TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

Hrvatska i Slovenija traže povrat ulaganja u TE Gacko i Ugljevik

Ovog ponedjeljka u Haagu počinje usmena rasprava u arbitražnom sporu koji je protiv Bosne i Hercegovine pokrenulo Elektro-gospodarstvo Slovenija, zbog zajedničkog ulaganja u Rudnik i termoelektranu Ugljevik ‘80-ih godina prošlog vijeka. Gubitak u ovom sporu Republiku Srpsku mogao bi da košta skoro milijardu i po maraka. U međuvremenu, i Hrvatska elektroprivreda po istom osnovu traži isplatu 100 miliona maraka od Rudnika i Termoelektrane Gacko. Do nagodbe se pokušavalo doći mirnim putem, bez arbitraže, ali je za to rok istekao 1. decembra.


videoprilog Vildane Kurtić i Mirjane Radanović (Dnevnik 2) 

Slovenija je ‘80-ih ulagala u Ugljevik, a Hrvatska u Gacko. Sada traže povrat svojih ulaganja jer ove termoelektrane od početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji nisu isporučivale struju u skladu s visinom uloženih sredstava u njihovu izgradnju. Ovi zahtjevi zasnovani su na istim argumentima  - na Samoupravnom sporazumu o zajedničkoj izgradnji.

“Ako posmatramo pravno, ne radi se o međunarodnom sporu, jer to je bilo u okviru jedne države. Republike nisu tad imale status država već federalnih jedinica, tako da to nije međunarodni spor”, kaže Mlađen Mandić, v.d. pravobranioca BiH.

Ono što treba ustanoviti, a što je važno u oba slučaja je, smatra urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić, da li se ulaganja u ove rudnike i termoelektrane odnose na novac izdvojen iz Saveznog Fonda za nerazvijene u bivšoj Jugoslaviji.

“Sve republike su morale izdavajati određeni iznos za zajedničko ulaganje u nerazvijeni dio. Ako se radi o tome, onda oni ne bi trebali imati osnova za ovo potraživanje, što je i stav RS-a i ova dva rudnika”, smatra Vukelić.

Kako su i slovenski i hrvatski zahtjev zasnovani na istim argumentima, ishod arbitraže sa Slovenijom mogao bi biti dobar pokazatelj onoga što bi moglo uslijediti ukoliko se na isto odluči i Hrvatska. To još nije definitivno odlučeno, iako je rok za mirno rješavanje spora istekao 1. decembra, a bh. strana tražila je produženje roka za još tri mjeseca.

“U proteklih nešto više od šest mjeseci nadležna tijela BiH nisu poslala prijedlog pogodbe niti bilo kakvo pismeno očitovanje oko načina rješavanja spora, već je Pravobraniteljstvo BiH  krajem studenog 2017. godine uputilo HEP-u novi prijedlog za drugim produljenjem roka za mirno rješavanje spora. HEP će, uvažavajući prethodno navedene činjenice, razmotriti prijedlog Pravobraniteljstva BiH te donijeti odluku o daljnjem načinu rješavanja spora vezana za povrat ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Gacko”, stoji u odgovoru HEP-a.

Na mirnom rješavanju spora s HEP-om dosad se nije radilo jer je Vijeće ministara BiH tek krajem novembra donijelo odluku o formiranju pregovaračkog tima za mirno rješavanje sporova, koji još nije počeo raditi. U svakom slučaju, u RS-u se nadaju da arbitraže u slučaju RiTE Gacko ipak neće doći i da prostora za razgovor još ima.

“Republika Srpska za to ima poseban interes, a i hrvatska strana, imajući u vidu da zajedno koristimo energiju sa HE Dubrovnik i da je moguće u budućnosti razvijati nove projekte kao što je Dubrovnik 2”, ističe Petar Аokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Nije svejedno da li će se uopće u slučaju RiTE Gacko ići u arbitražu, ma kakv bio njen ishod, jer i samo pokretanje arbitraže mnogo košta. Samo inicijalni sudski troškovi dosežu cifru od 600.000 maraka, koji je plaćaju unaprijed.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Angažovano 500 radnika, završetak do kraja godine: Intenzivirani radovi na zaobilaznici autoceste A1 kod Zenice

VIDEO: Regija se suočava s epidemijom morbila: Pad stepena vakcinacije djece slabi kolektivni imunitet

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

VIDEO: Podijeljena mišljenja nastavnika, izdavači negoduju: Š ta donosi novi Nacrt zakona o udžbenicima u KS-a?

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Avijacija uništila \'gotovo sve\' mete u kurdskoj enklavi: YÄąldÄąrÄąm za nedjelju najavio kopnenu ofanzivu na Afrin u Siriji

Upali u luksuzni hotel \'Intercontinental\': Najmanje dvojica od četverice napadača u Kabulu ubijena

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Evropsko rukometno prvenstvo: Važna pobjeda Hrvatske u borbi za polufinale
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
VIDEO, FOTO Tisuće žena diljem svijeta prosvjeduju protiv Trumpa: "Naš gumb je veći od tvog"
Objavljeno prije 9 sati
Lavrov opovrgnuo navode turskih medija: "Ruska vojska ostaje u Siriji"
subota, 20.1.2018. 17:19
Prvi susret iračkog i kurdistanskog premijera nakon sukoba oko referenduma o neovisnosti
subota, 20.1.2018. 17:00
Spiegel: Iran špijunira židovske objekte u Njemačkoj kao moguće ciljeve napada
subota, 20.1.2018. 16:31
VIDEO Izvanredno stanje u Jamajci zbog sve više ubojstava i kriminala, vojska na ulicama
subota, 20.1.2018. 16:18
Papa je u Čileu branio biskupa optuženog za zataškavanje pedofilije, a žrtve nazvao klevetnicima. Zašto?