TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiHFoto: Fena

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH danas je najavio da će medicinski radnici  6. novembra stupiti u generalni  štrajk  na cijelom području Federacije BiH ukoliko nadležne institucije u periodu od 23. oktobra do najavljenog datuma ne potpišu koletivni ugovor.

Potpredsjednik tog saveza Rifat Rijad Zaid na pres-konferenciji iznio je detalje o toku dosadašnjih pregovora kao i razloge nepotpisivanja kolektivnog ugovora nakon sedam mjeseci pregovaranja.

-Pregovori su počeli u februaru između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i  Federalnog ministarstva zdravlja te uz učešće pojedinih kantona.  Nakon sedam mjeseci rezultat toga je da imamo jasno profilisane zahtjeve i  pozicije  pojedinih kantona. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se urušava na način da doktori medicine i to oni najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Javnost  mora znati da je  rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti nakon 20 godina, koliko je potrebno da se profilira jedan kvalitetan kadar - kazao je Zaid.

On je podsjetio da je Skupština Federanog sindikata, u julu ove godine u Mostaru,  dala preporuku za  datum početka štrajaka u slučaju da ne dođe do dogovora.

- Mislimo da smo dali sasvim solidan rok i umanjili naše zahtjeve nakon kojih smo očekivali da dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor jeste uslov svih uslova. Mislimo da će to zaustaviti negativne trendove u zdravstvu. Ako doktori budu imali svoj kolektivni ugovor imat će riješen svoj radnopravni status - rekao je Zaid.

Sindikat će najavu štrajka, u skladu sa zakonom, uputiti Federalnom ministarstvu zdravstva 23. oktobra, sa svim potrebnim dokumentima koje priprema pravni tim na osnovu odluka Skupštine i Upravnog odbora.

- Time pratkično počinje procedura generalnog štrajka. Deset dana je zakonski potrebno da se ispoštuju sve zakonske procedure organizovanja  zakonitog štrajka. U tih deset dana ćemo pripremiti i mirovno vijeće i sporazume i sve što je potrebno da 6. novembra u 8.00 sati ujutro krenemo u generalni štrajk na području cijele teritorije Federacije BiH.  Postoji mogućnost da taj štrajk neće biti održan u pojedinim kantonima, ali uz samo jednu mogućnost da se u tim kantonima potpiše kolektivni ugovor. Štrajk ima samo jedan zahtjev, a to je potpis kolektivnog ugovor za doktore i ništa drugo ne tražimo -  kazao je Zaid.

Predstavnici  sindikata su naglasili da su na sve  moguće načine pokušali izbjeći situaciju da dođe do organiziranja generalnog štrajka, ali da su  iscrpili skoro sve mogućnosti, te zamolili stanovništvo za razumijevanje ako do njega dođe.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog nedostatka kvoruma: Nije održana vanredna sjednica Predstavničkog doma

VIDEO: Za srijedu najavili proteste pred Parlamentom FBiH: Za Savez samostalnih sindikata novi Zakon o PIO-u neprihvatljiv

VIDEO: Odbacuju odgovornost: Brčanski inspektorat o aferi izvoza jabuka u Rusiju

VIDEO/FOTO: Služba hitne pomoći pružila pomoć radnicima: Radnici zeničke Željezare ne odustaju od štrajka glađu

VIDEO: Zabrinutost zbog nacionalističke retorike uoči izbora: Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u srijedu o situaciji u BiH

Š efica bugarske diplomatije pred Odborom EP-a: \'Bh. vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi odgovora na Upitnik\'

15-godišnjak otvorio vatru na učenike prije nastave: SAD: Pucnjava u školi, dvoje djece ubijeno i 17 ranjeno

VIDEO: Nakon Strabaga žali se i talijansko-turski konzorcij: Još jedna žalba na izbor kompanije za gradnju Pelješkog mosta

Š ef američke diplomatije u Parizu: Tillerson: Rusija snosi odgovornost za hemijske napade u Siriji

VIDEO: Objavljene nominacije za Oscara: Film \'The shape of water\' nominiran u 13 kategorija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
U pucnjavi u školi u SAD-u dvoje mrtvih i 15 ranjenih, napadač je 15-godišnji učenik
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO U kemijskom napadu na sirijske pobunjenike ozlijeđena najmanje 21 osoba, uključujući djecu
Objavljeno prije 2 sata
Transpacifički trgovinski sporazum bit će potpisan u ožujku, ali bez SAD-a
Objavljeno prije 2 sata
Najveća banka nordijske regije zabranila zaposlenicima ulaganje u bitcoin
Objavljeno prije 2 sata
Velika Britanija pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Masovna tučnjava u zračnoj luci u Hannoveru: Turski putnici napali kurdske prosvjednike