TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Digitalizirana javna uprava u Hrvatskoj olakšala život građanima

Digitalizirana javna uprava u Hrvatskoj olakšala život građanima

Moderna, pojednostavljena i brža komunikacija građana i javne uprave, te poboljšanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga, primjenjuje se u susjednoj Hrvatskoj. Kod susjeda je u primjeni, za razliku od naše zemlje, sistem pod nazivom e-građanin koji olakšava svakodnevni život običnih ljudi. Svi građani s novim osobnim iskaznicama, uključujući i državljane izvan Hrvatske pomoću pohranjenih elektronskih podataka mogu koristiti brojne prednosti.


videoprilog Zerine Ćosić-Vrabac (Dnevnik 2)

Gužve i čekanja na šalterima u Hrvatskoj za izdavanje vozačke su otišle u historiju. Čekanje na podnošenje zahtjeva nije više potrebno. Građani Hrvatske koji imaju elektronsku ličnu kartu mogu sa 12 klikova doći do vozačke dozvole.

Putem aplikacije prilažu se i skenirane isprave, a fotografija i potpis preuzimaju se iz sistema Ministarstva unutrašnjih poslova. Građani biraju na koji način će im biti dostavljen dokument, u policiji ili na kućnu adresu.

Da bi uopće građani Hrvatske mogli koristiti digitalizirane usluge moraju biti registrirani u sistemu e-građanin, a to je zajednička aplikacija za elektronske dokumente. Do sad je u Hrvatskoj elektronsku ličnu kartu s potpisanim certifikatom preuzelo 800.000 građana.

“Ovime se štedi 200.000 sati građanima koji su morali utrošiti kako fizički, čekajući u redu i ispunjavajući razne formulare, podnijeli zahtjev”, navodi Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Hrvatske.

Osim lične karte i vozačke dozvole građani Hrvatske imaju na raspolaganju još 19 elektronskih dokumenata. Za samo deset minuta novopečeni roditelji mogu upisati dijete u matičnu knjigu rođenih, ne moraju dovesti dijete na šalter, a uskoro ni oni neće vidjeti službenike jer će prijavu napraviti putem interneta.

Ministar uprave Hrvatske Lovro Kuščević je sabrao koliko će građani uštedjeti novim sistemom i vrijeme i novac, posebno roditelji putem aplikacije e-beba. “Preko 13 godina čekanja na šalterima i to samo u jednoj godini. Naši roditelji uštedjeti će preko 1.600.000  kuna na godišnoj razini”, tvrdi Kuščević.

U sistem e-građani do sada je registrirano oko pola miliona građana u Hrvatskoj za razliku od BiH koja je sa sistemom e-građanin još na vi. U našoj zemlji ne zna se tačan broj dokumenta za koje se mogu podnijeti zahtijevi elektronskim putem zbog razuđenih nadležnosti, pa imamo situacija da digitalizirani dokumenti postoje samo u pojednim kantonima ili općinama.

“Da bi jedan dokument bio validan s elekrtonskim potpisom, on mora biti certifikovan. Kancelarija za nadzor i akreditaciju mora onima koji dostavljaju krajnji dokument ovjeriti da imaju pravnu valjanost”, pojašnjava Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave u BiH.

Ne postoji ključno tijelo, kancelarija za nadzor i akreditaciju, a zbog politke svjetlo dana još nije ugledala nova petogodišnja državna strategije javne uprave. Provođene su specijalizirane obuke službenika za e-usluge i osigurana sredstva za tehniku, no na terenu nema učinka. Najbolji primjer su elektonske zdravstvene knjižice koje samo rijetki koriste. Sve dok se ozbiljnije ne pristupi digitalizaciji javne uprave, građani BiH još dugo će čekati u redovima i gubiti živce na šalterima.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
\'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Nakon što je osiguran kvorum: Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Povratak ruske banke u pregovore o nagodbi: Postignut dogovor Agrokora i Sberbanke

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

VIDEO: Biskupska konferencija u Mostaru: Problem je veliko iseljavanje ljudi iz BiH

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
VIDEO Škot koji je naučio psa nacistički pozdrav proglašen krivim za zločin iz mržnje
Objavljeno prije 60 minuta
Slovački predsjednik se predomislio, ipak će potvrditi novu vladu
Objavljeno prije sat vremena
Danski izumitelj opisao kako je raskomadao tijelo švedske novinarke: "Bilo je grozno i ludo"
Objavljeno prije sat vremena
Tko stoji iza napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer? Svi krive Rusiju, a Rusija Britaniju
Objavljeno prije sat vremena
Merkel: Migrantska kriza podijelila je Njemačku
Objavljeno prije 2 sata
Izraelski glavni rabin za crnca rekao da je majmun