TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Čović i Ivanić zvanično odbili podržati ugovor države sa IZBiH

Čović i Ivanić zvanično odbili podržati ugovor države sa IZBiH

Ugovor Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u BiH ponovo je blokiran. Preglasan je predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je ovaj ugovor stavio na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH. Islamska zajednica BiH će još ne neko vrijeme ostati jedina vjerska institucija u našoj zemlji koja nema potpisan sporazum s državom.


videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

Ugovor između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine došao je do stola Predsjedništva BiH, no ponovo je dokazano da je ovo pitanje postalo sve osim vjerskog. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokušao je uvrstiti na dnevni red sjednice to pitanje, ali druga dva člana su to odbila.

“Prvi put smo imali preglasavanje u tom smislu, na jednoj vrlo važnoj stvari gdje se moglo pokazati muslimanima u BiH da imaju podršku prva dva člana predsjedništva, ljude koji predstavljaju druga dva naroda. Islamska zajednica okuplja najveći broj vjernika u BiH. Prema tim ljudima je trebalo pokazati više sluha, više dobre namjere nego je to urađeno danas i prethodne dvije godine”, komentirao je Izetbegović.

Dodao je i da je Mladen Ivanić bio za modifikovani prijedlog. Čak je, kako kaže, kontaktirao i reisul-ulemu Islamske zajednice. No, tada je Čović odbio taj prijedlog. Danas, Ivanić kaže da prijedlog kakav je došao, u orginalnoj formi koju je pripremilo Vijeće ministara prije dvije i po godine, za njega je neprihvaljtiv.

“Mene iznenađuje da dio razgovora koje sam imao prije godinu kada sam usaglašavo dio tekstova sa IZ-om, da je IZ od toga odustala, on je bio dobra osnova da se u normalnoj političkoj atmosferi o ovome razgovara”, kaže Ivanić.

Čović se do sada pravdao, ali ovaj put je i to izostavio. Ključno pitanje da li je za rješavanje vjerskog pitanja zaista neophodna povoljna politička klima u našoj zemlji? Ovaj put Čović bez komentara. Ipak, vjerske zajednice se bolje razumiju nego političari.

“Ovdje je problem što se sve manipulira s vjerskim osjećajima i različitostima i onda se ucjenjuje: dobit ćeš toliko ako ti meni daš to. To nije jednakopravnost to je trgovina”, kaže Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Pravoslavna i Katolička crkva pitanje odnosa s državnom BiH riješile su prije desetak godina. Islamska zajednica očito to neće učiniti, makar za vrijeme ovog saziva Predsjedništva BiH.

Ured Čovića demantovao navode medija

Iako je Čović bio bez komentara nakon sjednice Predsjedništva BiH, u večerašnjim satima iz njegovog kabineta je stigao demanti zbog, kako navode, nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela bh. medija, u vezi s informacijom da je odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom.

Tvrde da je riječ o osmišljenoj  kampanji čiji je cilj zadržati status quo i napraviti haotične političke odnose. Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića optužio je da je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s ciljem izazazivanja tenzije i produbljenja kontroverze o ovom iznimno važnom pitanju.

Pozvao je nadležna tijela da provedu hitnu istragu o tome ko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Putin pozvao na nacionalni dijalog u Venecueli: Ruski predsjednik čestitao pobjedu Maduru

SAD izbore nazvao prevarom: Trump potpisao nove mjere protiv Venecuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije