TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiHFoto: VladaFBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je Uredbu o postupanju vanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemske vrijednosti za FBiH.


videoprilog Аenite Huseinbegović (Federacija danas)

Federalni premijer Fadil Novalić u pauzi sjednice novinarima je kazao da je cilj zaštiti Federaciju BiH u slučaju određenih poremećaja u velikim kompanijama koje posluju na njenom području.

"Pet kompanija ulazi u ovu uredbu. Namjera nam je da zaštitimo dobavljače i zaposlene", rekao je Novalić te dodao da se Uredba odnosi na kompanije koje zapošljavaju više od 1.000 radnika i ostvaruju godišnje prihode veće od 500 miliona KM.

Ova uredba ne primjenjuje se na finansijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje penzijskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, lizing društva,  mikrokreditne organizacije, koje reguliraju posebni zakoni. "Uredbu smo dugo spremali jer je vrlo osjetljiva. S ovim značajno smanjujemo rizike", rekao je premijer.

Donesena Uredba je privremenog karaktera i bit će primjenjivana šest mjeseci. U objašnjenju Vlade FBiH u vezi s ovom uredbom stoji da je neposredan povod za donošenje intenzivan monitoring aktivnosti u vezi s poslovanjem Agrokor grupacije u BiH, koji traje od početka drugog kvartala ove godine.

Mjere vanrednog nadzora bit će primjenjivane na privredno društvo i sva njegova zavisna i povezana društva, a Vlada FBiH, na prijedlog resornog federalnog ministarstva, imenuje i razrješava povjerenika za provođenje mjera vanrednog nadzora.

Trenutno je direktno ugroženo 1.300 dobavljača kojima Konzum duguje oko 130 miliona KM, od čega je 60 miliona KM dospjelih obaveza, dok je broj indirektnih ugroženih dobavljača daleko veći, samo u mljekarskoj industriji više od 2.000.

Članovi Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama Konzum i Velpro su na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH istakli da je neophodno da u sve buduće aktivnosti budu uključeni predstavnici vlasti.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Zbog nedostatka kvoruma: Neće biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma

Zbog blokada SDA i HDZBiH: SDPBiH se povlači iz razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva

Premijer FBiH o stanju u zeničkoj Željezari: "Zatražit ćemo da Finansijska policija uđe u Željezaru Zenica"

FOTO: Služba hitne medicinske pomoći pružila pomoć radnicima: Radnici zeničke Željezare ne odustaju od štrajka glađu

Š arović sa delegacijom WTO: BiH veoma blizu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Narendra Modi u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu : \'Protekcionizam sve više jača i globalizacija gubi privlačnost\'

U okviru priprema za Zimske Olimpijske igre: Delegacija Južne Koreje u Sjevernoj Koreji poslije dvije godine

Vašington uveo kontroverzne carine : Nove tarife na veš mašine i solarne panele

VIDEO: Objavljene nominacije za Oscara: Film \'The shape of water\' nominiran u 13 kategorija