TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Parlamentarci uskoro o unapređenju zaštite prijavitelja korupcije

Parlamentarci uskoro o unapređenju zaštite prijavitelja korupcije

Odavno je jasno da je BiH godinama jedna od najkorumpiranijih zemalja u bližem i daljem okruženju. To potvrđuju brojni primjeri u svim oblastima života. Poruke iz Brisela također su jasne - ako naša vlast želi da nas povede u Evropu, moraju biti efikasniji u suzbijanju korupcije.


videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

Da prijava korupcije, jedan od najmoćnijih alata koji u svijetu koriste u otkrivanju kriminala i korupcije, zaživi i u BiH - preduvjet je i bolji zakonski okvir. Na inicijativu državne Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH prihvatila je izmjenu Zakona o zaštiti osoba koje je prijavljuju u bh. institucijama. Svi se slažu da je dobar put kako zaustaviti one koji nam godišnje otimaju milione maraka.

„Ovdje je potrebno promijeniti shvatanje kod običnog čovjeka da kroz korupciju svi gube“, kaže Momčilo Novaković, član ustavnopravne komisije Zastupničkog doma BiH (NDP-PDP).

„Radi se o vrlo važnom zakonu koji spada u set antikoruptivnih zakona i mislim da je važno da se svi angažujemo kako bi se zakon učinio što je moguće boljim“, navodi predlagatelj amandmana Saša Magazinović, zastupnik SDPBiH u Zastupničkom domu BiH.

S ciljem jasnijeg definiranja statusa osoba koje prijavljuju korupciju, ali i rokova za njihovu efikasniju zaštitu, predlagatelj je amandmana koje su, kao nastavak doprinosa sprečavanju ove pošasti pripremili u Globalnoj mreži nevladinih organizacija.

„Na taj način će se, prije svega, osigurati veća pravna sigurnost ne samo za uzbunjivače već i za sve potencijalne prijavitelje korupcije“, ističe Uglješa Vuković iz Transparency Internationala BiH.

„Kako je normalno da 29.000 ljudi koji se svaki dan susreću s korupcijom nemaju snage ili hrabrosti da prijave korupciju. Mora biti neka sistemska greška“, smatra Dženana Alađuz, predstavnica Infohousea i Accounta.

Da je u četiri godine primjene zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju bilo samo 20 prijava, a od toga njih pet opravdano, samo je kap u moru svega što se dešava, priznaju i u Agenciji za prevenciju korupcije BiH. Poručuju da će zaštititi sve one koji se odluče prijaviti je. Tvrde i da je aktuelni zakon solidna osnova, a izmjena radi daljih unapređenja.

„Uzmite, npr., UIO. Uposlenik koji je tamo prijavio korupciju ostao je bez posla. Naložili smo određene mjere, dali instrukcije i on se vratio na posao“, kaže Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Da su izmjene koje doprinose unapređenju zaštite uzbunjivača veoma bitne, potvrđuje i jedna od parlamentarki koja nerijetko ukazuje na koruptivna djela u državnim institucijama. Upozorava i na zloupotrebu tog instituta, ali i nerad tužilaštava na svim nivoima.

„Strašno je ako imate vrlo teške koruptivne slučajeve u Tužilaštvu i to stoji godinama. Afera lične karte pune četiri godine stoji u Tužilaštvu, a da ono ne donese makar neku odluku - ili tu ima ili nema kriminala“, navodi Aleksandra Pandurević, predsjednica Komisije za izbor i praćenje rada APIC BiH (SDS).

Naredne sedmice parlamentarci će o zakonskom unapređenju zaštite prijavitelja korupcije. Izborna je godina, pa je očekivati da neće nedostajati ni provjerenih, ali i neprovjerenih tvrdnji o kriminalu. I uvijek u nekim tuđim redovima.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Nužna reforma: Parafiskalni nameti u BiH znatno veći nego u regiji

VIDEO: Entitetski premijeri s Duncanom i Fergusonom: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

VIDEO: U F+ Merjem Mlaćo: Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bh. proizvođače

Istovremeno postao predsjednik Centralne vojne komisije: Xi Jinping jednoglasno izabran za predsjednika Kine

Recipročna mjera odluci Londona: Moskva će protjerati 23 britanska diplomata

Nije objavljen uzrok smrti 37-godišnjeg Adriana Lama: Preminuo haker koji je otkrio identitet Chelsea Manning

VIDEO: Moja kosa - tvoja kosa: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

VIDEO: Derbi 2. kola Lige za prvaka Premijer lige BiH: Zrinjski se vratio nakon 0:3 i izvukao bod protiv Željezničara

Za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala: Prosinečki umjesto Burića pozvao Kjosevskog
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Bivši zamjenik ravnatelja otpušten iz FBI-ja: "Ovaj neviđen pothvat vodio je sam predsjednik"
Objavljeno prije 3 sata
Sjevernokorejski ministar posjetio Švedsku, održani razgovori o nuklearnom pitanju
Objavljeno prije 4 sata
Ministar odbio rusku tvrdnju da je otrov kojim je napadnut špijun stigao iz Češke
Objavljeno prije 5 sati
Najmanje 15 migranata, među njima petero djece, utopilo se u prevrtanju čamca u Egejskom moru
Objavljeno prije 5 sati
Umro najomraženiji haker na svijetu, čovjek koji je vlastima predao slavnu američku zviždačicu
Objavljeno prije 6 sati
Grčki ministar vanjskih poslova primio prijeteće pismo s metkom zbog spora s Makedonijom