TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

U Briselu se održava dvodnevni samit lidera zemalja članica Evropske unije. U centru pažnje je Katalonija. Njemačka kancelarka i francuski predsjednik nadaju se diplomatskom rješenju krize.

Angela Merkel je dolazeći na samit lidera zemalja članica Evropske unije izrazila nadu da rješenja katalonske krize mogu biti nađena u okviru španskog Ustava: ”Pažljivo pratimo situaciju nakon spornog referenduma o nezavisnosti Katalonije i podržavamo stav španske vlade”.

Emmanuel Macron je rekao da će evropski lideri sa samita cijeloj Španiji poslati poruku jedinstva: “Ovo Evropsko vijeće će biti obilježeno porukom jedinstva među članicama uprkos krizama sa kojim se suočavamo, jedinstva uz Španiju i veoma snažnog jedinstva u razgovoru o Brexitu”.

Samit EU-a održava se u vrijeme kada je španska vlada objavila da će u subotu pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije, dok je katalonski lider zaprijetio da će proglasiti nezavisnost ako se represija nastavi. Evropski lideri razgovaraju i o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Britanskoj premijerki Theresi May su poručili da obećanja data za napredak pregovora o Brexitu uskladi s konkretnim prijedlozima, ako zaista namjerava do decembra početi razgovore o predstojećem trgovinskom sporazumu.

Kako je kazala Merkel, došlo je do napretka u pregovorima, ali trenutno to nije dovoljno da bude pokrenuta druga faza pregovora. Međutim, to daje podsticaj da se nastavi rad i dođe do druge faze u decembru.

“Pogledat ćemo konkretni ostvareni napredak u pregovorima o našem izlasku i postaviti neke ambiciozne planove za sedmice koje su ispred nas. Konkretno, naprimjer, želim vidjeti hitnost u postizanju sporazuma o pravima građana”, navela je May.

Prava državljana jedno je od tri pitanja na kojima EU želi vidjeti dovoljan napredak u pregovorima u Brexitu prije nego što prijeđu u drugu fazu i počnu se baviti budućim trgovinskim odnosima. Ostala dva pitanja su granična situacija između Velike Britanije i EU-a kod Irske i račun koji Britanija treba platiti za izlazak iz bloka.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog nedostatka kvoruma: Nije održana vanredna sjednica Predstavničkog doma

VIDEO: Za srijedu najavili proteste pred Parlamentom FBiH: Za Savez samostalnih sindikata novi Zakon o PIO-u neprihvatljiv

VIDEO: Odbacuju odgovornost: Brčanski inspektorat o aferi izvoza jabuka u Rusiju

VIDEO/FOTO: Služba hitne pomoći pružila pomoć radnicima: Radnici zeničke Željezare ne odustaju od štrajka glađu

VIDEO: Zabrinutost zbog nacionalističke retorike uoči izbora: Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u srijedu o situaciji u BiH

Š efica bugarske diplomatije pred Odborom EP-a: \'Bh. vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi odgovora na Upitnik\'

15-godišnjak otvorio vatru na učenike prije nastave: SAD: Pucnjava u školi, dvoje djece ubijeno i 17 ranjeno

VIDEO: Nakon Strabaga žali se i talijansko-turski konzorcij: Još jedna žalba na izbor kompanije za gradnju Pelješkog mosta

Š ef američke diplomatije u Parizu: Tillerson: Rusija snosi odgovornost za hemijske napade u Siriji

VIDEO: Objavljene nominacije za Oscara: Film \'The shape of water\' nominiran u 13 kategorija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
U pucnjavi u školi u SAD-u dvoje mrtvih i 15 ranjenih, napadač je 15-godišnji učenik
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO U kemijskom napadu na sirijske pobunjenike ozlijeđena najmanje 21 osoba, uključujući djecu
Objavljeno prije sat vremena
Transpacifički trgovinski sporazum bit će potpisan u ožujku, ali bez SAD-a
Objavljeno prije sat vremena
Najveća banka nordijske regije zabranila zaposlenicima ulaganje u bitcoin
Objavljeno prije 2 sata
Velika Britanija pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Masovna tučnjava u zračnoj luci u Hannoveru: Turski putnici napali kurdske prosvjednike