TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Procijepljenost djece u HNK-u pala ispod 70 posto

Procijepljenost djece u HNK-u pala ispod 70 posto

Predsjednik Liječničke komore Hercegovačko-neretvanskog kantona Mehmed Haznadar upozorio je kako je situacija kada se govori o procijepljenosti na području HNK-a alarmantna, budući je ona u obaveznom programu cijepljenja pala ispod 70 posto.

- To je jako važna tema o kojoj moramo razgovarati, donijeti stavove i preporuke za koje ćemo nastojati da se implementiraju kako bi ovu alarmantnu situaciju promijenili na bolje - kazao je dr. Haznadar u izjavi za novinare, uoči početka konferencije "Kako zaustaviti negativni trend provođenja obveznog programa cijepljenja u HNK-u".

Govoreći o niskoj procijepljenosti djece na području HNK-a predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH dr. Jurica Arapović kazao je kako Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), kao i federalne i kantonalne javno-zdravstvene institucije smatraju kako postoji vrlo visoka vjerojatnost od epidemije zaraznih bolesti u sredinama gdje je procijepljenost manja od 90 posto.

- Svjesni smo kako je epidemija ospica prisutna u Srbiji, svjesni smo da postoji rizik da epidemija zahvati i južni dio BiH. Epidemija nema granica, virusne bolesti nemaju teritorijalni vid zaustavljanja kada se prošire, a na ovakvo imunološko stanje našeg stanovništva, prijeti ogromna epidemija, i po svoj prilici to nas može skoro zadesiti - kazao je dr. Arapović.

Odgovarajući na pitanje novinara može li pojasniti koji su neželjeni efekti cijepljenja i jesu li oni zabilježeni na području HNK-a, Arapović je odgovorio kako već nekoliko godina nije zabilježen teži slučaj nuspojave ili neželjene reakcije na cjepivo.

Istaknuo je kako je cijepljenje jedina preventivna mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te kako i cijepljenje nosi određeni rizika, ali je taj rizik, po njegovim riječima, dosta manji ili neusporedivo manji u odnosu na korist koju nudi cijepljenje u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dr. Arapović je ustvrdio kako su neželjene reakcije nakon primljenog cjepiva "uglavnom male, gotovo beznačajne", poput blago povišene temperature ili bola na mjestu uboda.

Na upit novinara ako su neželjene reakcije nakon primljenog cjepiva male, zašto je na području HNK-a procijepljenost djece pala ispod 70 posto, dr. Arapović je kazao kako će na to pitanje odgovor pokušati dati današnja konferencija.

- Nakon što se usuglasimo danas i zauzmemo zajednički stav, sutra će javnost biti obaviještena o tome putem javnog dopisa kojeg će Komora uputiti svim nadležnim službama čiji je rad vezan za proces obveznog cijepljenja - kazao je dr. Arapović.

Dr. Haznadar dodao je kako je prisutna negativna medijska kampanja i kako postoje različite udruge koja u medijima promoviraju negativnu kampanju protiv cijepljenja djece, što, kako je istaknuo, uvelike utječe na smanjenost procijepljenosti djece.

- Negativna kapanja nema apsolutno nikakvu argumentaciju u stručnoj analizi ili nekom radu. Oni to pričaju paušalno, dobivaju medijski prostor i zahvaljujući toj negativnoj kampanji procijepljenost djece je pala na 70 posto - kazao je dr. Haznadar.

Na upit novinara je li na današnju konferenciju pozvan itko od predstavnika spomenutih udruga ili predstavnika roditelja koji odbijaju cijepljenje dr. Haznadar je kazao kako su danas prisutni samo zdravstveni djelatnici i stručnjaci iz navedene oblasti, kako bi zajednički razriješili dileme, budući da, kako je kazao, i među djelatnicima u zdravstvenom sustavu "postoje osobe koje daju doprinos da procent cijepljenja bude nizak".

Na upit kakva je kvaliteta cjepiva koja se uvoze u BiH dr. Arapović je kazao kako su cjepiva u BiH u 80 posto slučajeva identična cjepivima koja se koriste u okolnim europskim državama.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
\'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Nakon što je osiguran kvorum: Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Povratak ruske banke u pregovore o nagodbi: Postignut dogovor Agrokora i Sberbanke

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

VIDEO: Biskupska konferencija u Mostaru: Problem je veliko iseljavanje ljudi iz BiH

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
VIDEO Škot koji je naučio psa nacistički pozdrav proglašen krivim za zločin iz mržnje
Objavljeno prije 60 minuta
Slovački predsjednik se predomislio, ipak će potvrditi novu vladu
Objavljeno prije sat vremena
Danski izumitelj opisao kako je raskomadao tijelo švedske novinarke: "Bilo je grozno i ludo"
Objavljeno prije sat vremena
Tko stoji iza napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer? Svi krive Rusiju, a Rusija Britaniju
Objavljeno prije sat vremena
Merkel: Migrantska kriza podijelila je Njemačku
Objavljeno prije 2 sata
Izraelski glavni rabin za crnca rekao da je majmun