TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održatiFoto: Fena

Tokom današnjeg sastanka između predstavnika SDP-a, SBB-a i DF-a, koji je održan u Mostaru, dogovoren je zajednički stav kako se izbori u Mostaru u ovoj godini moraju održati, te kako su polazna osnova za pregovore s predstavnicima vodećih stranaka prijedlozi SBB-a, SDP-a i DF-a na kojima će se graditi kompromisi.


videoprilog Belme Zukić (Dnevnik 2)

Na sastanku je upućen poziv Ambasadi SAD-a u BiH, Misiji OSCE-a i Evropskoj komisiji da se aktivno uključe u pregovaračke procese oko održavanja izbora u Mostaru.

Inače, današnji sastanka u Mostaru organiziran je kako bi predstavnici spomenutih stranaka usaglasili svoje stavove uoči sastanka s predstavnicima SDA i HDZ-a BiH koji bi se trebao održati u ponedjeljak, s početkom u 11 sati, u Mostaru. Na današnji sastanak su bili pozvani i predstavnici Naše stranke, no oni nisu došli.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Zoran Mikulić kazao je kako su nakon evidentnog CIK-ovog administrativnog nasilja nad Ustavom BiH i Izbornim zakonom proteklih dana, gdje je iskazan jedan, kako je kazao, podanički odnos pojedinih članova CIK-a prema određenim političkim strankama, predstavnici SDP-a, SBB-a i DF-a bili prinuđeni da zajedno zaštite minimalni dignitet zdravog razuma građana i birača grada Mostara.

- Zbog svega smo bili prinuđeni da se udružimo i da s nekim minimalnim principima koje smo usaglasili zajednički nastupimo na pregovorima oko rješenja za grad Mostar. Ovo što se događa posljednjih dana su razlozi zbog kojih mi ne želimo biti kulisa i taoci HDZ-a BiH i SDA. Narušeno je povjerenje ne samo u CIK BiH već i u institucije države jer oni ne štite BiH, Ustav i zakone nego interese pojedinih političkih grupacija - kazao je Mikulić.

Dodao je kako je sramotna činjenica da građani Mostara već 10 godina nemaju mogućnost izlaska na izbore.

- U Mostaru su 10 godina HDZ i SDA na bijelom kruhu dok građani Mostara nisu uopće u stanju priuštiti sebi cijene s nulama. Predstavnici vodećih stranaka se savršeno razumiju, oni su eksperti za licemjerje, idealni vodiči kroz beznađe. Mi ćemo pokušati preuzeti inicijativu uz maksimalno uvažavanje stavova i ostalih pregovarača, prvenstveno predstavnika HDZ-a i SDA jer oni su prouzrokovali ovu krizu - stoga oni trebaju ponuditi neka rješenja za izlazak iz krize - kazao je Mikulić.

Predsjednik mostarskog odbora SBB-a Anel Kljako pred novinarimae je izrazio veliko zadovoljstvo što je bio na ovom  sastanku tokom kojeg je, kako je kazao, ponudio izvorni prijedlog SBB-a za grad Mostar.

- Razgovarali smo o našim rješenju za grad Mostar, o nizu problema koji se vežu za Mostar i došli smo do zajedničkih zaključaka. U ime SBB-a mogu reći kako ćemo u narednom razdoblju nastaviti ove sastanke, nastavit ćemo ovu zajedničku inicijativu kako bismo došli do rješenja kojim će biti zadovoljni svi građani Mostara - kazao je Kljako.

Dodao je kako je poražavajuće da već 10 godina građani Mostara nemaju mogućnost izlaska na izbore, te kako je potrebna jedna snažna proevropska inicijativa kako bi se došlo do zajedničkog rješenja koje će biti u korist svih građana toga grada.

Po njegovim riječima, cilj današnjeg sastanka u Mostaru je da se pokaže jedna zajednička inicijativa, da se pokaže kako će predstavnici spomenutih stranaka u budućnosti najvjerojatnije zajednički djelovati po pitanju rješenja grada Mostara.

Također, Kljako je istaknuo kako su se sudionici današnjeg sastanka bazirali na osnovne principe kojih će se sutra pridržavati na najavljenom sastanku s predstavnicima SDA i HDZ-a.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik mostarskog DF-a Mahmut Trčalo kazao je kako dvije vladajuće stranke nemaju ekskluzivno pravo da raspravljaju o budućnosti građana Mostara, te kako će predstavnici DF-a doći na sastanka u ponedjeljak tokom kojeg će se držati prijedloga rješenja za Mostar koji su DF i SDP dali prije dvije godine.

Trčalo je pojasnio kako spomenuti prijedlog navodi kako Mostar mora biti jedinstven grad i grad s jednakim šansama za sve njegove građane bez etničkih i ostalih podjela.

- Mi smo spremni na kompromise. Ako se predstavnici SDA i HDZ-a približe u svojim stavovima, mi ćemo ih podržati - naravno, ako se ti stavovi budu uklapali u naše principe – kazao je Trčalo.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nužna reforma: Parafiskalni nameti u BiH znatno veći nego u regiji

VIDEO: Entitetski premijeri s Duncanom i Fergusonom: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

VIDEO: U F+ Merjem Mlaćo: Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bh. proizvođače

Istovremeno postao predsjednik Centralne vojne komisije: Xi Jinping jednoglasno izabran za predsjednika Kine

Recipročna mjera odluci Londona: Moskva će protjerati 23 britanska diplomata

Nije objavljen uzrok smrti 37-godišnjeg Adriana Lama: Preminuo haker koji je otkrio identitet Chelsea Manning

VIDEO: Moja kosa - tvoja kosa: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

VIDEO: Derbi 2. kola Lige za prvaka Premijer lige BiH: Zrinjski se vratio nakon 0:3 i izvukao bod protiv Željezničara

Za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala: Prosinečki umjesto Burića pozvao Kjosevskog
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Bivši zamjenik ravnatelja otpušten iz FBI-ja: "Ovaj neviđen pothvat vodio je sam predsjednik"
Objavljeno prije 3 sata
Sjevernokorejski ministar posjetio Švedsku, održani razgovori o nuklearnom pitanju
Objavljeno prije 4 sata
Ministar odbio rusku tvrdnju da je otrov kojim je napadnut špijun stigao iz Češke
Objavljeno prije 5 sati
Najmanje 15 migranata, među njima petero djece, utopilo se u prevrtanju čamca u Egejskom moru
Objavljeno prije 5 sati
Umro najomraženiji haker na svijetu, čovjek koji je vlastima predao slavnu američku zviždačicu
Objavljeno prije 6 sati
Grčki ministar vanjskih poslova primio prijeteće pismo s metkom zbog spora s Makedonijom