TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Svitavski poljoprivrednici krive EP HZHB za štetu na zasadima

Svitavski poljoprivrednici krive EP HZHB za štetu na zasadima

Veći dio čapljinskog naselja Svitava je pod vodom. Zbog toga su najugroženiji poljoprivrednici, čija je zasađena poljoprivredna kultura uništena. Problem predstavlja i nemogućnost sadnje kulture za koju tek sada dolazi vrijeme. Poljoprivrednici iz Svitave smatraju da krivnju treba snositi Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna zbog postojanja crpne hidroelektrane u ovom mjestu.


videoprilog Belme Zukić (Dnevnik 2)

Svitavski poljoprivrednici ogorčeni su nastalom situacijom. Njihovi zasadi su uništeni nakon što je voda poplavila skoro čitavo obradivo zemljište. U posljednjih nekoliko godina već peti put, kažu mještani, poljoprivredna kultura im je potopljena, a zemljište zbog ovog problema neće biti spremno za sadnju barem još mjesec. Krivica je, kažu, u EP HZHB jer se upravo u ovom mjestu nalazi crpna hidroelektrana.

Međutim, u Elektroprivredi kažu da oni obavljaju sve prema pravilima i da u momentu kada voda dosegne granični nivo obustavljaju sve radnje u hidroelektrani.

“Elektrana svoj rad temelji na dozvolama i onog trenutka kada vodostaj dosegne naša elektrana staje s radom tako da crpna hidroelektrana Čapljina, odnosno EP HZHB ne može nikako biti krivac za poplave”, kaže Marija Buntić, rukovoditelj sektora Korporativnih komunikacija u EP HZHB.

Trenutno, nivo koji je dozvoljen iznosi pet metara iznad mora i kao takav je prevelik, kažu poljoprivrednici jer tada, ne samo da je ugroženo zemljište već i kuće na ovom području, što se desilo i 2013. godine.

“Od 2013. su nam obećali da će stati s ovim, da će pridržavati kote, a oni rade upravo suprotno. Svake godine nas potapaju i došli smo do toga da se iseljavamo, ovdje nas više ništa ne može zadržavati”, ogorčen je mještani Božo Šutalo.

Poljoprivrednici su najavili i pojedinačne tužbe, a u EP HZHB, kako kažu, spremno ih očekuju.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera

Susreti polufinala UEFA Europa lige: Pobjeda Marseillea, remi u Londonu