TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Stranci bježe iz Libana po naređenju svojih vlada

Stranci bježe iz Libana po naređenju svojih vladaFoto: Hussein Malla/AP

Desetine građana arapskih zemalja Zaliva počele su danas da napuštaju Liban, što su im njihove vlade naredile jer je predsjednik te mediteranske zemlje pozvao premijera koji je misteriozno ostavku objavio u saudijskom glavnom gradu Riyadhu, pozvao da se vrati u Beirut.

Muškarci, žene i djeca iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina odlaze iz Libana preko Međunarodnog aerodroma Rafic Hariri u Bejrutu, pošto su te države i Ujedinjeni Arapski Emirati naredili građanima da ga napuste. Taj potez je prva konkrektna akcija protiv Libana od kako je saudijska vlada zaprijetila Bejrutu. Jedan libanski zvaničnik ocijenio za agenciju AP da je "neprihvatljiv" način na koji je premijer Saad Hariri podnio ostavku.

To je libanski predsjednik Michel Aoun danas u predsjedničkoj palati prenio saudijskom otpravniku poslova u Bejrutu Walidu al-Bukhariju.

Hariri je šokirao svoju zemlju prošle subotu, kada je u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije rekao da podnosi ostavku. Taj neočekivan potez je doveo do haosa u Libanu i glasina da Saudijska Arabija drži Haririja protiv njegove volje.

Predsjednik Libana je odbio da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju i ne objasni okolnosti svoje odluke da se prouče nakon godinu dana koliko je trajala koaliciona vlada. Aoun se sastao sa stranim ambasadorima uključujui al-Bukharija da razgovora o ostavci i narednim koracima.

Zvaničnik u kabinetu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona je rekao da je Hariri obavijestio strane ambasadore da nije zatočenik Saudijske Arbije gdje je ostao poslije podnošenja ostavke.

Francuski i američki ambasadori u toj zemlji sastali su se s Haririjem koji je rekao da on nije zatvorenik i da je to isto rekao saudijski princ prestolonasljednik, izjavio je taj Macronov zvaničnik.

Macron je sinoć bio u iznenadnoj posjeti Saudijskoj Arabiji i s princom-prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom razgovarao o rastućim tenzijama između te kraljevine i Libana, bivšeg francuskog protektorata.

Zvaničnik je rekao da Hariri nije tražio da vidi Macrona i da francuski zvaničnici nemaju nikakve specifične signale da je život libanskog premijera u opasnosti.

Prethodno je šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian izjavio za Radio Evropu-1 da Haririja ne drže kao zatočenika "prema saznanju" Francuske, kako je rekao.

On je takođe pomenuo da je Hariri početkom ove sedmice putovao iz Saudijske Arabije u Ujedinjene Arapske Emirate. Hariri je na dan ostavke osudio Iran i proiranski Hezbollah da se miješaju u region.

Saudijska Arabija smatra Hezbollah produženom rukom Irana u vrijeme sve većeg rivalstva između dvije regionalne sunitske i šiitske sile. Riyadh traži da nova libanska Vlada bude bez Hezbollaha.

U međuvremenu i Haririjeva partija traži da se on odmah vrati kući, što nagoviještava da smatraju da ga Saudijci ipak drže protiv njegove volje.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Uskoro online platforma s bazom podataka: Mediji i ljudska prava

BiH po drugi put dobila zabranu izvoza voća u Rusiju: Jabuke iz Poljske prepakivane u Bijeljini

Olakšanje i pacijentima i ljekarima: Zamjena papirnih elektronskim zdravstvenim knjižicama u KS-u

\'Izborni zakon promijeniti u cijeloj BiH\': Glavni stan HSP-a: Politika HDZ-a nije dobra

37-godišnji O. S. prikupljao sekundarne sirovine: Preminuo radnik na koga se obrušila zemlja u Željezari Ilijaš

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca \'Krug 99\': Kovačević: Tunel kao najbolja alternativa za Pelješki most

Operacija protiv kurdske milicije: Turski vojnici ušli u sirijsku pokrajinu Afrin

VIDEO: Eli Tauber u Federaciji plus: Predstavljamo Muzej Jevreja BiH

Prijateljski susret odigran u Zetri: Hokejaši BiH nakon produžetka slavili protiv Makedonije

Pred susrete s Meksikom i SAD-om: Bh. fudbalska reprezentacija okupila se u Zenici
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Španjolska traži uhićenje Puigdemonta ako otputuje u Dansku
Objavljeno prije 9 sati
Američka savezna vlada već dva dana je blokirana, Trump za sve krivi demokrate
nedjelja, 21.1.2018. 18:35
Njemački socijaldemokrati odlučili da idu u pregovore sa Angelom Merkel
nedjelja, 21.1.2018. 17:10
Detalji napada na hotel u Kabulu: Borba po hodnicima trajala je cijelu noć, ljudi su bježali pomoću plahta
nedjelja, 21.1.2018. 16:35
Kina tvrdi da je američki razarač ušao u njihovo more, kažu da će napraviti "potrebne mjere". Što im to znači?
nedjelja, 21.1.2018. 16:31
Oko 50.000 grčkih nacionalista prosvjedovalo protiv toga da se Makedonija zove Makedonija