TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Mediji i ljudska prava

Mediji i ljudska prava

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala dobiti online platformu s bazom podataka o statusu ljudskih prava u medijima. Već duže vrijeme provode se različita istraživanja među građanima, marginaliziranim skupinama i predstavnicima medijske zajednice. Zahvaljujući platformi će, prvi put u Bosni i Hercegovini, biti mapirane potrebe i uloge svih sudionika procesa, što će doprinijeti i razvoju strategije ljudskih prava BiH.


videoprilog Zerine Ćosić-Vrabac (Dnevnik 2) 

Kako bi mediji bili u funkciji zaštite i promocije ljudskih prava, puno toga se mora promijeniti - da se ne bi dešavalo da se novinarima krše ljudska prava, a onda oni krše prava drugih. Ova situacija bi se mogla promijeniti kad se objelodane istraživanja o medijskom predstavljanju ljudskih prava, na koji način se krše prava medijskih profesionalaca i šta o tome misle građani.

“Nama je jako bitno da se unaprijedi način izveštavanja o ljudskim pravima i kršenjima ljudskih prava - dakle, ne na senzacionalistički način, ne na način da izvještavamo samo o ljudskim pravima, uvjetno rečeno, naših ili onih koji pripadaju našem kulturno-povijesnom nacionalnom krugu”, objašnjava Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

Kako navodi Mladen Bošnjak, član Upravnog odbora Društva novinara BiH, mi kao društvo nemamo kritičnu masu koja je senzibilna na ljudska prava: “Mi nemamo onaj dio javnog mišljenja koji bi se digao, koji bi na to regirao - nego se stvara nešto puno gore, a to je okružje i klima sažalijevanja”.

Sva istraživanja, a neka od njih bit će objavljena već narednog mjeseca, završit će u online platformi, s ciljem stvaranja metodologija monitoringa ljudskih prava. Monitoring će raditi organizacija iz Banja Luke, Proeduca, u čijim redovima je i kreator istraživanja. Efekte projekta saznat ćemo iduće godine, a do tad će se utvrđivati razlozi povećanja prijetnji novinarima.

“Da li je to bahatost ljudi koji prijete ili imamo novinare koji se bave ozbiljnjim temama i otuda dolaze prijetnje”, pita Srđan Puhalo, psiholog i istraživač.

A omjer je takav da je Regulatorna agencija za komunikacije, zadužena za monitoring televizija, kojih u BiH ima 90, plus tri javna RTV servisa, imala 47 prigovora u 2017. Najviše se prigovaralo na pravično i nepristrasno izvještavanje. U gotovo istoj oblasti se prigovaralo i u Vijeću za štampu BiH, samoregulacijskom tijelu za štampane i online medije kojih u BiH ima više od 200. Zabilježeno je 370 prijava.

“Ali ono što je zanimljivije, jeste porast broja žalbi koje su riješene samoregulacijom, odnosno objavom demanta, reagiranja ili ispravke”, otkriva Maida Bahto-Kestendžić, koordinatorica za žalbe Vijeća za štampu BiH.

A da bi se ispravilo stanje i status ljudskih prava u medijima, pobrinula se EU. Kao odgovor na manjak interakcije građana, medija i drugih društvenih aktera na zaštiti ljudskih prava, izdvojeno je 350.000 eura.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Prezentacija izvještaja Misije OSCE-a: Borba protiv korupcije zahtijeva predan angažman institucija u BiH

Poruka Thomasa Gremingera, generalnog sekretara OSCE-a: \'Retorika političara u BiH onemogućava značajne iskorake\'

Liječnici upozoravaju: Procijepljenost djece u HNK-u pala ispod 70 posto

Svađe SNSD-a i opozicije u RS-u prenose se i na državni nivo: Crnadak apelovao da Cvijanović prestane s gnjevom i uvredama

Š ef ruske dipomatije sa Vučićem u Beogradu: Lavrov: Zapad ili Rusija - lažan izbor

Premijer RH o situaciji u Agrokoru: Plenković: Ramljak ostaje do izbora nove izvanredne uprave

Merkel sa Zaevom u Berlinu: Makedonija i Grčka nikad dosad nisu bile tako blizu rješenju spora

Nakon velike borbe, najbolji bh. teniser bolji od Fabbiana: Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Marseilleu

Novi lični, ali i rekord Bosne i Hercegovine: Tuka prvi u trci od 400 metara na Atletskom mitingu u Beogradu

Susreti osmine finala Lige prvaka: Pobjeda Š ahtara, bez golova u Sevilli
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 9 sati
Čovjek koji istražuje zlostavljanje djece u crkvi u Čileu završio na operaciji
srijeda, 21.2.2018. 19:41
VIDEO, FOTO Ogromna pješčana oluja poharala Australiju
srijeda, 21.2.2018. 19:15
Hoće li djeca s Floride promijeniti bolesni američki odnos prema oružju?
srijeda, 21.2.2018. 18:48
Izrael postavlja montažne kuće u novom naselju prvi put nakon 1991.
srijeda, 21.2.2018. 16:43
Još jedan optuženik priznao krivnju u američkoj istrazi o Rusima
srijeda, 21.2.2018. 16:37
Stručnjaci upozoravaju na najstrašnije prijetnje umjetne inteligencije za čovječanstvo