TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja državeFoto: AA

Negiranje i ponižavanje žrtava vrši se u svakom segmentu djelovanja države i okruženja, a takvu politiku vode političari, intelektualci, pravnici, historičari i vjerski poglavari. Zbog toga se postavlja pitanje da li je ovo društvo fašističko - stav je više od 30 udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH.

Njihovi predstavnici su danas na pres-konferenciji govorili o viđenju rada i rezultatima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) te o prijedlogu rješavanja statusa žrtava u BiH.


videoprilog Vildane Kurtić (Federacija danas)

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osvrnuo se na izjave članova Predsjedništva BiH, jednog koji osporava pravomoćnu presudu suda i presuđene zločince naziva herojima odajući im počast, i drugog koji ne priznaje legitimitet suda i pokušava opravdati zločince koji su prvostepenom presudom osuđeni za najteže zločine uključujući i genocid.

"Mi se opravdano pitamo kako da žrtve nastave da žive u takvoj državi i da li uopšte ima logike nastaviti sa vođenjem postupaka i donošenjem presuda kada se te presude koriste protiv žrtava, a ne da se sankcioniše zločin", kazao je Muratović uime 30 udruženja.

Istakao je da se suočavaju sa kontinuiranim negiranjem zločina čime se žrtve ponižavaju i omalovažavaju, a zločin nad njima nastavlja.

"Ovo se sve čini krijući se iza vlastitog naroda, pod krinkom da se želi zaštititi sopstveni narod, a ustvari ih vraćaju u mračnu prošlost i fašističku ideologiju", kazao je.

Kao najveću opsanost koja prijeti BiH Tahirović je izdvojio retoriku fašizma koja ima trend rasta.

"Apsurd našeg društva je u tome da su odgovorni, umjesto prihvatanja presuda i odavanja pijeteta žrtvama zločina počeli, više nego ikada, da vrše pritisak na te iste žrtve i da kontinuirano rade na tome da laž postane istina, a istina laž", podvukao je Tahirović.

Naglasio je da 30 udruženja žrtava ne dozvoljavaju da se procesuiraju ratni zločini u takvoj atmosferi te imaju opravdanu bojazan da će politika uticati na donošenje presuda i da je sljedeća faza da se izjednače žrtve i počinioci.

Tahirović ističe da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće institucija koja ima zadatak da osigura nepristrano i profesionalno vođenje procesa i da vrši pritisak na pravosuđe sa ciljem potpune kontrole.

"To nije samo naš stav, na to ih je upozorila i međunarodna zajednica. Žrtve neće pristati na ove pritiske i bojkotovat će rad našeg pravosuđa ukoliko bude potrebno", kazao je.

Također smatra da država u kojoj član Predsjedništva, vjerski lideri i intelektualci imaju takvu retoriku ne može osigurati pravdu žrtvama te ih poziva da promijene retoriku u pravcu da se temelji na istini.

"Istina je samo jedna, a to je istina koja je utvrđena na osnovu dokaza", poručio je Tahirović.

Naglasio je da su žrtve u Bosni i Hercegovini pokazale i dokazale da su i pored teških zločina koje su doživjele, ubijenih najbližih članova porodice, silovanja i najtežih uslova u logorima, ostali dostojanstveni i ustrajni u dokazivanju istine, svjesni činjenice da je pravda spora pa često i nedostižna.

"Svaka žrtva iz BiH može ići na istok i zapad, sjever i jug. Može biti ponosna i hodati uzdignute glave u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i čitavom svijetu", kazao je Tahirović te poručio da niko nema pravo da ponižava i omalovažava žrtve, a da veliča zločince, već da svi imaju obavezu da omoguće da žrtve zločina dobiju zasluženo mjesto u BiH.

Istakao je da su žrtve, pored toga što su prošle kroz torturu i izgubile svoje najmilije,  dale veliki doprinos društvu.

"One su ponovo proživljavale najteže momente svjedočeći o stradanjima sa ciljem da svi građani BiH i regije žive u slobodnom i pravednijem društvu", kazao je Tahirović.

Tahirović je podsjetio da je MKSJ procesuirao i donio osuđujuće presude čelnim osobama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori kojima je utvrđena namjera da svojim političkim i vojnim djelovanjem promijene strukturu stanovništva BiH i ugroze suverenitet i teritorijalni integritet kroz pokušaj podjele BiH između Srbije i Crne Gore i Hrvatske.

"Doprinos MKSJ jeste taj što je jasno identifikovao i procesuirao odgovorne grupe i pojedince iz vojnog i političkog vrha, kao i neposredne izvršitelje teških krivičnih djela", kazao je Tahirović te dodao da je taj sud na osnovu djelovanja ostavio iza sebe neprocjenljivu građu dokaznog materijala koji se sastoji od relevantnih dokumenata, materijalnih dokaza i velikog broja svjedočenja žrtava i drugih svjedoka.

Istakao je da je to najdokumentovaniji međunarodni sukob u historiji te da zaostavština MKSJ-a predstavlja neprocjenjivu građu ostavljenu u sudovima u regionu da na osnovu tog nastave sa procesuiranjem ratnih zločinaca, kao i da bude opomena budućim generacijama.

"Bez obzira na nedostatke, MKSJ je jedina pravosudna institucija koja je svojim djelovanjem donijela djelimičnu satisfakciju i pravdu žrtvama", kazao je.

Smatra da su najveći doprinos u ostvarivanju pravde osigurale žrtve koje su više puta svjedočile o teškim torturama koje su proživjele, na taj način ih ponovo proživljavajući, ali da su nepokolebljivo nastavili pričati istinu.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Ministar sigurnosti o \'Srbskoj časti\': Mektić: Sve podsjeća na 1991.

VIDEO: Osuđeni zbog dodjele poticaja od 2011. do 2014.: Lijanoviću devet, a njegovom savjetniku godina zatvora

Zvizdić, Bevanda i entitetski premijeri: Usaglašen prijedlog odgovora na preostala pitanja iz Upitnika EK

Uoči službene posjete hrvatske predsjednice BiH: Brojna otvorena pitanja na sastancima s Kolindom Grabar-Kitarović

VIDEO: Policija pronašla zapaljeno vozilo: Oliver Ivanović ubijen u atentatu u Kosovskoj Mitrovici

Vučić nakon ubistva Ivanovića: \'Ovo je teroristički akt\'

Traže od drugih da plaćaju više: SAD umanjile za 65 miliona dolara pomoć za palestinske izbjeglice

U naredne dvije godine: Bangladeš i Mijanmar dogovorili povratak Rohinja svojim kućama

Otišla je još jedna legenda: Dolores O\'Riordan - mračna strana fantastičnog glasa

Narednu utakmicu bh. košarkaši igraju 23. februara: Vujošević objavio spisak igrača za drugi ciklus kvalifikacija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Danski izumitelj optužen za ubojstvo novinarke, raskomadao je njeno tijelo
Objavljeno prije 4 sata
Ubojstvo političara na Kosovu glavna vijest u stranim medijima, donose i izjavu srpskog princa
Objavljeno prije 4 sata
Međunarodni političari šokirani ubojstvom vođe kosovskih Srba
Objavljeno prije 5 sati
Češkom premijeru izglasano nepovjerenje
Objavljeno prije 8 sati
Japanska televizija oglasila uzbunu zbog sjevernokorejske rakete pa priznali grešku
Objavljeno prije 9 sati
Predsjednik Europskog vijeća: EU je otvoren za mogućnost da Britanija ostane članica