TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Svjedočenja kćerki i majki

Svjedočenja kćerki i majki

Ovo je priča u kojoj ćemo čuti najranjivije. Svjedočenja potomaka iz naroda koje su htjeli potpuno uništiti i svjedočenja onih koji potomke na svijet donose. Zbog Ratka Mladića i njegovih pobornika oni žive nazor, ali snažno kazuju o genocidu, zločinu protiv čovječnosti, kroz ostalo zlo za doživotnu kaznu. Rođeni i opstali poslije smrti da bi svjedočili.


videoprilog Meliha Medić-Škrijelj (Mreža)

Ostala je samo jedna Harizova fotografija. Želio je biti otac. Sanjao je kraj rata i ljepše dane sa svojim porodicom. Samo su ga dva dana dijelila da osjeti najveću sreću. Nije dočekao. Ubijen je znajući da nikada neće osjetiti svoje djete u naručju.

«Oni su se 11. jula rastali, gdje su oni krenuli u dva različita pravca, ona je otišla ka životu,a on je otišao ka smrti», priča Belma Malagić.

Samo dva dana nakon što je Hariz ubijen, rodila se Belma. A već je bila siroče: «Ja sam rođena 15. jula 1995. Ja sam, zapravo, prva beba koja je rođena na Kliničkom centru u Tuzli, a koja je iz Srebrenice. Prije nekoliko mjeseci od amidže sam saznala da je moj otac 13. jula 1995. godine bio živ. Njega su samo dva dana dijelila od toga da sazna da je otac, od toga da me uzme u naručje i da imamo jednu zajedničku fotografiju. Ja jako malo znam o svom ocu. Imam jednu videokasetu koju sam dobila za rođendan».

Prvi put sam vidjela kao hoda, kako stoji, sjedi, ali nešto što me najviše dirnulo bio je njegov smijeh, zvonki smijeh koji mi se urezao u dušu. Sada ga čujem, svaki put mi izazove suze u očima

I ništa nije pomagalo dok nisam uzela papir i olovku. I onda sam počela pisati, nastavlja Belma: «Moć sudbine - taj naziv sam dala knjizi zbog mnogih koincidencija koje su se desile. Moj život je započeo kada se završio život mog oca, sve neke prekretnice su nam se doživjele kada smo imali 18 godina. Moja majka je izgubila svog oca kad je imala 18 godina, moj otac je prvi put ugledao svoju majku kad je imao 18 godina, a sve to sam ja stavila na papir kad sam imala 18 godina».

13 godina Belma se nadala. I toliko čekala: «Sve do tog 14. novembra 2008., kada su mi se dvije fotografije narugale mojoj nadi - na jednoj fotografiji je bio sastavljen njegov kostur, a na drugoj je bila njegova odjeća. 11. jula 2009 godine bila je babina dženaza, ja na dženazu nisam otišla. Bila sam kukavica koja nije podnosila bol. Ja sam svoj jedini susret s ocem propustila, to bi bio naš prvi susret i rastanak. Nakon nekoliko dana sam otišla na njegov mezar i lijepo sam se osjećala. Sada znam gdje je».

Još mnoga sretna djetinjstva su uništena. U Foči, također.

«Svaka peta kuća u Foči je bila logor. I u Foči su se dešavali razni zločini. Djevojčice od 12, 13, čak i 9 godina su silovane», govori Zehra Murguz i svjedoči o tome kako je biti mrtav, a živ: «Moja porodica je sva nestala u pepelu, u augustu 1992. ubio ih je prvi komšija pravoslavac. Svekra, svekrvu i zaovu. Kada ih je ubio, zapalio ih je u kući. Sve dok oni nisu pobijeni, ja sam bila maltretirana na najgori način na njihove oči, ali ostala sam živa i hoću da kažem istinu».

Zehra očekuje samo pravdu. Jer, svjedoči, ni 25 godina poslije fočanske tame - nema mir: «Ja za svog supruga ni dan-danas ne znam. U braku sam bila 8 mjeseci, znači - nismo se ni nagledali. Danas bih ja trebala da srećem unučad, da ženim, udajem, ali zločinac je u meni ubio i nerođeno dijete, nažalost. A zločinac koji je počinio zločin nada mnom i mojom porodicom - kažnjen je sa 14 godina. To je jedna minimizirajuća kazna za ono što je on počinio, ali svakoj žrtvi je jedna satisfakcija kad ratni zločinac dobije pečat ratnog zločinca».

Ratnim zločinom zapečaćeni su samo neki od počinitelja zla koji su provodili torturu nad ženama u logorima Omarska, Trnopolje, Keraterm. Jadranka i Sebiha dijelile su mučeničku sobu.

«Moja kompletna familija bila je u logoru. Dvije kćerke, unuka od 3 i po godine, muž. Zeta su mi ubili», priča Sebiha Turkanović i nastavlja: «Šest mjeseci sam bila u rukama neljudi koji su me maltertirali, od Trnopolja, Keraterma, Omarske, zatvora, ponovo Trnopolja».

Jadranka Cigelj se sjeća: «Po mene je došla vojna policija, nedelja je bila, petak zadnji radni dan. I onda 54 dana u Omarskoj i tri dana u Trnopolju, to vam je kao 57 godina. Svaki dan vam je jedna godina. Nas je 37 dovedeno. Onda su dvije pustili. 5 ih je ubijeno, nije preživjelo».

U Prijedoru je bilo 57 logora. Kroz njih je prošlo više 30 hiljada muškraca i žena.

Sebiha govori: «Iz Keraterma su me doveli u Omarsku. U Omarskoj je onda bila katastrofa».

«Prvu noć je izvedena Jadranka Papreš, ona je prva platila cijenu. Ja sam drugu noć», govori Jadranka.

Sebiha ne može da priča: «Doživjela sam ono što se ne može da ispriča, sve najgore... Sve najgore. Malo koja žena da je ostala da nije to doživjela».

«Jedan od mučitelja je dobio 25 godina - za mene je bio balavac tada, Željko Meakić. Mene sarajevski sud nije uopće pozvao za svjedoka. On je jedan od mojih mučitelja», prisjeća se Jadranka

«Mlađo Krkan - za njega sam išla u Haag. On je osuđen na 24 godine. Međutim, on to nije odslužio sve, pušten je i on se sad šeta po Prijedoru», priča Sebiha Turkanović.

Srebrenica, Foča, Prijedor, Vlasenica , Rogatica, Zvornik, Sanski Most, Ključ, Bijeljina. Zločina previše, pravde premalo. Žrtve čekaju presudu onom koji je komandovao zločincima.

Logori, strijeljanja, silovanja, egzekucije, deportacije, masovne grobnice. Sistematska kampanja etničkog čišćenja bosanskih muslimana i Hrvata. I sve pod palicom generala iz omiljenog mu podzemnog bunkera kod Han-Pijeska. Neki zapadni zatvorski bunker mu ne gine, žrtve hoće da to bude doživotno, jer nijemi svjedoci u Potočarima vape za pečatom na Mladićeve zločine. A potomci će dostojanstveno...

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Neformalno okupljanje: Mogherini pozvala premijere regiona na sastanak

Zbog odredbi novog Zakona o PIO: Masovni protesti policajaca u Sarajevu

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba

Potvrda Izborne komisije: Hernandez opet predsjednik Hondurasa

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji