TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Rekordan vodostaj Save kod Jasenovca

Rekordan vodostaj Save kod JasenovcaFoto: AA

Rijeka Sava kod Jasenovca i Uštica je dosegla rekordni vodostaj koji nije izmjeren pola stoljeća unazad, a i Una probija iz korita, zbog čega su na terenu Hrvatska vojska, vatrogasci, mještani i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Iznimno visoki vodostaj očekuje se na ovom području još naredna dva dana, dok će izvanredne mjere od poplave biti na snazi najmanje pet dana. Mjesta Jasenovac i Uštice danas je posjetio hrvatski premijer Andrej Plenković sa dvojicom ministara.

Lonjsko polje čuva i obalu u BiH

Plenković te ministri obrane Damir Krstičević i zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sudjelovali su na današnjem sastanku Stožera za obranu od poplava Sisačko-moslavačke županije u Jasenovcu na kojem su razgovarali sa svim nadležnim službama zaduženima za osiguravanje nasipa uz Savu i Unu.

"Vodostaj Save najveći je u zadnjih 48 godina, 930 centimetara", istaknuo je Plenković prilikom posjete mjestu Uštice, sa suprotne strane Save od Jasenovca.

Hrvatski premijer je naglasio kako je zajedničkim djelovanjem Hrvatskih voda, Civilne zaštite, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske vojske i policije te Crvenog križa stanje stavljeno pod kontrolu. Naglasio je da se najveće količine vode nastoje preusmjeriti na Lonjsko polje kao prirodnu retenciju kako bi se smanjio pritisak, posebno na ušću Une u Savu.

"Lonjsko polje, ne da samo neposredno štiti ovaj dio uz rijeku Savu kod Jasenovca nego ono sprečava visok vodostaj nizvodno, prema drugim hrvatskim gradovima i prema obalama Bosne i Hercegovine. To je primjer kako povećanje te retencije uspijeva pomoći i drugima, ne samo našim gradovima", kazao je hrvatski premijer.

Istaknuo je kako su nadležne službe aktivne u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je izvanredno stanje proglašeno na području Kosinja zbog porasta vodostaja rijeke Like.

"To je proces koji se radi generacijama, ovaj nasip se radi godinama", poručio je hrvatski premijer nakon pitanja što Vlada konkretno čini kako bi se stanje s poplavama u budućnosti popravilo.

Mještanka Jasenovca Marica Šimić kaže kako prijašnjih godina vodostaj Save nije bio ovako visok, pa ni 2014. godine kada je stanje bilo izvanredno.

Mještani izmještaju stvari iz kuća

"Sve je organizirano, mi se ništa ne bojimo, i civilna zaštita i vatrogasci su tu, i vojska i nema problema. Kad je god nešto kritično, vojska dolazi i trpaju se vreće", kaže ova mještanka Jasenovca.

Šimić je dodala kako još nema poplavljenih kuća, ali kako neki od susjeda stvari iz vodom ugroženih kuća odvoze u susjednu Novsku. Očekuje kako će vodeni val proći za dva dana, kako nadležne službe najavljuju.

"Hrvatske vode su preko ljeta mogle malo obići i srediti taj nasip", smatra Marica.

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, rekao jekako su mještani u suradnji s vojskom složni u jačanju nasipa. Najavio je kako će zajednički napuniti pedesetak tisuća vreća koje će čekati na deponiji za potrebu brze intervencije, a kazao je kako su spremni i za moguće puknuće nasipa.

"Procjenjujemo još pet do sedam dana ćemo imati stanje pune pripravnosti, odnosno provedbe izvanrednih mjera obrane od poplave na ovom području", kazao je Zoran Аurović, glavni rukovoditelj obrane od poplava.

"Ni nakon dva dana ne možemo reći da će se situacija bitnije popraviti", kazao je i istaknuo kako je poplavni front izrazito dugačak, tako da pod kontrolom treba držati gotovo 200 kilometara savskih i unskih nasipa.

Uočena je pojava procjeđivanja između Jasenovca i Dubice uz unski nasip, gdje su postavljena nepropusna platna i geomembrane s jedne strane rijeke Une kako bi se spriječilo procjeđivanje te eventulna erozija nasipa. U toj akciji sudjelovat će ronioci, što spada u redovite načine sanacije ovakvih propusnih mjesta na riječnim nasipima.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Razlog: Službeni izostanak ministra sigurnosti: VMBiH nije razmatralo izbor direktora policijskih tijela

Predsjednik Evropskog vijeća stigao u BiH: Tusk počeo razgovore s članovima Predsjedništva BiH

Nova zakazana za 15. maj: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vlada Srbije uvela recipročne mjere Hrvatskoj: Ministar odbrane Hrvatske do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju

Polovina bila optužena za nenasilnu zloupotrebu narkotika: U S. Arabiji za četiri mjeseca 2018. izvršeno 48 smrtnih kazni

Duge zatvorske kazne: Turski sud osudio 14 novinara oporbenog lista

Indija: Najmanje osam osoba povrijeđeno: U sudaru voza i đačkog autobusa poginulo 13 đaka i vozač

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Trump razmišlja gdje i kada će se sastati s Kimom, spominje četiri datuma i pet lokacija
Objavljeno prije sat vremena
Švedski kralj srušio rekord vladanja
Objavljeno prije sat vremena
Iz nigerijske "tvornice beba" spašeno 160 djece, neka su bila seksualno zlostavljana
Objavljeno prije 2 sata
Otac malenog Alfieja Evansa: "Moj sin bi mogao živjeti godinama"
Objavljeno prije 3 sata
Europska komisija sastavlja Kodeks za sprječavanje širenja lažnih vijesti
Objavljeno prije 3 sata
Europska komisija zbog nezapamćene epidemije ospica predlaže mjere za kontrolu cijepljenja