TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održatiFoto: Fena

Tokom današnjeg sastanka između predstavnika SDP-a, SBB-a i DF-a, koji je održan u Mostaru, dogovoren je zajednički stav kako se izbori u Mostaru u ovoj godini moraju održati, te kako su polazna osnova za pregovore s predstavnicima vodećih stranaka prijedlozi SBB-a, SDP-a i DF-a na kojima će se graditi kompromisi.


videoprilog Belme Zukić (Dnevnik 2)

Na sastanku je upućen poziv Ambasadi SAD-a u BiH, Misiji OSCE-a i Evropskoj komisiji da se aktivno uključe u pregovaračke procese oko održavanja izbora u Mostaru.

Inače, današnji sastanka u Mostaru organiziran je kako bi predstavnici spomenutih stranaka usaglasili svoje stavove uoči sastanka s predstavnicima SDA i HDZ-a BiH koji bi se trebao održati u ponedjeljak, s početkom u 11 sati, u Mostaru. Na današnji sastanak su bili pozvani i predstavnici Naše stranke, no oni nisu došli.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Zoran Mikulić kazao je kako su nakon evidentnog CIK-ovog administrativnog nasilja nad Ustavom BiH i Izbornim zakonom proteklih dana, gdje je iskazan jedan, kako je kazao, podanički odnos pojedinih članova CIK-a prema određenim političkim strankama, predstavnici SDP-a, SBB-a i DF-a bili prinuđeni da zajedno zaštite minimalni dignitet zdravog razuma građana i birača grada Mostara.

- Zbog svega smo bili prinuđeni da se udružimo i da s nekim minimalnim principima koje smo usaglasili zajednički nastupimo na pregovorima oko rješenja za grad Mostar. Ovo što se događa posljednjih dana su razlozi zbog kojih mi ne želimo biti kulisa i taoci HDZ-a BiH i SDA. Narušeno je povjerenje ne samo u CIK BiH već i u institucije države jer oni ne štite BiH, Ustav i zakone nego interese pojedinih političkih grupacija - kazao je Mikulić.

Dodao je kako je sramotna činjenica da građani Mostara već 10 godina nemaju mogućnost izlaska na izbore.

- U Mostaru su 10 godina HDZ i SDA na bijelom kruhu dok građani Mostara nisu uopće u stanju priuštiti sebi cijene s nulama. Predstavnici vodećih stranaka se savršeno razumiju, oni su eksperti za licemjerje, idealni vodiči kroz beznađe. Mi ćemo pokušati preuzeti inicijativu uz maksimalno uvažavanje stavova i ostalih pregovarača, prvenstveno predstavnika HDZ-a i SDA jer oni su prouzrokovali ovu krizu - stoga oni trebaju ponuditi neka rješenja za izlazak iz krize - kazao je Mikulić.

Predsjednik mostarskog odbora SBB-a Anel Kljako pred novinarimae je izrazio veliko zadovoljstvo što je bio na ovom  sastanku tokom kojeg je, kako je kazao, ponudio izvorni prijedlog SBB-a za grad Mostar.

- Razgovarali smo o našim rješenju za grad Mostar, o nizu problema koji se vežu za Mostar i došli smo do zajedničkih zaključaka. U ime SBB-a mogu reći kako ćemo u narednom razdoblju nastaviti ove sastanke, nastavit ćemo ovu zajedničku inicijativu kako bismo došli do rješenja kojim će biti zadovoljni svi građani Mostara - kazao je Kljako.

Dodao je kako je poražavajuće da već 10 godina građani Mostara nemaju mogućnost izlaska na izbore, te kako je potrebna jedna snažna proevropska inicijativa kako bi se došlo do zajedničkog rješenja koje će biti u korist svih građana toga grada.

Po njegovim riječima, cilj današnjeg sastanka u Mostaru je da se pokaže jedna zajednička inicijativa, da se pokaže kako će predstavnici spomenutih stranaka u budućnosti najvjerojatnije zajednički djelovati po pitanju rješenja grada Mostara.

Također, Kljako je istaknuo kako su se sudionici današnjeg sastanka bazirali na osnovne principe kojih će se sutra pridržavati na najavljenom sastanku s predstavnicima SDA i HDZ-a.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik mostarskog DF-a Mahmut Trčalo kazao je kako dvije vladajuće stranke nemaju ekskluzivno pravo da raspravljaju o budućnosti građana Mostara, te kako će predstavnici DF-a doći na sastanka u ponedjeljak tokom kojeg će se držati prijedloga rješenja za Mostar koji su DF i SDP dali prije dvije godine.

Trčalo je pojasnio kako spomenuti prijedlog navodi kako Mostar mora biti jedinstven grad i grad s jednakim šansama za sve njegove građane bez etničkih i ostalih podjela.

- Mi smo spremni na kompromise. Ako se predstavnici SDA i HDZ-a približe u svojim stavovima, mi ćemo ih podržati - naravno, ako se ti stavovi budu uklapali u naše principe – kazao je Trčalo.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: U FD kantonalni ministar Bahrudin Hadžiefendić: Postignut dogovor o prekidu štrajka ljekara u TK-u

VIDEO: BiH dobila 655 dodatnih pitanja: Dodatnim pitanjima EK zapravo su zatražena pojašnjenja

VIDEO: Izuzetno nepovoljni vremenski uvjeti naškodili plodu: Malinari traže pomoć države, u pitanju veliki broj radnih mjesta

VIDEO: Šansa za opstanak: U Varešu najavljuju mogućnost povratka rudarenja

VIDEO: Uprava nije ispunila ranije postignuti dogovor: Štrajk upozorenja uposlenika Mostarskog aerodroma

Za još jednu godinu: Trump produžio sankcije Sjevernoj Koreji

U 2016. prijavljeno 40.000 slučajeva silovanja: Silovano pet Indijki iz nevladine organiziacije

Odnosi se na proizvode u vrijednosti od 3,4 milijardi dolara: Počinje primjena evropskih uzvratnih taksi na američke proizvode

Plejada boja i likova na SP-u u Rusiji: Od utakmica mogu bolji biti samo navijači

Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Nigerija slavila protiv selekcije Islanda sa 2:0

Katalonija prekida odnose sa španjolskim kraljem
U tijelu Anthonyja Bourdaina u trenutku smrti nije bilo nikakvih narkotika
OPEC jednoglasno za povećanje proizvodnje od oko milijun barela nafte dnevno
Pogledajte susret majke i sina migranata u SAD-u nakon što su tjednima bili razdvojeni
Papa radi reforme u Vatikanu
Prošlo je prvih sto dana nove vlade Angele Merkel, sve manje ljudi joj vjeruje
Trump želi odgoditi zakon o imigraciji
Vijeće Europe: Ksenofobni populizam i govor mržnje su u stalnom porastu
Italija traži od Malte da primi migrante
Na Kubi 25. američki diplomat obolio zbog čudnih zvukova
Trump kaže da je počela totalna denuklearizacija Sjeverne KorejeSVAŠTARIJE

Kineski robot prevodilac na 33 jezika

VIDEO Pogledajte trenutak kad se na Burj Khalifi pojavila hrvatska zastava

Izvinjenje zbog kolege koji je na pauzu odlazio tri minute ranije

YouTubeu se tresu gaće: Instagram pokrenuo IGTV gdje možete dizati snimke od sat vremena

Argentincu zabranjen ulaz na SP zbog užasnog videa koji je snimio s 15-godišnjom Ruskinjom

Facebook počinje naplaćivati grupe

VIDEO Reakcija ovog psa nakon što ga vlasnik ulovi u bazenu je genijalna

Viđat će je kao dijete: Bivša mu nije dala da vidi njihovu kujicu, sudac stao na njegovu stranu

Umro bivši član Daleke obale koji je napisao "Osamdesete" i "Kurve"

Europljani su neposlušni za volanom