je povjerenstvo ostalo bez predsjedatelja, jer je Zastupnički dom razriješio dužnosti Nikolu Špirića koji je bio predsjedatelj", kazao je Čolak novinarima nakon sjednice.

Dodao je da su jednoglasno danas, sukladno Poslovniku o radu, imenovali privremenog predsjedatelja ovog povjerenstva na rok od 60 dana.

"Vjerujemo da ćemo u razdoblju od 60 dana riješiti i pitanje predsjedatelja, jer predsjedatelj ovog povjerenstva treba biti iz redova oporbe, a ne pozicije", dodao je Čolak.  

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Safet Softić (SDA) je izjavio novinarima da je Poslovnik o radu ove komisije predvidio ovakvu situaciju.

Pojasnio je da je predviđeno da, ukoliko ostane upražnjeno mjesto predsjedavajućeg komisije ili jednog od dva zamjenika, komisija određuje jednog od svojih članova da privremeno obavlja tu dužnosti i o tome obavještava oba doma.

"To je upravo ova situacija koju imamo sada. Predstavnički dom PSBiH je razriješio Nikolu Špirića kao člana ove komisije, a time ujedno i kao predsjedavajućeg komisije. Mi smo, u skladu s poslovničkom odredbom, danas uradili ono što je bilo najlogičnije, odredili prvog zamjenika Barišu Čolaka da privremeno obavlja ovu dužnost", pojasnio je Softić.

Kaže kako misli da je to sasvim dostatno i dovoljno rješenja za ovakvu situaciji, da komisija može nastaviti svoj rad.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH Fahrudin Radončić (SBBBiH) je u izjavi novinarima istaknuo zadovoljstvo da je Komisija donijela jednoglasnu odluku da Bariša Čolak privremeno predsjedava dok na čelo Komisije, u skladu sa Zakonom o obavještajnoj službi, ne dođe ličnost iz opozicije.

"Dok se to ne dogodi moramo da radimo u punom kapacitetu i pomognemo obavještajnoj službi, gdje postoji jak personalni sukob u menadžmentu i gdje mi kao komisija te stvari treba da na jedan legalistički način razjasnimo. Nisam zadovoljna nadzorom ove komisije, a ona nije jedina zadužena tu treba da bude i predsjedavajući Vijeća ministara, kako sve to funkcioniše u odnosu OSA-Komisija ", kazao je Radončić.

Dodao je da je uvjeren da će raditi u skladu sa zakonom i da će građani imati garancije da postoji civilni nadzor nad obavještajnom službom.

Član Zajedničke komisije Darko Babalj (SDS) je izjavio novinarima da će narednih 60 dana zajednički tražiti kompromisna rješenja u vezi s pozicijom predsjedavajućeg Zajedničke komisije.

"Čolak i ja smo dali sebi za zadatak da porazgovaramo sa članom komisije  Sredojem Novićem i da se vrati da predsjedava komisijom. Mislim da trebamo tražiti rješenja, a ne se držati dnevne politike", kazao je Babalj, dodajući da predsjedavajući Komisije ne može biti ni iz jednog naroda osim iz srpskog.       

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u julu usvojio Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koju je predložila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS).

Prema navedenoj odluci, umjesto dotadašnjeg člana Komisije Nikole Špirića (SNSD) za član je izabran Borislav Bojić (SDS). Špirić je do tada obavljao funkciju predsjedavajućeg te komisije.

Nakon toga je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) podnio neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Uzeli taoce: Naoružani napadači upali u luksuzni hotel u Kabulu

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

VIDEO: IT stručnjaci najtraženiji na tržištu rada: Zenički univerzitet pokreće studij softverskog inženjerstva

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Avijacija uništila \'gotovo sve\' mete u kurdskoj enklavi: Yıldırım za nedjelju najavio kopnenu ofanzivu na Afrin u Siriji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

VIDEO: Više od 60 mladih skijaša iz 15 država: Olimpijski duh na Jahorini - testno takmičenje za EYOF
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
VIDEO, FOTO Tisuće žena diljem svijeta prosvjeduju protiv Trumpa: "Naš gumb je veći od tvog"
Objavljeno prije 3 sata
Lavrov opovrgnuo navode turskih medija: "Ruska vojska ostaje u Siriji"
Objavljeno prije 4 sata
Prvi susret iračkog i kurdistanskog premijera nakon sukoba oko referenduma o neovisnosti
Objavljeno prije 4 sata
Spiegel: Iran špijunira židovske objekte u Njemačkoj kao moguće ciljeve napada
Objavljeno prije 4 sata
VIDEO Izvanredno stanje u Jamajci zbog sve više ubojstava i kriminala, vojska na ulicama
Objavljeno prije 5 sati
Papa je u Čileu branio biskupa optuženog za zataškavanje pedofilije, a žrtve nazvao klevetnicima. Zašto?