TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

Nacrt izmjena Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine povučen je sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH. Usko vezani Nacrt izmjena Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, usvojen je većinom glasova, ali bez podrške ministara iz HDZ-a BiH.

Izmjene se odnose na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, koji je neustavnim proglasio dva člana Zakona o krivičnom postupku. Parlamentarna skupština BiH još sutra ima priliku - hoće li zaštititi državno pravosuđe ili interese pojedinih političkih stranaka?


videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

Bez usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku moglo bi se desiti da de facto i de jure nemamo procesne norme o određivanju posebnih istražnih radnji, i to - jedini u Evropi. To bi značilo propast najmanje stotinjak istraga i sudskih procesa u slučajevima terorizma, organiziranog kriminala, ugrožavanja nacionalnog interesa u kojima su dokazi prikupljeni prisluškivanjem i praćenjem, i to zbog zaštite članova pojedinih političkih stranaka.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH sutra će u drugi krug glasanja o hitnoj proceduri prijedloga Zakona o krivičnom postupku koje je formalno uputio Klub SDA. U prvom krugu prijedlog je dobio opću većinu, ali ne i entitetsku.

“Protiv su bili SBB, HDZ, SNSD i SDS - falila je entitetska većina. Koliko čujemo, imat ćemo sada drugačije mišljenje SDS-a i postoji mogućnost da to prođe. Nekima očigledno smeta efektivno pravosuđe”, kazao je Damir Bećirović, šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu BiH.

“Ispostavilo se da je prijedlog SDA daleko bolji od prijedloga Ministarstva pravde, koji izlazi u korist onima koji su počinili organizovani kriminal, a čiji su predmeti u procesuiranju. Čak nekoliko istraga bi bilo automatski obustavljeno ukoliko bi to bilo usvojeno”, navodi Aleksandra Pandurević, predsjednica Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH.

“Prijedlog koji smo uputili je prijedlog prve radne grupe međunarodne zajednice koji zadovoljava međunarodne standarde i potrebe BiH za uspješnu borbu protiv najtežih krivičnih dijela i udovoljava odlukama Ustavnog Suda BiH”, ističe Šefik Džaferović, zamjednik predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH (SDA).

Ministarstvo pravde BiH imalo je devet mjeseci za implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. Drugi put se njihov nacrt izmjena povlači sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara. Domaći i međunarodni eksperti ranije su upozorili da nacrt zakona Minstarstva pravde nije usklađen s međunarodnim standardima, te da ograničava i ruši nadležnost državnih pravosudnih institucija.

“Nakon što smo dobili rješenje, prijedlog nacrta od radne grupe, uputili smo taj prijedlog svim relevantnim institucijama i dobili smo pozitivna mišljenja. Da je bilo bilo kakvih grupa i podgrupa unutar Ministarstva pravde jasno da bi se to primijetilo”, tvrdi Josip Grubeša, ministar pravde BiH (HDZBiH)

Ministarstvo sigurnosti zalagalo se izmjenama zakona o OSA-i da posebne istražne radnje traju barem 48 mjeseci, što je dobilo podršku većine Vijeća ministara, ali ne i ministara HDZ-a BiH, koji su tražili da istražne radnje traju 24 mjeseca.

“Evropska je praksa da nema tog ograničenja”, poručio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH (SDS).

Danima upozoravaju i predstavnici međunarodne zajednice. Reagirale su brojne ambasade, OSCE, ali i Ured visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka uz poruku da bi to bio udarac borbi protiv kriminala i korupcije. Ukoliko sutra ne dođe do rješenja, Ustavni sud BiH u četvrtak bi mogao izbrisati neustavne odredbe. To će značiti blokiranje rada državnih pravosudnih institucija.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera

Susreti polufinala UEFA Europa lige: Pobjeda Marseillea, remi u Londonu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Roditelji malog Alfieja dali zadnju izjavu za javnost, evo što kažu
Objavljeno prije 6 sati
Macron jednostavno objasnio što je to sekularnost, pogledajte snimku
Objavljeno prije 6 sati
Bill Cosby podivljao na sudu nakon što je proglašen krivim za silovanje
Objavljeno prije 6 sati
Mike Pompeo postao američki državni tajnik
Objavljeno prije 7 sati
Eksplozija u rafineriji nafte u Americi, 20 ozlijeđenih
Objavljeno prije 7 sati
Trump u srpnju ipak putuje u Britaniju, najavljeni prosvjedi