TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Ako je suditi prema ocjeni predstavnika vlasti, Tuzlanski kanton se uspješno bori protiv korupcije na svim nivoima. Predstavnici pravosuđa, pak, kažu da bi rezultati trebali biti mnogo bolji. Međutim, zvanična statistika i politički analitičari govore da veliki predmeti korupcije i zloupotrebe položaja, u koje su umiješani aktuelni političari, nikada nisu procesirani.


videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Predstavnici izvšne vlasti u Tuzlanskom kantonu, koji u posljednje vrijeme jedni druge optužuju za zloupotrebu položaja i korupciju pozivajući pravosuđe da temeljito istraži brojne slučajeve navodne korupcije i zloupotrebe položaja kantonalnog premijera i ministra unutrašnjih poslova, tvrde da su rezultati u borbi protiv korupcije odlični. Samo još, ističu, nedostaje bolja saradnja građana, od kojih se očekuje da prijave sve oblike korupcije s kojom se susreću.

«Imamo korupcije, kako kažu, na svakom mjestu. Nadam se da će institucije koje su zadužene za usvajanje ovih akata provoditi te mjere», poručuje SDA-ov Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK-a.

SDA-ov Bego Gutić, premijer TK-a navodi da je taj ovaj kanton, poredeći se sa drugima, uradio najviše na tom polju.

Komesar MUP-a Fadil Šljivić, koji pola godine nakon otvaranja istrage za zloupotrebu položaja ne želi da suspenduje svog šefa kabineta Mersudina Ferizovića, kaže da se Uprava policije uspješno bori protiv korupcije u svojim redovima: «Dokaz da se mi zaista borimo protiv interne korupcije jeste da se od 2013. do danas na suspenziji nalaze 24 policijskih službenika, od čega 18 njih zbog počinjenih koruptivnih djela».

U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje je procesiralo pojedine velike slučaje političke korupcije, nisu zadovoljni i tvrde da bi rezultati svih institucija koje su zadužene za borbu protiv korupcije mogli biti mnogo bolji.

«Ni u kom slučaju ne možemo biti zadovoljni, niti reći da ostvarujemo svrhu. Još uvijek dosta toga će proći pored nas, a ne prema nama da bismo mi dali odgovarjuću reakciju», navodi Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tužilaštva TK-a.

Skromnim rezultatima u borbi protiv političke korupcije nisu zadovoljni članovi Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona i politički analitičari.

«Primjeri političke korupcije, gdje je vrlo jasno i evidentno da oni koji su u upravljačkim strukturama - bilo da se radi o upravi preduzeća ili nadzornom odboru - ta politička struktura zapošljava svoje ili svoju rodbinu», ističe SDP-ov Dževad Hadžić, član Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a.

Prema političkom analitičaru Vehidu Šehiću, svjedoci smo političkog utjecaja i na pravosuđe: «Ovdje zabrinjava da su svi najosjetljiviji predmeti kad su bili optuženi viskorangirani političari u BiH - završeni oslobađajućom i odbijajućom presudom ili je došlo do zastare».

BiH je, zaključuju politički analitičari, rekorder po broju usvojenih strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije koje nikada nisu primijenjene u pravnom sistemu koji bi trebao da procesira sve oblike kriminala i korupcije. A bez vladavine prava, koju traži i EU, nema ni borbe protiv korupcije.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Angažovano 500 radnika, završetak do kraja godine: Intenzivirani radovi na zaobilaznici autoceste A1 kod Zenice

VIDEO: Regija se suočava s epidemijom morbila: Pad stepena vakcinacije djece slabi kolektivni imunitet

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

VIDEO: Podijeljena mišljenja nastavnika, izdavači negoduju: Š ta donosi novi Nacrt zakona o udžbenicima u KS-a?

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Avijacija uništila \'gotovo sve\' mete u kurdskoj enklavi: Yıldırım za nedjelju najavio kopnenu ofanzivu na Afrin u Siriji

Upali u luksuzni hotel \'Intercontinental\': Najmanje dvojica od četverice napadača u Kabulu ubijena

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Evropsko rukometno prvenstvo: Važna pobjeda Hrvatske u borbi za polufinale
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
VIDEO, FOTO Tisuće žena diljem svijeta prosvjeduju protiv Trumpa: "Naš gumb je veći od tvog"
Objavljeno prije 9 sati
Lavrov opovrgnuo navode turskih medija: "Ruska vojska ostaje u Siriji"
subota, 20.1.2018. 17:19
Prvi susret iračkog i kurdistanskog premijera nakon sukoba oko referenduma o neovisnosti
subota, 20.1.2018. 17:00
Spiegel: Iran špijunira židovske objekte u Njemačkoj kao moguće ciljeve napada
subota, 20.1.2018. 16:31
VIDEO Izvanredno stanje u Jamajci zbog sve više ubojstava i kriminala, vojska na ulicama
subota, 20.1.2018. 16:18
Papa je u Čileu branio biskupa optuženog za zataškavanje pedofilije, a žrtve nazvao klevetnicima. Zašto?