TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko, komentirajući usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS.

"Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir želim pojasniti, u vezi sa Rezolucijom koju je jučer usvojila Narodna skupština RS, da Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS. NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou", naveo je Inzko u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Inzko, također, želi još jednom naglasiti da je, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati.

NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži

Sjevernoatlantski savez (NATO) ne tjera nikoga da se pridruži Savezu, odgovoreno je danas medijima iz NATO štaba Sarajevo na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS.

"Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država", poručuju iz NATO štaba.

Kažu da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab Sarajevo podržava reformu odbrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

"Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija", navodi se u odgovoru.

Dodik: Naš interes nije NATO, od te alijanse nismo imali ništa

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta, očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da prestanu bilo kakve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu.

"Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Kaže da je dio scenarija da se ne učestvuje u radu Narodne skupštine i to da opozicija pobjegne od glasanja o rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

"Rad NSRS se mjeri po tome da li imate većinu, a većina postoji. To što je neko sam sebe isključio ili nije došao na sjednicu, ne znači da je Skupština krnja. Ovo je parlament u punom kapacitetu", rekao je Dodik.

Tvrdi da su sinoćnja dešavanja u Narodnoj skupšini pokazala da je "destabilizacija RS kontinuiran posao vanjskih i unutrašnjih neprijatelja, koji su počeli napadima na njenog predsjednika, MUP, RTRS, a sada i Narodnu skupštinu RS".

Brčkalo: Rezolucija je pokajnički dokument, SNSD-a nas doveo pred NATO

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS-a jedna vrsta "pokajničkog dokumenta, koji je u svojoj suštini manjkav i kontradiktoran“ - ocijenio je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo.

"Upravo nas je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO-a, a sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbjeći odgovornost za te svoje postupke", rekao je Brčkalo.

Hronološki gledano, navodi, SNSD je 2003. na svom saboru imao deklaraciju o euroatlanskim integracijama, zatim je 2005. Nikola Špirić potpisao zakon o odbrani BiH, u čijem članu 84. stoji da će Vijeće ministara i parlament BiH raditi na uključivanju BiH u NATO savez.

Brčkalo podsjeća da je 2006. potpisan sporazum o Partnerstvu za mir, zatim je 2008. SNSD-ov Milorad Živković zajedno sa Sulejmanom Tihićem uputio u parlament BiH zajedničku rezoluciju o spremnosti BiH za taj vojni savez, a 2009. godine je sve to finalizovao Nebojša Radmanović, koji je u obraćanju tadašnjem generalom sekretaru NATO saveza Jap de Hop Sheferu rekao da BiH "dijeli vrijednosti alijanse i spremna je da bude prepoznatljiva na putu ka euroatlanskim integracijama“.  

"Apsurd je i da se SNSD u svojoj rezoluciji poziva na vojnu neutralnost Srbije, jer se mora znati važan podatak, da je ta zemlja svoju vojnu neutralnost izglasala 2007. godine, a dvije godine nakon toga, SNSD je predvođen Radmanovićem slao molbu za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u (MAP). Sve ovo govori o velikom lutanju i neodgovornoj SNSD-ovoj ad hoc politici. A istorijat njihovih aktivnosti po pitanju ulaska BiH u NATO ne ide im nimalo u prilog, odnosno demaskira njihovu politiku", rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije "Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definiše neutralnost tog bh. entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, te precizira da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Softić, Čolak i Radončić o rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti RS-a

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira usvajanje rezolucije o proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izjavio da je to sasvim sigurno antidejtonski čin.

"Ni više ni manje od toga ne mogu kazati, jer entiteti nisu zaduženi za ovu vrstu vanjske politike, za ovu vrstu odluka. U tom smislu mislim da je Narodna skupština RS preuzela ingerencije koje joj ne pripadaju po Zakonu o odbrani. Mislim da je to u sklopu jedne politike koja se vodi u odnosu na državu BiH, jedan u nizu pokušaja destabilizacije institucija BiH", kazao je Softić.

On misli da je to po svaku cijenu trebalo izbjeći.

"Vidjet ćemo kakve će biti reakcije u odnosu na ovo, ali ne doživljavam to kao nešto što pridonosi stabilizaciji političkih prilika u BiH", naveo je Softić.        

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak (HDZ BiH) je kazao da navedenu rezoluciju ne bi posebno komentirao, te da su on i stranka kojoj pripada apsolutno opredjeljeni, ne samo za evropske, nego i euroatlanske integracije.

"Duboko vjerujem da će ovaj čitav prostor jednog dana postati zaista dio tih integracija, jer sve stvari, čini mi se, da idu u tom pravcu. U razgovoru s kolegama iz RS-a oni ističu da tu svoju odluku, kad je u pitanju NATO savez, usuglašavaju s Republikom Srbijom. Ali ako malo bolje promatrate šta radi Srbija u posljednje vrijeme, čini mi se da Srbija jako dobro surađuje s institucijama NATO saveza", kazao je Čolak.

Dodao je da vjeruje da će se stvari odvijati u tom pravcu, te da će do toga „nama trebati još jedno izvjesno vrijeme“.

"Sad bi, po mom sudu, bilo najvažnije da aktiviramo MAP. Postoje, po meni, realne šanse da se i to u dogledno vrijeme napravi", ocijenio je Čolak.           

Delegat u Domu naroda državnog parlamenta i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je izjavio novinarima da NATO savez, NATO put i MAP, nemaju alternativu.

"Nakon 200 hiljada ubijenih, nakon genocida, bošnjačka zajednica i bošnjačke političke stranke će sigurno biti protiv bilo kakve vojne neutralnosti. Mi ćemo se čvrsto zalagati i vjerujemo da će doći vrijeme kada će Republika Srpska shvatiti da je Bosni i Hercegovini mjesto u NATO savezu", kazao je Radončić.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Zasjedanju, koje je okončano rano jutros, nisu prisustvovali poslanici opozicije i Koalicije “Domovina”, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a su predlagali rezoliciju o strateškim ciljevima RS-a do 2023., dok su u “Domovini” ukazivali da Narodna skupština nema ovlaštenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulirana na nivou BiH.

Kabinet Bakira Izetbegovića: Kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva RS-a

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a, koju je usvojila Narodna skupština RS-a "u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije 'Domovina', predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bh. entiteta RS", saopćio je danas Kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta. To je isključiva nadležnost državnih organa. Predsjedništvo BiH je ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u, te podnijelo formalni zahtjev za pristupanje MAP-u. Članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno je da će 'Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a'.

Jasno evroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije. Ovakvi stavovi rukovodstva eniteta RS, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija u suprotnosti sa interesima svih građana BiH. Donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta RS-a nastavlja sa provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo Bosni i Hercegovini, nego će imati i posljedice po regiju, ali i cijelu Evropu", navodi se u saopćenju.

SDP: Dodikovo prikrivanje referendumskog fijaska

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) smatra nedopustivim usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske (RS), koja je noćas, bez prisustva opozicije, izglasana u Narodnoj skupštini (NS) ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

- Očigledno je da je Milorad Dodik, prikrivajući fijasko oko raspisivanja i otkazivanja referenduma, populističkom retorikom, bez ikakvog ustavnog pokrića, krenuo sa preuranjenom predizbornom pričom - saopćeno je iz SDPBiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost ove stranke, predsjednik RS-a trebao bi se baviti rješavanjima problema običnih građana, kao što je činjenica da sela i gradovi u RS-u, pa i u cijeloj BiH ostaju prazni, a umjesto toga, "Dodik rezolucijama i referendumima građanima zamazuje oči".

Podsjetili su da je upravo podrška Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bila presudna u reformi Oružanih snaga BiH, kod ukidanja entitetskih ministarstava odbrane te dosad učinjenim koracima prema članstvu u NATO-u.

- Dijelovi rezolucije u kojima je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status, pa i vojni, koordinira sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma, također nemaju nikakav ustavni osnov. Iako se zaklinje u Dejtonski sporazum onda kada mu odgovara, ovom rezolucijom Dodik i NSRS njegov Aneks 1 izravno krše - istaknuto je iz SDP-a.

Osim toga, napominju da je u članu 84. Ustava BiH jasno naznačeno da ustavne i zakonske nadležnosti i aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO jedino mogu provoditi Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i ostali subjekti državne odbrane te da entiteti nemaju nikakvu nadležnost. S tim u vezi, naglašavaju da ovaj član jasno govori kako je ulazak BiH u NATO ustavna i zakonska obaveza, a ne političko opredjeljenje, čega su u SNSD-u vrlo dobro svjesni.  

- Ukoliko se ovakva odluka ne bi mogla usaglasiti u državnim institucijama, onda su građani ti koji bi na referendumu na prostoru cijele BiH donijeli konačnu odluku o tome. Upravo ovo izaziva najveći strah kod Dodika, koji je svjestan da su, minimalno, dvije trećine građana BiH za integracije u NATO, ali i za integraciju BiH u Evropsku uniju - poručili su iz SDPBiH.

Ambasada SAD-a: Odluka NSRS-a o vojnoj neutralnosti nije u njihovoj nadležnosti

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o vojnoj neutralnosti nije u okvirima nadležnosti NSRS-a. Prema Dejtonskom sporazumu, vanjska politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija - istakli su danas iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH povodom jučerašnjeg usvajanja Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenja vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini ovog bh. entiteta.

Podvukli su da je članstvo u NATO-u svakako pitanje iz oblasti vanjske politike i odbrane, kao i to da su relevantne odluke u vezi s NATO integracijama BiH već donesene od nadležnih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Također, dodali su da bi se bilo kakav budući dijalog o ovom pitanju trebao odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou.

U izjavi za Fenu poručili su da su euroatlanske integracije najbolji način da se u BiH osiguraju sigurnost, stabilnost i prosperitet. 

Pokret Odgovor: Opozicija bi da 'srbuje', ali da se Zapad ne naljuti

Pokret Odgovor poziva opoziciju u entitetu Republika Srpska da prestanu s "igrama riječi, te slabim pokušajima da izbjegnu teme koje im nameće vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a".

- Situacija je vrlo jednostavna. Savez za promjene mora otvoreno reći da li je ili nije za NATO. Jer ako nije za NATO, onda ne vidimo koja je razlika između njih i SNSD-a. Da li to treba opet neko da troši resurse i da se svi sad uzdamo u nekakvu promjenu političkog diskursa kada dođe na vlast SDS, a da se onda oni opet sutra ponašaju kao Dodik ili da se vrate na platformu strateških ciljeva iz devedesetih - poručuju iz Odgovora.

Smatraju da u trenutku kada NSRS donosi rezoluciju o 'vojnoj neutralnosti', SDS mora izaći i reći da su protiv toga i da zagovaraju ulazak u NATO.

- Pa Srbija je potpisala Individual Partnership Action Plan, u Srbiji se održavaju NATO vježbe. Dosta je politike izolacionizma prostora RS-a koju provodi Milorad Dodik, jer to ne samo da urušava BiH, već urušava šanse građanima koji žive na prostoru ovog bh. entiteta - ističe se u saopćenju iz Pokreta Odgovor.

- Ako je njihov put Organizacija dogovora o kolektivnoj bezopasnosti, ODKB savez i Moskva, neka nam tako kažu. Samo da znamo političke pozicije, kako ne bi opet neko sutra mijenjao priču, kada dođu na vlast 2018. godine i kada im budu trebale ruke bošnjačkih predstavnika za uspostavljanje većine - zaključuju iz Odgovora.

Crnadak: Rezolucija o vojnoj neutralnosti predizborna predstava SNSD-a

Priča u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koju je pokrenuo SNSD, "predizborna je predstava", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas u Sarajevu.

"Mi vrlo dobro znamo kakva je pozicija svih stranaka iz Republike Srpske i to je bilo nešto nepotrebno", rekao je Crnadak novinarima.

Podsjetio je da u BiH postoji konsenzus za pristupanje EU, ali ne i za punopravno članstvo u NATO.

Navodeći da postoji konsenzus da se partnerstvo sa NATO jača, Crnadak je rekao da u tom pravcu ne vidi da rezolucija o vojnoj neutralnosti može da prouzrokuje bilo kakve velike efekte jer se ne razlikuje od ranijih mišljenja stranaka iz Republike Srpske.

"Dakle, stranke iz Republike Srpske nisu za to da BiH bude član NATO-a i zato mislim da neće biti nekog velikog efekta, jer se suštinski ništa ne mijenja", zaključio je Crnadak.

Narodna skupština RS-a usvojila je sinoć Rezoluciju o vojnoj neutralnosti kojom se definiše neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze, prenosi RSE.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Uskoro online platforma s bazom podataka: Mediji i ljudska prava

BiH po drugi put dobila zabranu izvoza voća u Rusiju: Jabuke iz Poljske prepakivane u Bijeljini

Olakšanje i pacijentima i ljekarima: Zamjena papirnih elektronskim zdravstvenim knjižicama u KS-u

\'Izborni zakon promijeniti u cijeloj BiH\': Glavni stan HSP-a: Politika HDZ-a nije dobra

37-godišnji O. S. prikupljao sekundarne sirovine: Preminuo radnik na koga se obrušila zemlja u Željezari Ilijaš

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca \'Krug 99\': Kovačević: Tunel kao najbolja alternativa za Pelješki most

Operacija protiv kurdske milicije: Turski vojnici ušli u sirijsku pokrajinu Afrin

VIDEO: Eli Tauber u Federaciji plus: Predstavljamo Muzej Jevreja BiH

Prijateljski susret odigran u Zetri: Hokejaši BiH nakon produžetka slavili protiv Makedonije

Pred susrete s Meksikom i SAD-om: Bh. fudbalska reprezentacija okupila se u Zenici
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Španjolska traži uhićenje Puigdemonta ako otputuje u Dansku
Objavljeno prije 9 sati
Američka savezna vlada već dva dana je blokirana, Trump za sve krivi demokrate
nedjelja, 21.1.2018. 18:35
Njemački socijaldemokrati odlučili da idu u pregovore sa Angelom Merkel
nedjelja, 21.1.2018. 17:10
Detalji napada na hotel u Kabulu: Borba po hodnicima trajala je cijelu noć, ljudi su bježali pomoću plahta
nedjelja, 21.1.2018. 16:35
Kina tvrdi da je američki razarač ušao u njihovo more, kažu da će napraviti "potrebne mjere". Što im to znači?
nedjelja, 21.1.2018. 16:31
Oko 50.000 grčkih nacionalista prosvjedovalo protiv toga da se Makedonija zove Makedonija