TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Izricanje presude 22. novembra

Izricanje presude 22. novembra

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u vezi s njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea. 

U obrazloženju Tribunala se, između ostalog, navodi da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića bazira na stavu ljekara koji ga nije lično pregledao.

U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alfons Orije, navodi se da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i ljekara UNDU-a, njegovo stanje stabilno, prenosi RSE.

Što se tiče zahtjeva odbrane da bude pokrenut postupak protiv Falkea, u saopštenju se navodi da sudsko vijeće nije nadležno za to pitanje, već samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale koji je ovlašćen da provodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

"Mehanizam je odgovarajući forum koji treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda", navodi se u saopštenju.

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotri njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea.

U svom podnesku Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtjev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Zajedničko tijelo za poboljšanje odnosa: Vladajuće stranke i opozicija u RS-u spremaju politički sporazum

Ranko Ostojić uvodničar na \'Krugu 99\': Odnosi Hrvatske i BiH ne mogu ovisiti samo o haškim presudama

Prikupljeno 386 miliona KM više prihoda od indirektnih poreza: Kovačević: U 2017. po prvi put prikupit ćemo sedam milijardi KM

VIDEO: Skup u Livnu: Poljoprivrednici za izmjenu zakona, žele izvoziti u EU

VIDEO: U pripremi akcijski plan u oblasti invalidnosti: Roditelji u HNK-u traže uvođenje asistenata u nastavu

\'U naselju Divkovići ljudi umiru i niko neće da ostane\': BBC: Bosanski tihi ubica - industrija uglja

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu: Do 11 sati glasalo 6,9 posto birača

Zamijenio ga Emmerson Mnangagwa: Mugabe više nije lider stranke ZANU-PF

Papa Franjo misu posvetio siromašnim: Ravnodušnost je veliki grijeh

Posljednja dva susreta 15. kola Premijer lige BiH: Derbi u Banjoj Luci, Š iroki Brijeg protiv GOŠ K-a