TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja državeFoto: AA

Negiranje i ponižavanje žrtava vrši se u svakom segmentu djelovanja države i okruženja, a takvu politiku vode političari, intelektualci, pravnici, historičari i vjerski poglavari. Zbog toga se postavlja pitanje da li je ovo društvo fašističko - stav je više od 30 udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH.

Njihovi predstavnici su danas na pres-konferenciji govorili o viđenju rada i rezultatima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) te o prijedlogu rješavanja statusa žrtava u BiH.


videoprilog Vildane Kurtić (Federacija danas)

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osvrnuo se na izjave članova Predsjedništva BiH, jednog koji osporava pravomoćnu presudu suda i presuđene zločince naziva herojima odajući im počast, i drugog koji ne priznaje legitimitet suda i pokušava opravdati zločince koji su prvostepenom presudom osuđeni za najteže zločine uključujući i genocid.

"Mi se opravdano pitamo kako da žrtve nastave da žive u takvoj državi i da li uopšte ima logike nastaviti sa vođenjem postupaka i donošenjem presuda kada se te presude koriste protiv žrtava, a ne da se sankcioniše zločin", kazao je Muratović uime 30 udruženja.

Istakao je da se suočavaju sa kontinuiranim negiranjem zločina čime se žrtve ponižavaju i omalovažavaju, a zločin nad njima nastavlja.

"Ovo se sve čini krijući se iza vlastitog naroda, pod krinkom da se želi zaštititi sopstveni narod, a ustvari ih vraćaju u mračnu prošlost i fašističku ideologiju", kazao je.

Kao najveću opsanost koja prijeti BiH Tahirović je izdvojio retoriku fašizma koja ima trend rasta.

"Apsurd našeg društva je u tome da su odgovorni, umjesto prihvatanja presuda i odavanja pijeteta žrtvama zločina počeli, više nego ikada, da vrše pritisak na te iste žrtve i da kontinuirano rade na tome da laž postane istina, a istina laž", podvukao je Tahirović.

Naglasio je da 30 udruženja žrtava ne dozvoljavaju da se procesuiraju ratni zločini u takvoj atmosferi te imaju opravdanu bojazan da će politika uticati na donošenje presuda i da je sljedeća faza da se izjednače žrtve i počinioci.

Tahirović ističe da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće institucija koja ima zadatak da osigura nepristrano i profesionalno vođenje procesa i da vrši pritisak na pravosuđe sa ciljem potpune kontrole.

"To nije samo naš stav, na to ih je upozorila i međunarodna zajednica. Žrtve neće pristati na ove pritiske i bojkotovat će rad našeg pravosuđa ukoliko bude potrebno", kazao je.

Također smatra da država u kojoj član Predsjedništva, vjerski lideri i intelektualci imaju takvu retoriku ne može osigurati pravdu žrtvama te ih poziva da promijene retoriku u pravcu da se temelji na istini.

"Istina je samo jedna, a to je istina koja je utvrđena na osnovu dokaza", poručio je Tahirović.

Naglasio je da su žrtve u Bosni i Hercegovini pokazale i dokazale da su i pored teških zločina koje su doživjele, ubijenih najbližih članova porodice, silovanja i najtežih uslova u logorima, ostali dostojanstveni i ustrajni u dokazivanju istine, svjesni činjenice da je pravda spora pa često i nedostižna.

"Svaka žrtva iz BiH može ići na istok i zapad, sjever i jug. Može biti ponosna i hodati uzdignute glave u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i čitavom svijetu", kazao je Tahirović te poručio da niko nema pravo da ponižava i omalovažava žrtve, a da veliča zločince, već da svi imaju obavezu da omoguće da žrtve zločina dobiju zasluženo mjesto u BiH.

Istakao je da su žrtve, pored toga što su prošle kroz torturu i izgubile svoje najmilije,  dale veliki doprinos društvu.

"One su ponovo proživljavale najteže momente svjedočeći o stradanjima sa ciljem da svi građani BiH i regije žive u slobodnom i pravednijem društvu", kazao je Tahirović.

Tahirović je podsjetio da je MKSJ procesuirao i donio osuđujuće presude čelnim osobama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori kojima je utvrđena namjera da svojim političkim i vojnim djelovanjem promijene strukturu stanovništva BiH i ugroze suverenitet i teritorijalni integritet kroz pokušaj podjele BiH između Srbije i Crne Gore i Hrvatske.

"Doprinos MKSJ jeste taj što je jasno identifikovao i procesuirao odgovorne grupe i pojedince iz vojnog i političkog vrha, kao i neposredne izvršitelje teških krivičnih djela", kazao je Tahirović te dodao da je taj sud na osnovu djelovanja ostavio iza sebe neprocjenljivu građu dokaznog materijala koji se sastoji od relevantnih dokumenata, materijalnih dokaza i velikog broja svjedočenja žrtava i drugih svjedoka.

Istakao je da je to najdokumentovaniji međunarodni sukob u historiji te da zaostavština MKSJ-a predstavlja neprocjenjivu građu ostavljenu u sudovima u regionu da na osnovu tog nastave sa procesuiranjem ratnih zločinaca, kao i da bude opomena budućim generacijama.

"Bez obzira na nedostatke, MKSJ je jedina pravosudna institucija koja je svojim djelovanjem donijela djelimičnu satisfakciju i pravdu žrtvama", kazao je.

Smatra da su najveći doprinos u ostvarivanju pravde osigurale žrtve koje su više puta svjedočile o teškim torturama koje su proživjele, na taj način ih ponovo proživljavajući, ali da su nepokolebljivo nastavili pričati istinu.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: U Žepču upozorila na problem odlaska mladih: Grabar-Kitarović nenajavljeno u Ahmićima i Križančevom Selu

VIDEO: Mijenja li se politika Hrvatske prema BiH?: Analitičari o posjeti hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini

VIDEO: Žrtve podijeljene, osude i pravdanja - nije bila spremna: Burne reakcije na izjavu Munire Subašić o Ahmićima

VIDEO: Strukovni sindikat najavio štrajk za 23. siječnja: Sindikat doktora dao rok Vladi HNK-a za početak pregovora

VIDEO: Mjesto za druženje osoba treće životne dobi: Centar za zdravo starenje obilježio drugu godišnjicu postojanja

Svijet se rapidno zagrijava: UN: Tri posljednje godine najtoplije ikad

VIDEO: Oštre reakcije iz Moskve: Ukrajina usvojila zakon o reintegraciji Donjecka i Luganska

Tillerson: Trump ne želi napraviti grešku kao s Irakom: SAD planiraju neograničeno vojno prisustvo u Siriji

VIDEO: Generalni sekretar Alijanse u posjeti Makedoniji: Stoltenberg: Vrata NATO-a otvorena za nove zemlje članice

VIDEO: Autor prof. dr. Dalibor Ballian: Ljepota i osobitosti bh. planina u knjizi \'Zemlja planina\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
OLUJA FRIEDERIKE Na sjeveru Europe osmero mrtvih, kaos u prometu, orkanski vjetar nosi kamione, krovove...
Objavljeno prije 9 sati
Meksiko odgovorio Trumpu: "Nećemo plaćati izgradnju zida"
Objavljeno prije 9 sati
AFP se raspisao o obnovi Titove jahte, a osvrnuli su se i na "sve ekstremnije konzervativce" u Hrvatskoj
Objavljeno prije 9 sati
VIDEO Policajka pala s konja, Papa zaustavio papamobil kako bi je utješio
četvrtak, 18.1.2018. 20:35
VIDEO Kriza u Cape Townu: "Zalihe vode presušit će za 90 dana"
četvrtak, 18.1.2018. 19:39
Dramatično upozorenje UN-a: "Zadnje tri godine bile su najtoplije u povijesti, ali to je tek početak"