TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Poljoprivrednici za izmjenu zakona, žele izvoziti u EU

Poljoprivrednici za izmjenu zakona, žele izvoziti u EUFoto: Ilustracija

U sklopu rasprave o reformskim procesima u oblasti poljoprivrede, koji je u organizaciji OESS-a, održan u Livnu poljoprivrednici u Kantonu 10 od mjerodavnih tražili su hitno poduzimanje mjera kako bi se njihov položaj popravio. Odnosi se to najviše na izmjenu postojeće zakonske regulative kako bi im se omogućio izvoz proizvoda u EU.

U Kantonu 10 Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je sustav poticaja u suradnji s udrugama poljoprivrednih proizvođača, a u tijeku je i digitalizacija obrade podataka, no u svemu drugom u vezi s reformskim procesima napretka nema.

Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 kaže: "Stojimo na mjestu. Mi s razine kantona smo nemoćni, poglavlja vezano za poljoprivredu su prva odrađena, znači da nije do nas".

Poljoprivrednici godinama upozoravaju na nemogućnost izvoza zbog nedostatka zakonske regulative, zakona o hrani, o sigurnosti hrane i zakona o veterinarstvu."Znači, moramo stvari shvatiti ozbiljno. Jer propustit ćemo priliku koju nam nudi upravo ta ista Evropa i naravno da su i oni frustrirani kad su rekli - Pa gledajte, ne možemo više ovako. E sad vam uopće nećemo dati ta sredstva za IPARD, a planirali smo, dajte najprije to riješite", smatra Miroslav Božić, RH, savjetnik u VIRO grupi.

Politička prepucavanja i nadmudrivanja kočnica su tim procesima, moglo se čuti na skupu u Livnu, ali i to da je, zahvaljujući naporima s državne razine, Europska komisija BiH napravila određene ustupke kod izvoza mlijeka.

"Znači dopustili su nam da izvozimo, a da u međuvremenu izmijenimo zakone. Nažalost, do danas ti zakoni još uvijek nisu izmijenjeni, imamo određena sporenja kad su u pitanju nadležnosti, standardno za BiH", ističe Jakub Butković, Ministarstvo vanjske trgovine BiH.

Uz niske poticaje u stočarstvu, koji su 10 do 12 puta niži od onih u Hrvatskoj, stočarima u Kantonu 10 drugi problem je granica na Kamenskom kao fizička prepreka izvozu.

"Ja bih prije promijenio ovo slobodno tržište da možemo ići s robama i uslugama gdje god hoćemo, pa onda ako mi možemo proizvest ekološki proizvod vrhunske kvalitete, onda ćemo ga plasirati u Dalmaciju i onda će neki turisti koji su došli na godišnji bit spremni platiti možda malo veću cijenu", kategoričan je Mate Omazić, poljoprivredni proizvođač iz Livna.

No, ni jedan od tih problema ne može biti riješen na kantonalnoj, nego na državnoj razini i to što prije ako se želi spasiti poljoprivreda za koju se u BiH, istina više deklarativno nego praktično, govori da je iznimno važna razvojna grana.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Neformalno okupljanje: Mogherini pozvala premijere regiona na sastanak

Zbog odredbi novog Zakona o PIO: Masovni protesti policajaca u Sarajevu

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba

Potvrda Izborne komisije: Hernandez opet predsjednik Hondurasa

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji