TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Peking pozvao SAD da budu razumne

Peking pozvao SAD da budu razumneFoto: AFP

Kina je danas pozvala SAD da "budu racionalne" da bi se izbjegao trgovinski rat, istovremeno obećavši "strogu zaštitu intelektualne svojine" stranih firmi, budući da je Washington prijetio Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti u tom domenu.

"Nadamo se da će dvije strane ostati racionalne, da neće djelovati emocionalno i da će izbeći trgovinski rat", rekao je premijer Li Keqiang. Takva bitka dvije sile "nikome neće biti od koristi i niko u njoj neće pobijediti", naveo je on na konferenciji za novinare povodom završetka zasjedanja parlamenta.


videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)

U vezi s osjetljivim pitanjem krađe intelektualne svojine, što Washington osuđuje, Li je izneo uvjeravanja da će intelektualna svojina biti "strogo zaštićena". Predsjednik SAD Donald Trump spreman je na ofanzivu protiv Kine uvođenjem velikih taksi na uvoz robe iz te zemlje, optužene da krade intelektualnu svojinu američkih firmi i daje velike subvencije izvoznicima.

Washingoton je posebno zabrinut zbog sistema zajedničkog poslovanja koje Peking nameće američkim firmama. U zamjenu za pristup kineskom tržištu, te kompanije moraju da sa svojim lokalnim partnerima podjele svoju tehnologiju. 

"Potpuno ćemo otvoriti proizvodni sektor. U tom pogledu, nećemo dozvoljavati prisilni transfer tehnologije", rekao je Li i ponovio obećanje o "sve otvorenijem" kineskom tržištu. Prema njegovim riječima, to otvaranje se posebno odnosi na "sektor usluga, prije svega medicinskih, obrazovnih i finansijskih".

Također, kineski premijer je izrazio nadu da će SAD smanjiti ograničenja na izvoz u Kinu "naprednih tehnologija i stvari s velikom dodatom vrijednošću", jer bi to doprinjelo "balansiranju" trgovine.

Donald Trump je ogromni američki deficit u trgovini s Kinom označio kao glavni problem i američki mediji prenose da namjerava da uskoro Pekingu uvede carine na uvoz u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Postavlja se pitanje da li će Kina, koja tvrdi da je spremna da reaguje u slučaju američkih sankcija, za metu odgovora izabrati veliki američki dug koji posjeduje.

"Kina je odgovorni dugoročni investitor (...) Mi koristimo devizne rezerve za investicije i uvijek ih diverzifikujemo prema tržišnim propisima", rekao je Li Keqiang.

Xi: Samo socijalizam može spasiti Kinu

Predsjednik Kine Xi Jinping rekao je danas, nekoliko dana nakon reizbora u parlamentu, da "samo socijalizam može spasiti Kinu". Xi, koji se smatra najmoćnijim kineskim liderom u posljednjih četvrt vijeka, u govoru na zatvaranju godišnje sjednice parlamenta utvrdio je vodeću ulogu Komunističke partije Kine.

"Istorija je dokazala i nastaviće da dokazuje da samo socijalizam može spasiti Kinu. Samo razvojem socijalizma s kineskim karakteristikama moći ćemo da postignemo veliku renesansu kineske nacije", rekao je Xi. Kineski lider, kom je parlament odobrio vremenski neograničenu vlast, naveo je da izuzetni uspon zemlje u posljednje četiri decenije "nije prijetnja" ni za koga.

"Kina nikada neće žrtvovati interese drugih zemalja zarad sopstvenog razvoja. Samo oni koji imaju naviku da prijete drugima vide druge kao prijetnju. Niko ne treba da pogrešno razumije ni da iskrivljuje iskrene želje i dijela kineskog naroda za doprinos miru i razvoju čovječanstva", rekao je Xi.

U novom upozorenju Tajvanu, ostrvu koje se faktički otcijepilo 1949., Xi je izjavio da Kina "nikada" neće prihvatiti otcjepljenje nijednog dijela svoje teritorije.

"Djela i manevri usmjereni na podjelu zemlje su osuđeni na propast", izjavio je on.

SAD su nedavno usvojile zakon kojim se visokim funkcionerima dozvoljava da posjećuju Tajvan, i obratno. Peking se smatra jedinim legitimnim predstavnikom Tajvana i ne dozvoljava kontakte tajvanske vlade sa stranim zemljama. Sljedeće godine biće obilježeno 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera

Susreti polufinala UEFA Europa lige: Pobjeda Marseillea, remi u Londonu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Roditelji malog Alfieja dali zadnju izjavu za javnost, evo što kažu
Objavljeno prije 6 sati
Macron jednostavno objasnio što je to sekularnost, pogledajte snimku
Objavljeno prije 6 sati
Bill Cosby podivljao na sudu nakon što je proglašen krivim za silovanje
Objavljeno prije 6 sati
Mike Pompeo postao američki državni tajnik
Objavljeno prije 7 sati
Eksplozija u rafineriji nafte u Americi, 20 ozlijeđenih
Objavljeno prije 7 sati
Trump u srpnju ipak putuje u Britaniju, najavljeni prosvjedi