TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Skokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Skokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Starog mostaFoto: AA

Tražeći pravdu za Stari most u Mostaru uz transparent "29.11.2017. - Justice for Mostar", zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Semir Kazazić, danas je u 10.16 sati obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.


videoprilog Belme Zukić (Federacija danas)

Godišnjica rušenja Starog mosta tradicionalno je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu "Mostari", točno u vrijeme, kada se nadaleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu. 

Obilježavanje 24. godišnjice rušenja simbola Mostara na Starom mostu je okupila sve generacije skakača i šampiona među kojima su Lorens Listo, Mirsad Deda Pašić, Emir Balić i Benaid Kalajdžić. 

Stari most su posjetili i mnogobrojni osnovnoškolci grada na Neretvi koji su zajedno sa svojim učiteljima noseći državne zastave BiH s luka Starog mosta bacili ljiljane u Neretvu te razgovarali o povijesti i značaju jednog od najvrednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu i remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu. 

Razgovor o tragičnom događaju u Mostaru je i nakon 24 godine bolna tema kako za one koji su stravičan prizor vidjeli uživo tako i za one koji su za njega doznali putem medija. 

Tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić ističe kako je u vrijeme rušenja Starog mosta bio u neposrednoj blizini, jer je tada sjedište mostarskog muftijstva bilo u kući Džemala Bijedića. 

"To je bila velika bol i tuga. Ljudi koji su opredijeljeni da žive zajedno u ovome gradu nisu smjeli dirati taj simbol", kaže Smajkić . 

Dugogodišnji mostarski skakač Benaid Kalajdžić se prisjetio kako je svega pola sata prije tragičnog događaja davao intervju na Starom mostu i vidio prve granate. 

"Takva mi je sudbina bila da sam na pola sata prije rušenje Starog mosta imao intervju sa Sinišom Jokićem ovdje i prvu granatu kad smo čuli sklonili smo se", kaže Kalajdžić 

Vidio je granate i kaže da je to prizor koji ne može zaboraviti. Stari most je u toj situaciji opisao kao starca koji je godinama nikome ne smetajući stajao na jednom mjestu i bolno podnosio dva dana teška ranjavan dok nije pao. 

Jedan od najbolji skakača sa Starog mosta Mirsad Deda Pašić kaže da je Stari most oduvijek bio dio njega i bol koju je osjetio prilikom njegovog pada nikada neće prestati. 

"Još uvijek je bol prisutna i nikada neće prestati. To je negdje u dubini moje duše zacrtano i do kraja života neću zaboraviti to što se dogodilo", kazao je Pašić.

Pravomoćna presuda protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata bit će donesena 29. novembra ove godine u Haškom tribunalu. Poruku poziva na pravdu vidio je i haški tužitelj Kenneth Scott, koji je s američkom zastavom došao na obilježavanje 24 godišnjice rušenja Starog mosta. 

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, sagrađen je u razdoblju između 1557. - 1566. godine. 

Obnova Starog mosta zajedno s pripremama trajala je gotovo sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 milijuna dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske. 

Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc.

Obnova je završena u srpnju 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. srpnja 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU. Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara, je 2005. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH. 

5484
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Uskoro online platforma s bazom podataka: Mediji i ljudska prava

BiH po drugi put dobila zabranu izvoza voća u Rusiju: Jabuke iz Poljske prepakivane u Bijeljini

Olakšanje i pacijentima i ljekarima: Zamjena papirnih elektronskim zdravstvenim knjižicama u KS-u

\'Izborni zakon promijeniti u cijeloj BiH\': Glavni stan HSP-a: Politika HDZ-a nije dobra

37-godišnji O. S. prikupljao sekundarne sirovine: Preminuo radnik na koga se obrušila zemlja u Željezari Ilijaš

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca \'Krug 99\': Kovačević: Tunel kao najbolja alternativa za Pelješki most

Operacija protiv kurdske milicije: Turski vojnici ušli u sirijsku pokrajinu Afrin

VIDEO: Eli Tauber u Federaciji plus: Predstavljamo Muzej Jevreja BiH

Prijateljski susret odigran u Zetri: Hokejaši BiH nakon produžetka slavili protiv Makedonije

Pred susrete s Meksikom i SAD-om: Bh. fudbalska reprezentacija okupila se u Zenici
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Papa na misi u Peruu osudio bijedu i ravnodušnost u velikim gradovima
Objavljeno prije sat vremena
Stotine žena diljem Europe marširale i prosvjedovale protiv Trumpa
nedjelja, 21.1.2018. 21:58
Vijeće sigurnosti se sastaje zbog turskog vojnog napada na Siriju
nedjelja, 21.1.2018. 21:06
Španjolska traži uhićenje Puigdemonta ako otputuje u Dansku
nedjelja, 21.1.2018. 20:22
Turska vojska napala je Siriju i time zadala udarac SAD-u. Što čeka ovu ratom razorenu zemlju?
nedjelja, 21.1.2018. 19:53
Američka savezna vlada već dva dana je blokirana, Trump za sve krivi demokrate