TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Mediji i ljudska prava

Mediji i ljudska prava

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala dobiti online platformu s bazom podataka o statusu ljudskih prava u medijima. Već duže vrijeme provode se različita istraživanja među građanima, marginaliziranim skupinama i predstavnicima medijske zajednice. Zahvaljujući platformi će, prvi put u Bosni i Hercegovini, biti mapirane potrebe i uloge svih sudionika procesa, što će doprinijeti i razvoju strategije ljudskih prava BiH.


videoprilog Zerine Ćosić-Vrabac (Dnevnik 2) 

Kako bi mediji bili u funkciji zaštite i promocije ljudskih prava, puno toga se mora promijeniti - da se ne bi dešavalo da se novinarima krše ljudska prava, a onda oni krše prava drugih. Ova situacija bi se mogla promijeniti kad se objelodane istraživanja o medijskom predstavljanju ljudskih prava, na koji način se krše prava medijskih profesionalaca i šta o tome misle građani.

“Nama je jako bitno da se unaprijedi način izveštavanja o ljudskim pravima i kršenjima ljudskih prava - dakle, ne na senzacionalistički način, ne na način da izvještavamo samo o ljudskim pravima, uvjetno rečeno, naših ili onih koji pripadaju našem kulturno-povijesnom nacionalnom krugu”, objašnjava Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

Kako navodi Mladen Bošnjak, član Upravnog odbora Društva novinara BiH, mi kao društvo nemamo kritičnu masu koja je senzibilna na ljudska prava: “Mi nemamo onaj dio javnog mišljenja koji bi se digao, koji bi na to regirao - nego se stvara nešto puno gore, a to je okružje i klima sažalijevanja”.

Sva istraživanja, a neka od njih bit će objavljena već narednog mjeseca, završit će u online platformi, s ciljem stvaranja metodologija monitoringa ljudskih prava. Monitoring će raditi organizacija iz Banja Luke, Proeduca, u čijim redovima je i kreator istraživanja. Efekte projekta saznat ćemo iduće godine, a do tad će se utvrđivati razlozi povećanja prijetnji novinarima.

“Da li je to bahatost ljudi koji prijete ili imamo novinare koji se bave ozbiljnjim temama i otuda dolaze prijetnje”, pita Srđan Puhalo, psiholog i istraživač.

A omjer je takav da je Regulatorna agencija za komunikacije, zadužena za monitoring televizija, kojih u BiH ima 90, plus tri javna RTV servisa, imala 47 prigovora u 2017. Najviše se prigovaralo na pravično i nepristrasno izvještavanje. U gotovo istoj oblasti se prigovaralo i u Vijeću za štampu BiH, samoregulacijskom tijelu za štampane i online medije kojih u BiH ima više od 200. Zabilježeno je 370 prijava.

“Ali ono što je zanimljivije, jeste porast broja žalbi koje su riješene samoregulacijom, odnosno objavom demanta, reagiranja ili ispravke”, otkriva Maida Bahto-Kestendžić, koordinatorica za žalbe Vijeća za štampu BiH.

A da bi se ispravilo stanje i status ljudskih prava u medijima, pobrinula se EU. Kao odgovor na manjak interakcije građana, medija i drugih društvenih aktera na zaštiti ljudskih prava, izdvojeno je 350.000 eura.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Uprkos tome što se njegova politika smatra krivom za krizu: Maduro ponovo postao predsjednik Venezuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

Zbog učešća u državnom udaru u Turskoj 2016. godine: Izrečene kazne doživotnog zatvora za 104 osobe

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 50 minuta
Sirijske snage potpuno nadziru područja južno od Damaska
Objavljeno prije sat vremena
Papa Franjo rekao homoseksualcu: "Bog te stvorio takvim i voli te kakav jesi"
Objavljeno prije 2 sata
Filipini strahuju zbog kineskih nuklearnih bombardera na umjetnim otocima u susjedstvu
Objavljeno prije 3 sata
Američki državni tajnik zaprijetio Iranu najsnažnijim sankcijama u povijesti
Objavljeno prije 3 sata
Vulkan na Havajima još uvijek eruptira i predstavlja sve veću opasnost za stanovnike
Objavljeno prije 3 sata
U Kongu započelo cijepljenje protiv smrtonosne ebole