TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Crnadak apelovao da Cvijanović prestane s gnjevom i uvredama

Crnadak apelovao da Cvijanović prestane s gnjevom i uvredama- Ona je očigledno izabrala da se bavi ambasadom u Kanadi iz razloga s kojim javnost još nije upoznata, a radi se o tome da je internoj reviziji Ministarstva nedavno podnesena prijava protiv savjetnika u kabinetu Cvijanović. Ta osoba je donedavno bila ambasador BiH u Kanadi i sve donedavno se služila službenim e-mailom te ambasade. Prijava protiv te osobe je u proceduri - izjavio je Crnadak novinarima u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak apelovao je danas na predsjednicu Vlade Republike Srpske (RS) Željku Cvijanović da prestane sa "agresijom, gnjevom, mržnjom i uvredama u svojim nastupima u javnosti", istakavši da su on i Cvijanović na odgovornim funkcijama te da u skladu s tim trebaju biti odgovorni prema javnosti.


videoprilog Аenite Huseinbegović (Federacija danas)

Pozvao je Cvijanović na vođenje odgovorne političke borbe, kazavši da ono što će se desiti u oktobru jesu "samo još jedni izbori, a ne borba na život i smrt".

Crnadak je reagirao na izjave premijerke RS-a u vezi s ambasadom BiH u Kanadi, kada je kazala, između ostalog, da je u ovoj ambasadi brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen kao konzularni radnik te da je za ambasadora postavljen sin poslanika Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Nenada Lalića.

"Ona je očigledno izabrala da se bavi ambasadom u Kanadi iz razloga s kojim javnost još nije upoznata, a radi se o tome da je internoj reviziji Ministarstva nedavno podnesena prijava protiv savjetnika u kabinetu Cvijanović. Ta osoba je donedavno bila ambasador BiH u Kanadi i sve donedavno se služila službenim e-mailom te ambasade. Prijava protiv te osobe je u proceduri", izjavio je Crnadak novinarima u Sarajevu.

Izrazio je zaprepaštenje činjenicom da premijerka RS-a "stavlja imenovanje ambasadora na njegov i račun Ministarstva".

"Cvijanović je ipak bila kandidat za člana Predsjedništva BiH i mislio sam da joj je poznato da je to nadležnost Predsjedništva. Ministarstvo vanjskih poslova i ministar nemaju nikakve veze s imenovanjem ambasadora i naš prvi kontakt s novoimenovanim ambasadorima je onda kada nas Predsjedništvo obavijesti o tome ko je imenovan", pojasnio je.

Komentirajući izjavu premijerke RS-a da je brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen u Ambasadi BiH u Kanadi, kazao je da se radi o osobi koja je u MVP-u zaposlena već 12 godina.

Između ostalog, ministar je kazao da posjeduje "jedan dobar, poprilično kvalitetan spisak" u vezi s ljudima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te da će rado prihvatiti nastavak razgovora o nepotizmu.

Za tvrdnje Cvijanović da ministar vanjskih poslova radi protiv interesa Republike Srpske, Crnadak je rekao da će u vezi s tim uskoro organizirati posebnu pres-konferenciju u Banjoj Luci.

Naglasio da je, prije njegovog dolaska u MVP BiH, procenat zaposlenih Srba koji tu rade bio drastično manji. Također, tvrdi Crnadak, bio je manji i broj šefovskih mjesta na kojima su bili Srbi, kao i manji broj pripadnika srpskog naroda u diplomatsko-konzularnoj mreži te manji broj unapređenja.

"Toliko o tome ko i koliko vodi računa o interesima RS-a u sistemu vanjskih poslova", zaključio je Crnadak.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
\'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Nakon što je osiguran kvorum: Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Povratak ruske banke u pregovore o nagodbi: Postignut dogovor Agrokora i Sberbanke

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

VIDEO: Biskupska konferencija u Mostaru: Problem je veliko iseljavanje ljudi iz BiH

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
VIDEO Škot koji je naučio psa nacistički pozdrav proglašen krivim za zločin iz mržnje
Objavljeno prije 60 minuta
Slovački predsjednik se predomislio, ipak će potvrditi novu vladu
Objavljeno prije sat vremena
Danski izumitelj opisao kako je raskomadao tijelo švedske novinarke: "Bilo je grozno i ludo"
Objavljeno prije sat vremena
Tko stoji iza napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer? Svi krive Rusiju, a Rusija Britaniju
Objavljeno prije sat vremena
Merkel: Migrantska kriza podijelila je Njemačku
Objavljeno prije 2 sata
Izraelski glavni rabin za crnca rekao da je majmun