TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mirFoto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon tri sata razgovora sa srpskim zvaničnicima sa Kosova istakao da se o problemima mora razgovarati, te da nikako ne treba koristiti oružje.


videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Vučić je na Tehničkom fakultetu u Sjevernoj Mitrovici iza zatvorenih vrata razgovarao s predstavnicima Srba kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Na konferenciji za novinare, na kojoj je bilo i dobacivanja građana da im treba sigurnost i zaštita, Vučić je naveo da je situacija nakon ubistva Olivera Ivanovića jako teška, ali da je Srbiji najviši interes mir, ostanak i opstanak Srba na svojim ognjištima na Kosovu.

Kazao je da je razgovarano o potrebi jednistva Srba.

Vučić je ponovio da je Srbija tražila da bude uključena u istragu ubistva Olivera Ivanovića, ali da kosovske vlasti koje imaju efektivnu vlast to nisu dozvolile. Ponovio i je da će Srbija razmjenjivati sve informacije s Prištinom u vezi s tim slučajem i da očekuje rezultate te istrage.

“Za nas nije važno koje je ime ubice i nalogodavaca bilo da je to ime srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca. Kakvo god da je i čije god da je, a neću da prihvatam preuranjena rješenja zato što se to nekome tako čini, zato što bi to neko tako volio, jer do toga mora da se dođe sveobuhvatnom istragom i dokazima, a prema počiniocima i nalogodavcima milosti neće biti”, kazao je Vučić.

Istakao je da je srpska politika politika mira s Albancima i da nije važno šta će Albanci koristiti za svoje političke prilike.

“Molimo vas da nas pustite da ne koristimo nikakvo oružje, da probamo da stvari rješavamo politikom i razgovorima. Bolje da razgovaram ja s Thacijem, da ne znam ko razgovara s Haradinajem million puta, nego da jedan metak bude ispaljen bilo gdje”, poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je kazao da su na sastanku sa zvaničnicima iznijeti brojni strahovi kosovskih Srba, od straha od upada Albanaca sa juga u sjeverni dio Kosova, do sukoba unutar srpske zajednice, te da je razgovarano tome šta Beograd može da uradi na zaštiti Srbe na Kosovu, ne ulazeći u ingerencije Policije Kosova.

Iz Mitrovice, Vučić je otišao u Gračanicu i Laplje Selo gdje će razgovarati sa Srbima centralnog Kosova.

Ranije je položio cvijeće na mjestu ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, koji je ubijen hicima iz pištolja 16. januara u Sjevernoj Mitrovici. 

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Prezentacija izvještaja Misije OSCE-a: Borba protiv korupcije zahtijeva predan angažman institucija u BiH

Poruka Thomasa Gremingera, generalnog sekretara OSCE-a: \'Retorika političara u BiH onemogućava značajne iskorake\'

Liječnici upozoravaju: Procijepljenost djece u HNK-u pala ispod 70 posto

Svađe SNSD-a i opozicije u RS-u prenose se i na državni nivo: Crnadak apelovao da Cvijanović prestane s gnjevom i uvredama

Š ef ruske dipomatije sa Vučićem u Beogradu: Lavrov: Zapad ili Rusija - lažan izbor

Premijer RH o situaciji u Agrokoru: Plenković: Ramljak ostaje do izbora nove izvanredne uprave

Merkel sa Zaevom u Berlinu: Makedonija i Grčka nikad dosad nisu bile tako blizu rješenju spora

Nakon velike borbe, najbolji bh. teniser bolji od Fabbiana: Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Marseilleu

Novi lični, ali i rekord Bosne i Hercegovine: Tuka prvi u trci od 400 metara na Atletskom mitingu u Beogradu

Susreti osmine finala Lige prvaka: Pobjeda Š ahtara, bez golova u Sevilli