TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Stvoreni uvjeti za formiranje odjela za suzbijanje korupcije

Stvoreni uvjeti za formiranje odjela za suzbijanje korupcijeFoto: Fena/Almir Razić

Vrhovni sud i Tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine pripremili su informaciju o formiranju posebnih odjela ovih pravosudnih tijela koja bi se bavila suzbijanjem korupcije i organiziranog kriminala, a na današnjoj sjednici Vlade FBiH usvojeni su zaključci kojima su stvoreni formalno-pravni uvjeti za formiranje tih odjela.


videoprilog Nejre Biberović-Vila (Federacija danas) 

Ovi posebni odjeli trebali bi implementirati odredbe Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH koji je usvojen 2014. godine, a protekao je i rok za početak njegove primjene jer nisu stvoreni prostorni, kadrovski i budžetski uvjeti za početak primjene zakona.

Glavni tužilac Federalnog tužilaštva Zdravko Knežević kazao je danas da su se do sada ovim slučajevima bavili kantonalni sudovi i tužilaštva te je izrazio nadu da će uskoro početi intenzivan rad na stvaranju prostornih uvjeta, kao limitirajući faktor za smještaj budućih sudija i tužilaca, državnih službenika i namještenika.

Rebalansom budžeta za 2017. godinu bit će osigurano 116.200 KM za ove namjene, a u budžetu za 2018. godinu planirana su sredstava za Vrhovni sud 2.655.152 KM i za Federalno tužilaštvo 1.830.000 KM te je zatraženo da se ove dvije institucije izuzmu od moratorija za zapošljavanje.

U Federalnom tužilaštvu u 2018. godini bit će potrebno zaposliti 10 federalnih tužilaca i 15 državnih službenika te deset namještenika, dok bi u Vrhovnom sudu ove godine trebalo izabrati troje sudija i zaposliti po pet državnih službenika (sudskih stručnih savjetnika) i namještenika i u 2018. godini deset sudija, pet državnih službenika (sudskih stručnih savjetnika), deset namještenika i 15 sudskih policajaca.  

Knežević smatra da će svi ovi procesi trajati određeni vremenski period te nije mogao predvidjeli kada će početi s radom, ali je ponovio da je ključan faktor za početak rada ovih važnih odjela osiguranje prostora koji bi trebao imati dvije savremene sudnice, budući da je Vrhovni sud FBiH jedini u regionu vrhovni sud koji nema adekvatne sudnice.

Imenovanje sudija i tužilaca provodit će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), Služba za zajedničke poslove trebala bi biti angažirana na osiguranju prostora u saradnju s VSTV-om jer u tom prostoru moraju biti osigurani visoki standardi pravosudnih zgrada i stvoreni informaciono-komunikacijski uvjeti.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ko, ustvari, čini vlast u Federaciji?: Potpuni razlaz u Parlamentu FBiH zbog zakona o PIO-u

VIDEO: Početak kraja parlamentarne većine?: Ostavke ministara iz SBB-a u Unsko-sanskom kantonu

VIDEO: Nisu usaglašeni stavovi Vijeća i Komisije: Ustavni sud RS-a odlučuje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS-a

VIDEO: Nakon izricanja doživotne kazne Ratku Mladiću: Kotroverza presude - veza broja ubijenih s kvalifikacijom genocida

Akademija povodom Dana državnosti BiH : \'Moramo čuvati temelje državnosti i državu\'

VIDEO: Druga Link digitalna konferencija: Stručnjaci o budućnosti marketinga i medija u eri digitalizacije

Osumnjičen Boko haram: Sedam farmera ubijeno u Nigeriji

Teheran se pridržava sporazuma iz 2015. godine: IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum

Prije osam dana nestala u južnom Atlantiku s 44 člana posade: Zabilježena eksplozija na mjestu nestanka argentinske podmornice

Evropska liga: Remi AEK-a i Rijeke, Partizan savladao Young Boys
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Godinu dana od smrti Fidela Castra, što se promijenilo za Kubu?
Objavljeno prije sat vremena
U Africi spašeno 500 žrtava trgovine ljudima: "Prisiljavali su ih na rad i prostituciju"
Objavljeno prije 9 sati
Pekara u Finskoj nudi kruh od cvrčaka i za to ima ozbiljan razlog
četvrtak, 23.11.2017. 21:20
Preokret u njemačkoj krizi vlasti: Socijaldemokrati spašavaju Angelu Merkel?
četvrtak, 23.11.2017. 20:44
Priča o nestaloj podmornici dobila je tragičan kraj, čini se da je eksplodirala
četvrtak, 23.11.2017. 20:14
BEČKI STRUČNJAK ZA INDEX "Reakcije na presudu Mladiću pokazuju da je moguće urušavanje cijele regije"