TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiHFoto: Fena

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je na sastanku u Sarajevu koji je održao s ministrom za evropska pitanja Velike Britanije Alanom Duncanom, britanskim ambasadorom Edwardom Fergusonom i premijerkom RS-a Željkom Cvijanović da je podrška Velike Britanije u okviru Britansko-njemačke inicijative izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH i zahvalio na specifičnom pristupu Velike Britanije.- Podrška je ciljana, jasno definisana, ali i izrazito fleksibilna, što je izuzetno značajno za kompleksne uslove u kojima Vlada Federacije radi svoj posao. Od početka mandata podržan je čitav niz projekata u različitim oblastima i većina je uspješno finalizirana u predviđenom roku, što je izuzetan uspjeh u uslovima u kojima radimo - rekao je Novalić. 

Od projekata koji su podržani i uspješno finalizirani spomenuo je da je u oblasti reforme vladavine prava, reforme na području privrednog prava i poboljšanja sistema rješavanja privrednih sporova u Federaciji BiH, Velika Britanija osigurala ekspertnu pomoć u analizi i definisanju preporuka za poboljšanja, kao i ekspertnu pomoć u izradi Transportne strategije čijim usvajanjem su stvoreni uslovi za deblokiranje projekata vrijednih više od 250 miliona eura, uključujući i 46 miliona grant sredstava. 

- Nadalje, zahvaljujući ekspertnoj pomoći Velike Britanije, Federacija BiH je usvojila i Energetsku strategiju, i nadam se da će isto učiniti i Vlada RS, kao i da će se usvojiti i na nivou BiH u što skorije vrijeme - naveo je Novalić.

Dodao je da je kroz program podrške iz GGF-a osiguran i angažman eksperata/savjetnika u Uredu premijera, u oblasti restruktuiranja javnih preduzeća, odnosa s javnošću, te radno-pravnog zakonodavstva i makroekonomskih analiza.

- Spomenuo bih da je zahvaljujući ovom angažmanu osigurana pomoć u reformskim procesima: usvajanje Zakona o radu i PiO, kao i pokretanje procesa privatizacije i restruktuiranja javnih preduzeća nakon više od 10 godina mirovanja. Uz podršku GGF-a formiran je i Ekonomski savjet radi konsultacija i diskusije sa akademskom zajednicom u svim bitnim pitanjima vezanim za implementaciju planiranih mjera iz Reformske agende - kazao je Novalić.

Na kraju, spomenuo je i projekt uspostave "One stop shop-a", koji nije finaliziran obzirom na kompleksnost u implementaciji i niz zakona koje je potrebno promijeniti, te dodao da nije zadovoljan brzinom implementacije i lično je uključen u rješavanje otvorenih pitanja.

- Međutim, trenutno nam je osnovni problem blokada rada Vlade i Parlamenata. Namjeravam sazvati tematsku sjednicu Vlade u narednih maksimalno 10 dana, ali nisam siguran da li ćemo imati kvorum za odlučivanje - rekao je Novalić.

Naglasio je da nas u narednom periodu čeka niz izazova i da se nadamo daljnjoj podršci, posebno pri implemetaciji jačanja privrednih odjela u sudovima jer prosječno trajanje privrednih sporova je 550 dana, što je neprihvatljivo i stvara nesigurnost kod malih i srednjih preduzeća koja nemaju resurse da "prežive" tako duge sporove.

Također, dodao je da predstoji nastavak aktivnosti na digitalizaciji i uspostavi e-servisa, te reforme u oblasti fiskalne stabilnosti - Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o djelimičnom oprostu poreskog duga, Strategija upravljanja potraživanjima, posebno od javnih preduzeća.

Ministar Duncan je potcrtao da njegova zemlja želi jako, stabilno i prosperitetno susjedstvo i da je proces pristupanja Evropskoj uniji veoma značajan u ostvarivanju toga. 

- I, premda Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju, pružit ćemo podršku zemljama da ispune zadate uslove. Vi u Bosni i Hercegovini se suočavate sa ozbiljnim izazovima na polju vladavine prava, ekonomije i demokratske reforme. Veoma je važno da vaši lideri rade zajedno kako bi ostvarili sve što je potrebno da zemlja bude konkurentna i uspješna u srcu Evrope. Ostajemo vaši prijatelji i nastavićemo vam pružati podršku - rekao je Duncan. 

Govoreći o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu naveo je da se planiraju usredočiti na tri teme od kojih je prva jačanje regionalne saradnje na polju sigurnosti, što će pomoći u borbi protiv zajedničkih prijetnji, uključujući korupciju, teški i organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Drugo će biti jačanje ekonomske stabilnosti radi poboljšanja poslovnog okruženja, poticanja preduzetništva, rješavanja pitanja nezaposlenosti mladih i promovisanja regionalne uzajamne povezanosti, a treće poticanje bolje političke saradnje, što će pomoći regionu da riješi bilateralne sporove i prevlada pitanja ostavštine konflikata devedesetih.OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Oslobođeni optužbi za smrt Dženana Memića: Seferovići nisu krivi

Nisu im povećana primanja: Zdravstveni radnici u KS održali polusatni štrajk upozorenja

VIDEO: Brojni donatori nezadovoljni dinamikom radova: Kada će proraditi kolektori i pročistači otpadnih voda u Mostaru?

Jelačićev trg u prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima: Više od 300.000 ljudi dočekalo Vatrene

Prvi iz zrakoplova izašli kapetan Lloris i izbornik Deschamps: Francuzi sletjeli u Pariz

Dvosatni razgovor Putina i Trumpa u Helsinkiju: Nema nikakvih razloga da Moskva i Washington ne sarađuju

Libija: Među stradalim je i šestero djece: Osam migranata se ugušilo u kontejneru za transport

Obećao je i ukidanje dodatnih troškova: Novi predsjednik Meksika će primati duplo manju platu od bivšeg

Životni put N\'Goloa Kantea oduševio brojne fanove: Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Druga pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Holandiji: BiH savladala Egipat u drugom kolu SP-a

Trump: Odnosi SAD-a i Rusije nikad nisu bili gori zbog američke gluposti. No, to se promijenilo
Ministri Europske unije: "Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ostaje prijatelj"
Sirijska vojska zauzela važnu uzvisinu kraj izraelske granice
I njemački mediji vole Kolindu: "Ludi show predsjednice koja se voli ljubiti"
Trump komentirao sastanak s Putinom
VIDEO Sastali se Trump i Putin
Musk nazvao ronioca koji je spašavao dječake iz tajlandske spilje pedofilom
Objavljena snimka s dramatičnog leta za Zadar, 30 putnika je završilo u bolnici
U Stuttgartu privedeno više od 50 hrvatskih navijača, pogledajte snimku okršaja s policijom
Finski stručnjak o sastanku Trumpa i Putina: "Putin je već pobijedio"
Tinejdžer ubio majku i djecu u Perthu: "Ova tragedija će šokirati cijelu Zapadnu Australiju"SVAŠTARIJE

Trump uoči sastanka s Putinom: Odnosi s Rusijom nikad nisu bili lošiji

Narko-klan nudi 70.000 dolara za ubistvo policijskog psa

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika KS-a

Dug je spisak spornih tema između dvije strane

U nesreći u Pakistanu najmanje 15 mrtvih

Kako se slavlje u Francuskoj pretvorilo u tragediju: Pljačke, masovni neredi i dva smrtna slučaja

Nakon Mandžinog autogola na Beyonceinom koncertu u Parizu nastala ludnica

Zaboravite sportske napitke, iznenadit će što trebate piti da se oporavite nakon vježbanja

Britanski mediji: "Kolinda s dresa koji je poklonila Putinu nije skinula etiketu s cijenom"

Što to Kolindina ruka radi tamo dolje?