TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Vlada FBiH ispunila dvije trećine Agende, ali kasni za drugima

Vlada FBiH ispunila dvije trećine Agende, ali kasni za drugima

Ono čime bi se Vlada Federacije BiH mogla pohvaliti jeste da je sa krajem 2017. godine ispunila dvije trećine reformske agende, a barem na ovom nivou, dotakli su se i najvažnijih pitanja, poput Zakona o PIO. Ipak, iz nevladinog sektora ocjenjuju da federalna vlast kasni u odnosu na druge nivoe, te da su se nedovoljno bavili drugim ključnim pitanjima. 


videoprilog Adne Mirvić (Federacija danas)

Vlada Federacije je zadovoljna. Poručuju, završena je uspješna godina u kojoj su bez straha rješavali bitna pitanja. "Nismo se plašili, dodirnuli smo se tri najteža pitanja. Što je izazvalo zaista duboke posljedice i rasprave”, ocijenio je premijer Fadil Novalić.

Na drugoj strani - kritičari. Ono što je urađeno, tvrde, nije dovoljno. "Vlada šalje zakone koji nemaju veze s reformskom agendom i predstavlja nam da su to zakoni iz agende”, tvrdi Elvir Karajbić, član Glavnog odbora SDP-a BiH.

Ko je u pravu? Prema posljednjem izvještaju CCI-ja Vlada Federacije zaostaje za provedbom mjera iz reformske agende u odnosu na Vladu RS-a i druge nivoe vlasti. Od ukupno 61 mjere koja je predviđena, u potpunosti je provedeno njih 24. U proceduri se nalazi 14 mjera, a ostalih se nisu ni dotakli.  

“Tokom prvih devet mjeseci 2017. godine pokazuje nedovoljnu fokusiranost na važne mjere”, istakao je Alen Čular, konsultant CCI-ja za monitoring rada Vlade FBiH.

Federalni premijer odbacuje ovakve tvrdnje. Kaže, kraj godine Vlada Federacije dočekala je na četvrtoj tački Reformske agende. Prve tri riješile su pitanja fiskalne politike, te stabilizovale bankarski sektor. Sada se prave planovi za ovu godinu.

"To je pitanje vladavine prava, vidimo da se društvo uskomešalo oko pitanja VSTV-a, mi pripremamo djelovanje zakona o korupciji", naveo je Novalić.

Hoće li usvajanje zakona ići lakše nego prošle godine kada su bitna pitanja podijelila građane? Npr., Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Usvajanje su tražili penzioneri. Ubrzo su zbog istog zakona protestovali i policajci. 

"Vlada umjesto da se bavi rješavanjem problema i da nastavi s nama razgovore i socijalni dijalog kako bismo iznašli rješenje, pribjegava političkim igrama", ocijenio je Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora policajaca KS-a.

Podijeljeni su često bili i ministri. Zakon o PIO-u stavio je SBB na stranu opozicije, a na preglasavanje, u više navrata, žalili su se i ministri SDA i HDZ-a BiH. Sve je nadgledao Federalni parlament. Raspravljali su i o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije i smjeni premijera. Parlament nije usvojio ni Vladin izvještaj, a zamjerke su često imali upravo koalicioni partneri. 

Zbog svega, nezadovoljni su sindikalisti, ali i nevladin sektor. Kažu, loši odnosi jedan su od razloga za izostanak velikih projekata, a ni za radnike nije puno urađeno.

Vlada, ipak, ostaje u uvjerenju da je na dobrom putu, te da su sve manjkavosti koje se spominju neznatne u odnosu na postignute rezultate.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Ministar sigurnosti o \'Srbskoj časti\': Mektić: Sve podsjeća na 1991.

VIDEO: Osuđeni zbog dodjele poticaja od 2011. do 2014.: Lijanoviću devet, a njegovom savjetniku godina zatvora

Zvizdić, Bevanda i entitetski premijeri: Usaglašen prijedlog odgovora na preostala pitanja iz Upitnika EK

Uoči službene posjete hrvatske predsjednice BiH: Brojna otvorena pitanja na sastancima s Kolindom Grabar-Kitarović

VIDEO: Policija pronašla zapaljeno vozilo: Oliver Ivanović ubijen u atentatu u Kosovskoj Mitrovici

Vučić nakon ubistva Ivanovića: \'Ovo je teroristički akt\'

Traže od drugih da plaćaju više: SAD umanjile za 65 miliona dolara pomoć za palestinske izbjeglice

U naredne dvije godine: Bangladeš i Mijanmar dogovorili povratak Rohinja svojim kućama

Otišla je još jedna legenda: Dolores O\'Riordan - mračna strana fantastičnog glasa

Narednu utakmicu bh. košarkaši igraju 23. februara: Vujošević objavio spisak igrača za drugi ciklus kvalifikacija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Danski izumitelj optužen za ubojstvo novinarke, raskomadao je njeno tijelo
Objavljeno prije 8 sati
Ubojstvo političara na Kosovu glavna vijest u stranim medijima, donose i izjavu srpskog princa
Objavljeno prije 8 sati
Međunarodni političari šokirani ubojstvom vođe kosovskih Srba
Objavljeno prije 9 sati
Češkom premijeru izglasano nepovjerenje
utorak, 16.1.2018. 16:12
Japanska televizija oglasila uzbunu zbog sjevernokorejske rakete pa priznali grešku
utorak, 16.1.2018. 14:58
Predsjednik Europskog vijeća: EU je otvoren za mogućnost da Britanija ostane članica