TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Budžet KS-a za 2017. godinu povećan za 37 miliona KM

Budžet KS-a za 2017. godinu povećan za 37 miliona KMFoto: Fena

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je danas da je aktuelna Vlada zatekla deficit od 130 miliona KM i niz drugih otežavajućih okolnosti, a da nakon dvije i po godine mandata već govore o rebalansu budžeta za 2017. godinu koji je povećan za 37 miliona KM.


videoprilog Andija Mioča (Federacija danas)

Konaković je novinarima na današnjoj pres-konferenciji govorio o planiranim kapitalnim ulaganjima, a između ostalog, naglasio je da su osigurali potrebna sredstava za penzionisanje ljudi u Grasu, nabavku novih kombija, rekonstrukciju tramvajskih stajališta te subvenciju gubitaka.

Dodao je da će, također, nabaviti 120 novih vozila za potrebe MUP-a KS te podsjetio da je raspisan poziv za prijem 120 kadeta, novih policajaca koji će biti na ulicama Sarajeva već od naredne godine.

Naglasio je da Ministarstvo privrede bilježi ozbiljna povećanja te da su to projekti podrške i razvoja industrijske proizvodnje u općinama, kao i kupovina ledene plohe u iznosu od 1.200.000 KM.

Između ostalog, naglasio je da je budžet Ministarstva zdravstva utrostručen te da će kupiti novu opremu za domove zdravlja i bolnice, koja nije zanovljena 15 do 20 godina.

Istakao je da će uložiti značajna sredstva u gradnju zgrade Akademije scenskih umjetnosti, kao i gradnju novih osnovnih škola na Šipu i Aneksu, te dvije fiskulturne sale u Dobroševićima i Blažuju.

Konaković je također dodao da će povećati dječiji doplatak za 30 posto te da će 13.000 korisnika imati veće doprinose.  

"Nastavljamo borbu s implementacijom plana upravljanja otpadom, namjenska sredstva smo uvećali za 700.000 KM, a za subvencioniranje gasnih priključaka na postojeću infrastrukturu izdvojili smo 500.000 KM kako bi smanjili zagađenje u Sarajevu", istakao je.

Konaković je kazao da su izdvojili 1.200.000 KM za kupovini azila za pse te da je značajno smanjen broj lutalica u Sarajevu.

"Želimo da imamo azil u kojem će biti veterinari i koji će zakonito eutanazirati ili udomljavati pse", poručio je Konaković.

Govoreći o Vodovodu i kanalizaciji, Konaković je kazao da je za to preduzeće izdvojeno 10 miliona KM, kako bi nabavili opremu, bagere i konačno ubrzali rješavanje problema vode u KS-u.

Dodao je da je Pokop izrazio želju za gradnjom krematorija te da su za te namjene izdvojili 300.000 KM, ali da je za kompletnu gradnju potrebno oko 700.000 do milion KM.

Ministar finansija KS-a Jasmin Halebić naglasio je da su prihodi povećani zbog provedenih reformi, a povećani su i na novu FBiH i kantona.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
U Mreži o zločinima noć uoči presude Ratku Mladiću: Svjedočenja kćerki i majki

Predstavnički dom Parlamenta Federacije bez većine: Zakon o PIO povučen iz hitne procedure

VIDEO: Dokument koji je okončao rat u BiH: 22. godišnjica od parafiranja Daytonskog sporazuma

Zaustaviti odlazak doktora: Vlada i SSDMiS SBK-a potpisali granski Kolektivni ugovor

\'Plenković svjesno uništava ovaj koncern\': Todorić najavljuje ocjenu ustavnosti \'Lex Agrokora\'

Okončana njegova skoro 40-godišnja vladavina: Mugabe podnio ostavku, na ulicama Zimbabvea slavlje

Bombaš aktivirao eksploziv za vrijeme jutarnje molitve: Najmanje 50 mrtvih u samoubilačkom napadu na džamiju

Prije trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana: Putin i Assad u Sočiju razgovarali o situaciji o Siriji

Utakmice petog kola grupne faze Lige prvaka: Liverpool i Sevilla remizirali, Tottenham preokretom do pobjede

VIDEO: Svaki radni dan od 18:15: U programu FTV-a od 27.11. gledajte hrvatsku seriju "Čista ljubav"