TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Crnadak razgovarao s Gabrielom

Crnadak razgovarao s Gabrielom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom. 

Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, te unutrašnjopolitička situacija u BiH pred opće izbore, s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Na početku sastanka konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja.

Ministar Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK-a i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija, u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je ministar Crnadak, neophodan je nastavak podrške prijateljskih zemalja.

Njemačka je, počevši od pokretanja Njemačko-britanske inicijative, koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije, prepoznala važnost evropske perspektive regije te je konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a naročito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU-a za Zapadni Balkan stavlja u prvi plan. Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU-a evropskom putu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU-a kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne suradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Ministar Sigmar Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Istaknuo je da, prema novoj Strategiji EU-a, cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažirati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj suradnji kao i drugim aktuelnim temama u BiH. 
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održan sastanak o Izbornom zakonu BiH: Izetbegović, Nikšić i Komšić s Cormack i Wigemarkom

VIDEO: Ustavni sud BiH obavio preliminarnu raspravu: Odluka o zahtjevu Borjane Krišto na jednoj od narednih sjednica

Paraliziran gradski i prigradski autobuski promet: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

VIDEO: Novalić i Krnjić o implementaciji novog Zakona o PIO-u: Od aprila veće penzije u FBiH

Sredstva do daljnjeg na računu Centralne banke BiH: UO UINO-a BiH bez saglasnosti o raspodjeli sredstava od putarina

\'50 milijardi dolara za kompenzaciju\': SAD uvode \'kaznene mjere\' za uvoz robe iz Kine

Tužitelji traže da bude osuđen za genocid u još pet općina: Mladić žalbom traži poništavanje osuđujuće presude

U Parizu sukob demonstranata i policije: Hiljade ljudi u Francuskoj protiv promjena Zakona o radu

Samit lidera EU-a: Evropska unija ne želi ulaziti u trgovinski rat sa SAD-om

Organizacioni komitet predstavio realizovane projekte: Do sada prijavljene 43 zemlje za učešće na EYOF-u 2019.