TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Odnosi Hrvatske i BiH ne mogu ovisiti samo o haškim presudama

Odnosi Hrvatske i BiH ne mogu ovisiti samo o haškim presudamaFoto: AA

Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne mogu ovisiti samo o tome kakve će biti haške presude, to trebamo riješiti kao dobri susjedi, izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

Kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Šta remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?", Ostojić je poručio da se za dobrosusjedske odnose ne treba zalagati samo deklarativno, već raditi na njima konkretno, izbjegavanjem neodgovornih političkih izjava.

"Uvijek polazim od jednostavne stvari da moja kuća vrijedi onoliko koliko je susjed dobar. Prema tome, kada kažete 'prijatelji', onda to treba biti stvarno. Svako od nas je zainteresiran, ne da mu vrijedi kuća, niti je bitno koliko je ona velika ili sagrađena, ali je s druge strane itekako važno kako živite sa svojim susjedima. Stoga nije dovoljno na papiru, deklarativno preuzimati obaveze, poticati ulazak BiH u evropske integracije i pomoći na tom putu, već to treba raditi konkretno. Kada kažem 'konkretno', onda treba izbjeći neodgovorne izjave", kazao je Ostojić.

Istakao je da i ratne traume jednako opterećuju situaciju, dok će predstojeće presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću 22. novembra i šestorici bivših visokih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne 29. novembra, dovesti do novog usijanja.

"Mislim da je važno razgovarati, da ukoliko želite da gradite odnose sa državom koju treba poštovati, onda politika mora biti itekako pažljiva, pogotovo što ima ozbiljne obaveze vezano ne samo Dejtonski sporazum, ne samo za Ustav Republike Hrvatske, koji kaže i obavezu zaštite Hrvata u BiH. Ali ako gradimo evropske vrijednosti, ako gradimo ono što Evropa jeste, onda to znači, prije svega, raditi na dobrobit i jedne i druge države", rekao je Ostojić.

Istakao je da se odluka Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu koji je, podsjetio je Ostojić, dio pravosudnog sistema država regiona, mora poštovati kao što se poštuju odluke suda u BiH i Hrvatskoj.

"Tvrdim da bi zatvaranje tih priča itekako doprinijelo. Toliko je godina prošlo od rata, a došli smo u situaciju da svi s nestrpljenjem čekamo šta će se dogoditi, a onda se nakon toka kreira određeni stav. Zatvaranje tih situacija i čekanje da nam neko drugi sa strane to riješi, neće riješiti pravi problem. Moj odgovor je da naši odnosi ne mogu ovisiti samo o tome kakve će biti haške presude. Trebamo to riješiti kao dobri susjedi. Nisu se ni trebale neke stvari dogoditi, ali kad su se već dogodile onda iza toga treba napraviti sve da se to ne ponovi", poručio je Ostojić.

Prema njegovom mišljenju, prijateljski i iskren odnos između BiH i Hrvatske mogu donijeti dobra rješenja i put kojim zemlje mogu ići dalje.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Neformalno okupljanje: Mogherini pozvala premijere regiona na sastanak

Zbog odredbi novog Zakona o PIO: Masovni protesti policajaca u Sarajevu

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba

Potvrda Izborne komisije: Hernandez opet predsjednik Hondurasa

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji