TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Uzimali podatke bez dopuštenja od 50 milijuna ljudi?

Uzimali podatke bez dopuštenja od 50 milijuna ljudi?Foto: Ilustracija

Facebook se našao u središtu polemike oko neprimjerena korištenja osobnih podataka milijuna korisnika tvrtke Cambridge Analytica, povezane s kampanjom Donalda Trumpa. Zbog optužbi koje dotična britanska tvrtka negira, Facebooku je na Wall Streetu vrijednost dionica pala za gotovo 6,8 posto, a dana su i obećanja o istragama s obje strane Atlantika.

Prema pisanju više američkih i britanskih medija, Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila je podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

Facebook je istaknuo da je aplikacija mogla imati pristup i podacima "prijatelja" korisnika koji su preuzeli aplikaciju. Ovo otkriće izazvalo je brojne američke i europske zastupnike da zatraže objašnjenje o tome kako je CA došla do podataka.

Sama tvrtka objavila je kako "te podatke Facebooka nije koristila u okviru usluga pruženih predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa" te da nikakav "ciljani publicitet" nije ostvaren "za tog klijenta". Ističe i da "nije radila na referendumu o Brexitu u Velikoj Britaniji".

Facebook kaže da je zatvorio račun tvrtke i angažirao stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera. No britanski regulator informacija i osobnih podataka najavio je da će u utorak izdati nalog za pristup serverima CA-a te je zatražio od Facebooka da prekine vlastitu istragu kako ne bi kompromitirao njegovu.

Do polemike dolazi u nezgodnom trenutku jer se Facebook, kao i Twitter i Google, mjesecima optužuju da su pridonijeli manipuliranju javnog mnijenja, posebice vezano za Rusiju i američku predsjedničku kampanju ili pak referendum o Brexitu 2016.

Redovito ih se optužuje da ne štite dovoljno osobne podatke svojih korisnika koji su baza njihova gospodarskog modela.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Razlog: Službeni izostanak ministra sigurnosti: VMBiH nije razmatralo izbor direktora policijskih tijela

Predsjednik Evropskog vijeća stigao u BiH: Tusk počeo razgovore s članovima Predsjedništva BiH

Nova zakazana za 15. maj: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vlada Srbije uvela recipročne mjere Hrvatskoj: Ministar odbrane Hrvatske do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju

Polovina bila optužena za nenasilnu zloupotrebu narkotika: U S. Arabiji za četiri mjeseca 2018. izvršeno 48 smrtnih kazni

Duge zatvorske kazne: Turski sud osudio 14 novinara oporbenog lista

Indija: Najmanje osam osoba povrijeđeno: U sudaru voza i đačkog autobusa poginulo 13 đaka i vozač

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja