TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Jesu li izjave podsticaj za međunarodnu intervenciju?

Jesu li izjave podsticaj za međunarodnu intervenciju?

Nakon izajava u američkom Kongresu o lošoj političkoj situaciju u državi, gdje su prozvali Milorada Dodika i Dragana Čovića, reakcije su stigle od bh. političara - tvrde da SAD dobro poznaju prilike u BiH i da nam je potrebna njihova pomoć.


videoprilog Lejle Čeljo (Dnevnik 2)

U Kongresu SAD-a jasno su poručili - situacija u državi je loša i suočavamo se s političkom krizom, koja bi se, po njima, mogla proširiti i na region. Ukazali su i na to da se približavamo općim izborima bez usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, jer političke elite ne pronalaze rješenja. Rekli su ono što građani ove zemlje odavno znaju. To pozdravljaju pojedini državni parlamentarci, jer su svjesni da nam je potrebna pomoć međunarodnih faktora.

“Nisam sigurna da će naša vlast riješiti sve do izbora. Mislim da je neophodnost uključivanja međunarodne zajendice potrebna sad više nego ikad, ne račuunajući ratni period, mislim da postoje u BiH snage koje imaju snažne namjere disolucije i udara na teriotijalni integritet i suverenitet BiH”, upozorava Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Senadu Šepiću, šefu Kluba Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu PSBiH, činjenica je da Amerika povećava svoj interes za BiH i u BiH: “Dakle, iz ocjene njihovih izjava govori se o tome da oni imaju dobre informacije o tome šta se zapravo dešava u BiH”.

U HDZ-u BiH nisu upućeni šta se govorilo u Kongresu. Nisu željeli komentarisati da li su prozvani krivci ili ne i da li je Dragan Čović kriv za zastoj refomi. Šta više, podvukli su da je BiH država tri ravnopravna naroda i da je svi tako trebaju doživljavati.

“Bez obzira na bilo kakve izjave, ova država ne može biti drugačija nego država tri ustavnopravno i jednakopravna naroda - Hrvata, Bošnajka i Srba i drugih građana koji u njoj žive, ma šta to govorili - bilo SAD, bilo međunarodni sudionici koji su ovdje - jer oni, ukoliko žele biti prijatelji BiH, onda je moraju vidjeti jedino na ovakav način”, navodi Borjana Krišto (HDZBiH), zamjenica Predsjedavajućeg Zastupničkom doma PSBiH.

Na izjavu Saše Toperića reagovao je i Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a. Naime, Toperić je pozvao evropske zemlje da prate sankcije SAD-a kada je u pitanju Dodik, jer je on prijetnja za BiH i region i jedan od krivaca za zastoj u napretku BiH. Dodiku to ne smeta, jer smatra da mu EU neće uvesti sankcije: “Hoću da kažem da se tu radi o raznim bitangama koje se dugo vremena provlače kroz razne nevladine, međunarodne organizacije, plaćeni od međunarodne zajednice, a tako i taj, ne znam ni kako se zove. Tu radi definitivno protiv Srba, protiv RS-a, naravno protiv Milorada Dodika i to nikakvo izneneđenje nije”.

“Nama treba iskreni patriotizam, a iskreni patriotizam znači biti stručan i biti pošten i raditi u interesu svog naroda”, podsjeća Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Da li su izjave u Kongesu podsticaj za međunarodnu zajednicu da se više uključi u pronalaženju rješenja? Jedni političari to tumače kao jedino rješenje, drugi kao napad. Kako god, SAD su obećale da će pomoći u uspostavljanju stabilizacije BiH i evropskog puta, koji je, bar po izjavama, za sve prioritet.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Godišnjica stradanja tuzlanske mladosti: Najmlađa žrtva dvogodišnji Sandro Kalesić

U sklopu potprojekta vrijednosti 34 miliona KM: Povratničke porodice useljavaju u novoizgrađenu zgradu

Slučaj Dragičević: Pred Anketnim odborom Lukač, Lepir i Vrećo

Desetak optužbi za seksualno uznemiravanje: Weinstein se danas namjerava predati pravosuđu

Benghazi: Među smrtno stradalim je i jedno dijete: U bombaškom napadu poginulo šest osoba, više od 20 ranjeno

Decenijama dijeli njihovo društvo: Irci danas na referendumu glasaju o ukidanju zakona o abortusu

Bitno će otežati zlouporabu osobnih podataka: Povijesna uredba o zaštiti podataka (GDPR) stupila na snagu

Dvojica muškaraca postavila bombu u restoran u Kanadi: U eksploziji u Mississaugi ranjeno 15 osoba

Nakon otkazivanja samita: Sjeverna Koreja i dalje otvorena za dijalog sa SAD

Nakon optužbi za seksualno uznemiravanje: Morgan Freeman se izvinio

>FOTO Hrvatski kamion prevrnuo se u Njemačkoj, iz prikolice ispalo 12 tona kobasica

>U Njemačkoj sve više osjeti razlika između bogatih i siromašnih, stvaraju se geta

>EKSPLOZIJA U KANADI Najmanje 15 ozlijeđenih u restoranu

>Žena iz Australije osuđena na smrt vješanjem zbog švercanja droge

>VIDEO Objavljena snimka uništenja nuklearnog postrojenja Sjeverne Koreje

>OTVORENA BIRALIŠTA Hoće li Irci na referendumu ukinuti zabranu pobačaja?

>Sjeverna Koreja otvorena za rješavanje problema s SAD-om

>Harvey Weinstein bit će optužen za silovanje, očekuje se da će se predati policiji

>Propala je povijesna šansa za mir. Čeka li nas sada nuklearni rat?

>Europski birokrati uništavaju web: Američki sajtovi počeli blokirati pristup prema EU-u

>PREOKRET Trump otkazao povijesni sastanak s Kimom: "Molim se da nećemo morati upotrijebiti nuklearno oružje"