TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Vladajuće stranke i opozicija u RS-u spremaju politički sporazum

Vladajuće stranke i opozicija u RS-u spremaju politički sporazumFoto: AA

Vladajuće i opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska formirat će tokom sedmice komisiju koja će imati za cilj usaglašavanje političkog sporazuma, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a.


videoprilog Miše Vidovića (Dnevnik 2)

Danas je u  Banjoj Luci održan sastanak Čubrilovića s predsjednicima vladajućih i opozicionih stranaka u RS-u o radu ove institucije u aktuelnom mandatu. Sastanku su prisustvovali Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Marko Pavić predsjednik DNS-a, i Petar Аokić, predsjednik SP-a, te Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, i Dragan Čavić, NDP-a.

Prema riječima Čubrilovića, atmosfera tokom sastanka bila je pozitivna, a učesnici su zadovoljni što je došlo do sastanka povodm dešavanja u Narodnoj skupštini uzrokovanih odnosima političkih partija.

"Otvoreno je nekoliko pitanja, a tražit će se rješenja koja će biti  prilagođena zajedničkim potrebama, prije svega, građana RS. Prihvata se razgovor o političkom sporazumu svih političkih stranaka i sve stranke će odrediti predstavnike u zajedničko tijelo koje će precizirati sve stvari koje su danas pomenute", rekao je Čubrilović i dodao da su isti ciljevi stranaka o funkcionisanju svih institucija u RS i BiH.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o odnosu vlasti RS i BiH, funkcionisanju pojedinih sistema u RS i BiH, odnosima unutar BiH, reflektujućem uticaju spoljnjeg faktora.

Za današnji sastanak opozicija je predložila sporazum o principima političkog djelovanja i koordinacije, a Čubriolović je rekao da je o ovom prijedlogu razgovarano i da će o tome biti govora i na sastanku komisije. Prema ovom sporazumu, pominje se formiranje etičkog komiteta, donošenje zakona o prijeklu imovine, privremena uprava za javni servis RTRS i novinsku agenciju SRNA.

"Ne mogu reći da su zakopane 'ratne sjekire', ali mogu da kažem da je bio konstruktivan sastanak bez ijednog povišenog tona sa mnogo razumijevanja sa ciljem da se stvore normalni uslovi za funkcionisanje institucija u RS-u", rekao je Čubrilović.

Poslanici opozicije pokušavali su u proteklom periodu, na dvije sjednice, blokirati rad Narodne skupštine RS, tražeći da se u ovoj instituciji poštuje Poslovnik o radu, zakoni i Ustav RS, optužujući poziciju da to ne čini. Poslanici vladajućih stranaka sjednice su održavali u maloj sali Narodne skupštine RS bez poslanika opozicije.

Čubrilović je istakao da se nada da ovakvih situacija više neće biti.

Čavić: Politička borba da se vodi argumentima, a ne teškim riječima

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić očekuje da se u parlamentu RS-a i u međusobnim odnosima stranaka u RS-u uspostavi primjerenija komunikacija argumentima, a ne teškim riječima i neprimjerenim kvalifikacijama.

Čavić je nakon sastanka, koji je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović sazvao s liderima parlamentranih stranaka, rekao novinarima da iako stranke u vlasti i opozicija nemaju iste poglede po svim pitanjima, pokušat će da dođu do zajedničkih stavova o određenim temama.

O tim pitanjima raspravljat će zajedničko tijelo čije formiranje je danas dogovoreno.

Opozicija je, kazao je Čavić, predložila sporazum o principima političkog djelovanja i kordinacije te očekuju da se i predložena rješenja razmatraju u narednom periodu.

U tom dokumentu se, između ostalog, navodi da će izabrani funkcioneri stranaka kao i predstavnici stranaka neopozivo prekinuti svu međusobnu neprimjerenu, uvredljivu i svađalačku komunikaciju na svakom mjestu i svugdje gdje obavljaju poslove kao predstavnici stranaka ili izabrani i imenovani funkcioneri u institucijama i organima na svim nivoima vlasti.

Kako bi osigurali međusobnu komunikaciju koja će biti primjerena institucionalnom dostojanstvu RS-a, stranke će osnovati etički komitet koji će sačinjavati devet članova od čega najmanje pet nezavisnih i politički neopredijeljenih autoriteta najvišeg javnog ranga iz reda dokazano stručnih i moralnih javnih radnika u novinarstvu, građanskim nepolitičkim udruženjima i akademskoj zajednici.

Stranke SNSD, DNS, SP kao i stranke SDS, PDP, NDP imenovat će po dva zajednička člana etičkog komiteta.

-Posredstvom svojih izabranih narodnih poslanika stranke će osigurati da red u Narodnoj skupštini RS-a održavaju zaposleni u službi osiguranja, kao i minimalan broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u civilnim odjelima u skladu sa višegodišnjom praksom i bez ličnog naoružanja, dok će vanjsko osiguranje objekta vršiti uniformisana policija – stoji u predloženom opozicionom sporazumu.

Traže i potpuno poštivanje Poslovnika Narodne skupštine, Ustava i zakona bez izuzetaka te da se zakoni i odluke donose u redovnoj proceduri, te, između ostalog, nepristrano i objektivno informisanje građana primjenom najviših profesionalnih standarda u javnim emiterima.

Govedarica: Razgovarao sam s Vučićem, ali nije bilo uslovljavanja

Lider SDS-a Vukota Govedarica demantovao je tvrdnje da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na njega vršio pritisak da SDS napusti vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

-Jedino što je tačno jeste da smo Vučić i ja razgovarali – tvrdi Govedarica.

On je naveo da je jasan stav SDS-a u vezi sa zahtjevima vlasti u RS-u da predstvanici Saveza za promjene napuste zajedničke institucije BiH, nakon posljednjih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

-To nije pametna i odgovorna politika – rekao je Govedarica novinarima, ističući da u SDS-u mogu da zaštite interese Srba.

Istakao je da su za njega važni razgovori sa srbijanskim predsjednikom kako bi se riješavali problemi i očuvala regionalna stabilnost.

Govoreći o sastanku koji je danas sazvao predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović s liderima parlamentarnih stranaka, Govedarica je rekao da je u entitetskom parlamentu neophodan demokratski ambijent, u kojem će se poštovati Ustav i zakon.

- Iznijeli smo stavove kako se može smanjiti govor mržnje koji je bio prisutan u proteklom periodu – rekao je Govedarica ističući da opozicija traži i da se usvoje zakoni o ispitivanju porijekla imovine, utvrđivanju sukoba interesa u institucijama vlasti te da RTRS bude profesionalna medijska kuća.

Borenović: Vratiti rad NSRS-a u normalne okvire

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je razgovarano o potrebi normalizacije odnosa u Republici Srpskoj, da se vrati rad Narodne skupštine u normalne okvire i da se uvede privremeni monitoring u Radio-televiziji Republike Srpske, kao i o donošenju određenih zakona i formiranju koordinacionog tijela koje bi se zvalo vijeće Republike Srpske.

On smatra da su to dobri prijedlozi opozicije i da su spremni da to definišu i kroz sporazum.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Neformalno okupljanje: Mogherini pozvala premijere regiona na sastanak

Zbog odredbi novog Zakona o PIO: Masovni protesti policajaca u Sarajevu

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba

Potvrda Izborne komisije: Hernandez opet predsjednik Hondurasa

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
UN: Čelnici Mjanmara prijeti optužba za genocid nad muslimanima Rohindža
Objavljeno prije 55 minuta
Ima 11 godina i od rođenja je u zatvoru, mala Afganistanka sanja o tome da izađe na slobodu
Objavljeno prije 60 minuta
Guardian: Romi su opet postali žrtveni jarci za sve društvene probleme
Objavljeno prije sat vremena
Njemačka policija traži pomoć građana u identifikaciji prosvjednika sa summita G20
Objavljeno prije 2 sata
Honduras potvrdio novi mandat dosadašnjeg predsjednika, odbačene optužbe o lažiranju glasova
Objavljeno prije 2 sata
Konzervativni milijarder Sebastian Pinera ponovno predsjednik Čilea