TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Ima li političkog utjecaja na rad pravosudnih organa?

Ima li političkog utjecaja na rad pravosudnih organa?

Dok u našoj regiji procesuiraju i političare i biznismene, u BiH velikih optužnica i istražnih radnji nema, pa zbog toga i ne čudi sve lošiji ugled pravosuđa u društvu. Sve to otvara i pitanje političkog utjecaja na rad pravosudnih organa.


videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

Milorada Dodika nije bilo u optužnici u predmetu Referendum, iako je kao predsjednik Republike Srpske, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, podstrekivao aktivnosti na održavanju referenduma.

U Tužilaštvu BiH šutnja. Iako je i ranije Dodik dovođen u vezu s mnogim aferama, ništa konkretno nije procesiuirano. Političari koji su procesuirani, poput Mirka Šarovića, Dragana Čovića, Nedžada Brankovića, oslobođeni su krivce.

“Važan element s kojim se suočava pravosuđe - koji je manje strukturalan, a više društven - jeste, možda, previše političkog utjecaja u pravosuđu. Nosiocima pravosudnih funkcija nedostaje vještina i kompetencija da se uhvate ukoštac s najsloženijim predmetima”, smatra britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Javnost zato ni ne očekuje značajne procese, poput onih u Hrvatskoj protiv Ive Sanadera, Ivice Todorića, kao i onog iz Srbije protiv Miroslava Miškovića.

“Imamo samo jednu značajnu optužnicu - onu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIOBiH. To pokazuje da se Tužilaštvo BiH kvalitetno ne bavi suštinski organizovanom korupcijom, koja je, sistemski, najveći problem u BiH”, ističe Denis Džidić, urednik portala Detektor.ba.

Kada je u pitanju zakonodavna vlast, Centar za istraživačko novinarstvo objavio je priče o savjetnicima Lidije Bradare, HDZ-ove predsjedavajuće Doma naroda Federalnog parlamenta. Nakon objavljivanja, Federalna uprava policije je, po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS-a, prikupljala podatke. Druga priča su zloupotrebe naknada za odvojeni život.

“Naknada je 800 KM. Velika većina njih je ugovarala zakupnine od 100 KM kako bi im 700 KM bilo isplaćeno na račun. Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara imala je osam savjetnika, od kojih pet nije ispunjavalo uslove zaposlenja u Domu naroda”, navodi novinar CIN-a Nino Bilajac.

Upravo je Federalni parlament mjesto gdje u klupama sjede osuđenici, optuženici, te oni koji su pomilovani. A upravo će politički akteri u procesu evropskih integracija, otvarati i poglavlja o pravosuđu.

“U procesu pristupanja Evropskoj uniji poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, uvijek je najteže ispuniti za bilo koju zemlju, a to nije iznimka ni ovdje”, kaže Ferguson.

VSTV BiH, kao državno regulatorno pravosudno tijelo koje imenuje i razrješava nosioce pravosudnih funkcija, nije odgovaralo na upite FTV-a. Kako ističe Denis Džidić, VSTV očito griješi u izboru rukovodilaca. U četvrtak će VSTV imenovati zamjenika Gordane Tadić, v.d. glavne državne tužiteljice.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
U Mreži o zločinima noć uoči presude Ratku Mladiću: Svjedočenja kćerki i majki

Predstavnički dom Parlamenta Federacije bez većine: Zakon o PIO povučen iz hitne procedure

VIDEO: Dokument koji je okončao rat u BiH: 22. godišnjica od parafiranja Daytonskog sporazuma

Zaustaviti odlazak doktora: Vlada i SSDMiS SBK-a potpisali granski Kolektivni ugovor

\'Plenković svjesno uništava ovaj koncern\': Todorić najavljuje ocjenu ustavnosti \'Lex Agrokora\'

Okončana njegova skoro 40-godišnja vladavina: Mugabe podnio ostavku, na ulicama Zimbabvea slavlje

Bombaš aktivirao eksploziv za vrijeme jutarnje molitve: Najmanje 50 mrtvih u samoubilačkom napadu na džamiju

Prije trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana: Putin i Assad u Sočiju razgovarali o situaciji o Siriji

Utakmice petog kola grupne faze Lige prvaka: Liverpool i Sevilla remizirali, Tottenham preokretom do pobjede

VIDEO: Svaki radni dan od 18:15: U programu FTV-a od 27.11. gledajte hrvatsku seriju "Čista ljubav"