TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Austrijski doktor po kojem je sindrom Asperger dobio ime, ustvari je bio aktivni učesnik nacističkog režima, koji je asistirao u programima eutanazije i podržavao koncept rasne higijene i to tako što je donosio odluke koja djeca ne zaslužuju život. Pokazala to studija Herwiga Czecha sa Medicinskog univerziteta u Beču. Njegovo osam godina dugo istraživanje objavljeno je u žurnalu Molecular Autism.

Asperger je inače hvaljen kao pionir na području dječije psihologije i pedijatrije, posebno u sepktakularnom otkriću i shvatanju Aspergerovog sindorma i autističnog spektra.

Zahvaljujući do sada netaknutim dokumentima iz državnog arhiva među kojima su lični Aspergerovi fajlovi i zdravstveni kartoni pacijenata, Czech je otkrio naučnika koji se toliko zbližio sa nacističkom ideologijom da je vodio kliniku Am Spiegelgrund u koju su dovođena djeca koja nisu prošla 'režimsko testiranje' i kriterije da su dostojni života.

U periodu između 1940. i 1945. u klinici je umrlo oko 800 djece, od kojih su mnoga ubijena u shematskim ozloglašenim eutanazijama djece.

U zajedničkoj izjavi, urednici Molekularnog Autizma – Simon Baron-Cohen, Ami Klin, Steve Silberman i Joseph Buxbaum – kažu da su rado prihvatili Czechovo 'pedantno istraživanje' koje je konačno objelodanilo dekadu skepticizma kada su u pitanju Aspergerove tvrdnje da je svojim pacijentima pristupao sa brižnjom.

“Nivo Aspergerove umješanosti u ciljano odvođenje najranjivije djece Beča ostalo je otvoreno i rastuće pitanje u istraživanju autizma tokom veoma dugog perioda“, kazali su u zajedničkoj izjavi.

U vrijeme kada je Aspergerov sindorm medicinski prihvatila dr. Lorna Wing u Londonu 1981. „ona i mi kao naučnici i doktori, kao i šira autistična zajednica nismo bili svjesni bliske suradnje Hansa Aspergera sa nacističkim programom kompulzivne sterilizacije i eutanazije.

Među Czechovim pronalascima je i fotografija izbezumljenog lica Herte Schreiber, koja je bolovala od encefalitisa i preminula od upale pluća tri mjeseca nakon što je na naređenje Aspergera primljena u kliniku Spiegelgrund samo dan nakon njenog trećeg rođendana.

Asperger je naredio njeno prebacivanje na kliniku jer je kako je naveo 'sigurno bila preveliki teret svojoj majci', te je proglašena neizlječivom. U podrumu klinike kasnih 1990-ih, u jednoj tegli je pronađen i uzorak njenog mozga, kojeg su pokopali 2002., rekao je Czech.

Nije pronađen niti jedan direktan dokaz koji bi povezao Aspergera sa namjernim i ciljanim eutanazijama pacijenata sa izrazitim psihološkim karakteristikama, ako je on nazivao 'autističnim psihopatama', pod dijagnozom po kojoj je i postao poznat, dodao je Czech. Ali se njegova dijagnoza pokazala teretom za mnoge njegove pacijente, čak i nakon pada nacističkog režima. Asperger je kao doktor nastavio raditi i više od 30 godina nakon toga.

S druge strane, ističe Czech, nema dokaza ni da je Aspergerovo ponašanje prema pacijentima bilo benevolentno, nešto po čemu je kasnije bio hvaljen. Czech nije pronašao ni dokaze o Aspergerovom samoproglašenom 'pedagoškom optimizmu', a prema kojem su neki pacijenti medicinski tretirani i izliječeni.

Asperger je bio znatno ponosan na svoju “Heilpädagogik” – terapeutsku pedagogiju, a kojom je promovisana popularana ideja među njegovim kolegama i nacističkim liderima da u vremenu manjka radne snage i u određenim slučajevima ljudi sa autizmom mogu biti odlični vojnici i pouzdani radnici. Ali je također isticao i prijeku potrebu da se nastavi sa restriktivnim mjerama prema pacijentima koji su neizlječivi i koji su nasljedili određena stanja, a sve u cilju velike odgovornosti prema njemačkoj rasi.

“Ukratko, on je bio odgovoran za oduzimanje slobode mnogoj djeci koja su osuđena na život unutar zidina institucije“, rekao je Czech.

Asperger je veoma brzo napredovao na najviše pozicije u istraživačkom polju terapeutske pedagogije, prilagođavajući je nacističkoj ideologiji, a promoviran je na položaje iznad kolega Židova  kojima je titula oduzimana.

U svom radu na 43 strane, Czech je izrazito kritičan prema kolegama sa engleskog govornog područja, koje je optužio da su decenijama održavali pretežno apologetske pripovijesti Aspergera, a koje su bile limitirane dostupnim izvorima. Također je kritikovao Utau Fritih, za koju se smatra da je vodeća ekspertica o autizmu u Velikoj Britaniji, koja je u svojoj knjizi 'Asperger i njegov sindrom' iz 1991. jedva pomenula nacističku prošlost. Czech vjeruje da je upravo ta knjiga doprinjela mišljenju kako je Asperger branio 'svoje pacijente od nacističkog režima izlažući sopstveni život velikoj opasnosti', kada je ustvari slučaj bio upravo suprotan, kaže Czech. Firth nije komentarisala njegove tvrdnje.Czech je također naveo listu primjera o tome koliko je često Asperger djecu koja su seksualno uznemiravana držao odgovornim za uznemiravanje, te citira koliko često su se antisemitski stereotipi uvlačili u njegove dijagnostičke izvještaje.

“Asperger je odbio prihvatiti stvarnost antižidovskog progona od strane nacističkog režima; ravnodušnost koja je vidljiva i tokom i nakon rata“, kaže Czech.

Historičar je priznao da će njegova otkrića biti bolna za autističare i njihove porodice, ali da je njegova obaveza bila da ih otkrije.

“Bilo bi potpuno pogrešno od mene da sam to prešutio, koliko god to teško bilo za čuti“, rekao je. „U isto vrijeme, nema dokaza koji pokazuju da je njegovo istraživanje autizma bilo ugroženo njegovom problematičnom ulogom tokom nacističkog režima. Tako da bi povlačenje termina Asperger iz medicinskih leksikona bilo pogrešno. Umjesto toga ovo bi trebala biti prilika da se prošlost ponovo sagleda, a greške nauče.“

Carol Povey, direktor državnog društva autista u britanskom Centru za autizam je rekao: „Očekujemo da će ova otkrića potaknuti ogoromnu raspravu među autističnim ljudima i njihovim porodicama posebno onima koji se identificiraju sa terminom Asperger. Očito je jasno da niko sa dijagnozom Aspergerovog sindorma ne bi trebao osjećati nikakvu povezanost sa ovom, veoma uznemirujućom historijom.“OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Nema uvjeta, nisu dostavljeni prijedlozi za sastav komisija: Odgođena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

VIDEO: Slučaj Valentina Ćorića - presedan: Prvi put u haškoj historiji osuđenik pušten uz mjere zabrane

Jesu li izdane i kako su nostrificirane: Provjera diploma zaposlenih u Parlamentarnoj skupsĚŚtini BiH

Za djecu migranata u USK-u u drugom polugodištu počinje škola: Na Pedagoškoj akademiji u Bihaću pripremna nastava iz bosanskog

Dobio podršku 151 od ukupno 300 poslanika: Parlament izglasao povjerenje Ciprasovoj vladi

\'Nas je, ipak, više\': Protestna šetnja povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića

U korist glasalo 325, a za smjenu vlade 306 poslanika: Izglasano povjerenje Theresi May

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: \'Potrebno revidirati Daytonski sporazum\'

Stara dama bolja od Milana: Juventusu talijanski Superkup, Pjanić asistirao Ronaldu

VIDEO: \'Za pravu raju\': Svečano predstavljena Groodvyjeva pjesma

Ciprasu izglasano povjerenje u parlamentu
U terorističkom napadu u Keniji ubijena 21 osoba
Treba vam privremena putna isprava EU-a? Evo gdje je možete zatražiti
EU uvodi stroža pravila za odobravanje pesticida
May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka
Socijalisti izgubili vlast u Andaluziji nakon 37 godina
I Macron kaže da nema novih pregovora o Brexitu
Četiri američka vojnika među 18 ubijenih u terorističkom napadu u Siriji
Facebook uvodi stroža pravila oglašavanja u zemlje koje očekuju bitni izbori
Konzervativni zastupnik predložio novi referendum o Brexitu
Brexit: Najgori scenarij je vrlo moguć, a imat će teške posljedice i za Hrvatsku
May apelira na zastupnike da ne sruše njenu vladu zbog Brexita
Britanci masovno traže njemačke putovnice uoči Brexita
Ubijeni svi teroristi koji su napali hotel u Nairobiju i ubili 14 ljudi
U Austriji u liftu pronađen državljanin BiH s nožem u trbuhu
Četiri američka vojnika ubijena u terorističkom napadu u Siriji
Bugari odobrili pregovore za kupovinu američkih aviona F-16
Europska komisija: Nema otvaranja novih pregovora o Brexitu
Kina nije nimalo zabrinuta oko izricanja smrtne kazne Kanađaninu
Merkel kaže da novih pregovora o Brexitu neće biti
SVAŠTARIJE

Roboti otkrivaju rak grlića materice sa 90% uspjeha

Naoružani napadači ubili 15 osoba u hotelskom kompleksu

Spašeni migranti na području planine Plješevica

Masovan pomor šišmiša u Australiji, građanima izdano upozorenje zbog vrućina

Troje male djece umrlo na Floridi, ostali su zarobljeni u zamrzivaču

Opet nestala prekrasna plaža u Irskoj koja se čudesno pojavila nakon 34 godine

Znanstvenicu u Indoneziji pojeo krokodil

Alpe pod 7 metara snijega, a past će ga još. Nova lavina zatrpala hotel

Wall Street pao, svi su zabrinuti oko Kine

Donald Trump naručio dostavu hamburgera i pizza u Bijelu kuću