TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Preparatori objedinjuju umjetnost, nauku i zanatske vještine

Preparatori objedinjuju umjetnost, nauku i zanatske vještine

Nekada su postojale preparatorske škole, danas ih više nema. Federacija plus provjerila je kako rade preparatori, u svrhu edukacije i razvoja nauke.


videoprilog Ahmeda Bradarića (Federacija plus)

Ono što često povezujemo s uspješnim lovom i vještinom lovca su trofeji najboljih primjeraka divljih životinja s različitih lovišta širom naše zemlje. Oni ostaju kao trajni podsjetnik na raznovrsnost i kvalitet divljači, a trofejna vrijednost se određuje prema strogim međunarodnim standardima.

“Našom legislativom utvrđeno je da se izdaju trofeji za mesoždere, papkare i za određeni dio ptica poput tetrijeba. Od papkara trofeji su jelena, srndaća, vepra. Od mesoždera trofeji se utvrđuju za medvjeda, vuka, divlju mačku i risa, s tim da je ris stavljen na crvenu listu”, pojašnjava Muhamed Hodžić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija BiH.

Svi trofeji visoke vrijednosti su i nacionalno blago naše države i nije dopuštena međunarodna razmjena. Iako se možemo ponositi bogatim lovištima, u posljednje vrijeme nisu zabilježeni trofeji koji bi ušli u kategoriju najboljih.

“Svaka država štiti najvrednije trofeje i zabranjuje iznos svojih trofeja iz zemlje. Tri najvrednija trofeja ne mogu izaći iz BiH dok njihova vrijednost ne padne na četvrtu poziciju”, ističe Hodžić.

Za razliku od lovačkih trofeja, preparati već uginulih divljih životinja na Veterinarskom fakultetu su naučna pomagala koja vjerno prikazuju anatomiju životinja, čime se dodatno olakšava studentima praktično usvajanje gradiva.

Još jedna od razlika je i način prepariranja i položaja tijela. Dok se kod lovačkih trofeja divljači naglašavaju određeni dijelovi tijela poput pandži, čeljusti i agresivnog stava, eksponati na Veterinarskom fakultetu vjerno prikazuju položaj tijela životinje koji je karakterističan za kretanje u divljini.

“Ovdje nećete naći životinje u vidu tepiha, ili u nekoj agresivnoj poziciji. Životinje su ovdje u prirodnom položaju da se može prići i pogledati svaki anatomski segment bilo da se radi o studentu ili naučniku”, kaže Pamela Bejdić, prodekanesa na Veterinarskom fakultetu UNSA.

Iako je umijeće prepariranja divljih životinja nekada u našoj zemlji bilo razvijeno, danas tek nekolicina majstora njeguje ove vještine u preparatorskim radionicama u Zemaljskom muzeju i Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Gost Federacije plus bio je profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Rizah Avdić.


1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera

Susreti polufinala UEFA Europa lige: Pobjeda Marseillea, remi u Londonu