TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Kongres SAD-a o BiH: Hitno usvojiti Izborni zakon

Kongres SAD-a o BiH: Hitno usvojiti Izborni zakon

Iz Kongresa SAD-a poručeno je da se vraćaju na Balkan. Kažu, glavni krivci za lošu situaciju u BiH su Dragan Čović i Milorad Dodik. Dodik negira genocid u Srebrenici i prijeti, a Čović je njegov glavni saveznik. Oni koče napredak Bosne i Hercegovine. Inače, u Kongresu je održana rasprava i saslušanje o temi - Naslijeđe Dejtona i budućnost BiH i Zapadnog Balkana. Bh. političarima upućen je poziv za hitne izmjene Izbornog zakona BiH.


videoprilog Lejle Čeljo (Dnevnik 2)

Rečenica koja se više puta mogla čuti u Američkom kongresu jeste da se mora postići dogovor o Izbornom zakonu BiH zbog presude u slučaju Ljubić, ali i dogovor u vezi s glasanjem u Mostaru, gdje građani odavno ne mogu ostvariti svoje demokratsko pravo. Poručili su nam i to da je naše pravosuđe u lošem stanju, prvenstveno zbog političkog utjecaja i korupcije.

“Postoji stvarni rizik da izbori ove jeseni u BiH neće dati vladu, ako politički lideri ne postignu dogovor o reformi izbornog zakona. Bez vlade, zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnom post-izbornom krizom koja nosi sa sobom korupciju, nasilni ekstremizam i dalje odlaganje euroatlanskih integracija”, kazao je Matthew Palmer, v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

“Lideri u BiH razvili su lošu naviku da ignorišu sudske presude koje se njima ne dopadaju i da se bave važnim stvarima u posljednjim minutama, kada su pod pritiskom Međunarodne zajednice i SAD-a. BiH mora da stvara nove navike poštivanja odluka suda, čak i kada nisu politički popularne. Stranke u BiH moraju da reformišu izborni zakon ili će se suočiti s krizom u zemlji i nestabilnošću u regionu”, istaknuo je Saša Toperić, direktor programa pri Centru za transatlantske odnose SAIS.

Saslušanje nije moglo proći bez spominjanja predsjednika RS-a. Tako je Toperić pozvao Kongres da podstakne evropske partnere da prate uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, koji je, kako kaže, ozbiljna prijetnja za BiH i region.

“Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je pod sankcijama SAD-a, nastavlja da negira genocid nad 8.000 muslimana u Srebrenici. Blizak je Putinu i nastavlja svoju separatističku retoriku i nastavlja da predstavlja najveću prijetnju za BiH i stabilnost u regionu”, dodao je Toperić.

Osim Dodika, za Amerikance, glavni krivac za stanje u zemlji je i Dragan Čović, odnosno njihovo savezništvo koje je zaustavilo napredatk BiH. Našu zemlju prepoznaju po našim liderima. Ipak, nisu veliki poznavaoci odnosa na Balkanu.

“Da li Srbi i Hrvati, Albanci na Kosovu govore istim jezikom? Mogu li razgovarati jedni s drugima?”, pitao je Dana Rohrabacher, predsjedavajući pododbora za vanjske poslove Kongresa SAD-a.

“Hrvati će vam kazati da oni govore hrvatski, Srbi da govore srpski, a Bosanci da govore bosanskim jezikom, ali ja ih sve razumijem”, odgovorio je Palmer.

Iako možda nisu upućeni u sve prilike na Balkanu, jasno im je da BiH treba pomoć. I pomoći će dodatnim angažmanom međunarodne zajednice, ali nakon izbora u oktobru, i to kako bi naša zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU. Njihova poruka je jasna - jedino jedinstvena BiH može postati članica EU i NATO-a.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Putin pozvao na nacionalni dijalog u Venecueli: Ruski predsjednik čestitao pobjedu Maduru

SAD izbore nazvao prevarom: Trump potpisao nove mjere protiv Venecuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Indija planira ući u trgovinsku uniju s Rusijom
Objavljeno prije 2 sata
Čak 14 južnoameričkih država povlači veleposlanike iz Venezuele zbog nelegitimnih izbora
Objavljeno prije 2 sata
Što je ovaj reper htio poručiti spotom za pjesmu "This is America" o kojem svi pričaju?
Objavljeno prije 3 sata
Rouhani poručio SAD-u: "Tko ste vi da odlučujete o Iranu i svijetu?"
Objavljeno prije 5 sati
Trumpova kandidatkinja prisegnula kao prva čelnica CIA-e
Objavljeno prije 5 sati
Stanovnici Venezuele za New York Times: "Ostanak znači smrt"