TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Testiranje opreme za podvodno rudarenje podijelilo Vareš

Testiranje opreme za podvodno rudarenje podijelilo Vareš

Za općinsku administraciju izuzetna prilika da se za Vareš čuje, za dio tamošnje javnosti udar na okoliš, tako u ovom gradu doživljavaju najavljeno testiranje opreme za podvodno rudarenje. Riječ je o projektu VAMOS iz Programa Horizon 2020 Evropske komisije, u čiju su realizaciju, uz osam evropskih zemalja uključeni i Fondacija za obnovu i razvoj regije Vareš, te Federalni zavod za geologiju. Oprema kreirana za podvodnu eksploataciju ruda i minerala testirana je prvi put u Velikoj Britaniji.


videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2)

Za drugo testiranje opreme za podvodno rudarenje je odabrano jezero Smreka, hidroakumulacija nastala na nekadašnjem površinskom kopu Rudnika željezne rude Vareš. Projekt je, smatra dio vareške javnosti, obavijen tajnom i to je dodatni razlog za zabrinutost.

"Nema transparentnosti, sve to prilično zbunjuje građane općine Vareš i oni reaguju nezadovoljstvom jer nisu upoznati s činjenicama. Prema saznanjima koja su dostupna građnima predviđena su i podvodna miniranja, dizanja mulja", kaže Mirnes Ajanović, vijećnik Općinskog vijeća Vareš (SDPBiH).

"Pošto su to etažne stijene, moglo bi vrlo lako doći do pucanja, pomjeranja tla", upozorava žiteljka Vareša Dženana Ajanović.

Činjenica je da nije riječ o podvodnim ispitivanjima s ciljem eksploatacije mineralnih sirovina na području jezera Smreka već isključivo o testiranju specijalizirane opreme. No, to ne umanjuje zabrinutost ekologa koji upozoravaju i na kršenje propisa u vezi s upravljanjem vodnim dobrom, kako je jezero Smreka označeno u važećim kantonalnim propisima.

"Nema ni prethodne vodne saglasnosti, ni okolinske dozvole, ni vodne saglasnosti, smatramo da bi sve aktivnosti na jezeru Nula bile apsolutno nelegalne i u suprotnosti sa svim zakonima", ocjenjuje Ilhan Klančević, predsjednik UO Udruženja sportskih ribolovaca „Vareš“.

Protivnici projekta tvrde da VAMOS nije projekt Evropske unije nego projekt evropskih proizvođača bagera koji koriste sredstva Horizon 2020 programa Evropske komisije, te da nije riječ o najsavremenijoj opremi za rudarenje već o prototipu još neispitane opreme.

Nema nikakvih tajni, općinska administracija je bila uključena u ovu priču, kategoričan je općinski načelnik Zdravko Marošević, jezero Smreka nije vodno dobro već imovina Rudnika Vareš u stečaju, koji se ne protivi ovom testiranju.

"To je i danas kop, tog jezera nema nigdje u karti, to nije jezero već rudarski kop. Svjetske glave odlučuju o takvim projektima, svjetski mozgovi iz rudarstva i ekologije, a onda se nađu neki sitni lokalni šerifi koji bi i dalje upravljali", kaže Marošević.

"Svaki ulazak u određenin prostor, zrak, vodu - ne može se reći da ne nanosi određene štete. Međutim, ovdje su štete skoro zanemarive i minimalne jer ovaj projekat ima za cilj da ima jedan podprojekat po pitanju zaštite voda prilikom rudarenja", navodi Mladen Rudež, predsjednik Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš.

Dok dio vareške javnosti priprema peticiju sa zahtjevom da se testiranje te opreme ne dozvoli u jezeru Smreka, stručnjaci proizvođača podvodnog bagera dolazili su u Vareš i najavili dopremanje opreme. 

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Razlog: Službeni izostanak ministra sigurnosti: VMBiH nije razmatralo izbor direktora policijskih tijela

Predsjednik Evropskog vijeća stigao u BiH: Tusk počeo razgovore s članovima Predsjedništva BiH

Nova zakazana za 15. maj: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vlada Srbije uvela recipročne mjere Hrvatskoj: Ministar odbrane Hrvatske do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju

Polovina bila optužena za nenasilnu zloupotrebu narkotika: U S. Arabiji za četiri mjeseca 2018. izvršeno 48 smrtnih kazni

Duge zatvorske kazne: Turski sud osudio 14 novinara oporbenog lista

Indija: Najmanje osam osoba povrijeđeno: U sudaru voza i đačkog autobusa poginulo 13 đaka i vozač

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja