TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Zašto FUP nije Tužiteljstvu BiH proslijedio saznanja o Delaliću?

Zašto FUP nije Tužiteljstvu BiH proslijedio saznanja o Delaliću?

Federalna uprava policije odbila je Tužiteljstvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Ovakva odluka donesena je nakon što je v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić ovaj predmet dodijelila tužitelju Olegu Čavki, koji je ranije u kontekstu korupcije dovođen u vezu baš s ovim predmetom.

Prije desetak dana Federalna uprava policije je dobila zahtjev od Tužiteljstva BiH kojim se traži da se dostave najnovija saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića. Da podsjetimo, FUP na ovom predmetu radi od 2011. godine.

”Taj akt je potpisala meni nepoznata tužiteljica. Imajući u vidu da je ovu istragu vodio tužitelj Dubravko Čampara, stupio sam u kontakt s tužiteljem da mi objasni zašto ovaj dopis dostavlja neko drugi a ne on kao postupajući tužitelj. On je rekao da će nas pismeno izvijestiti, kao sto je i učinio, da je predmet izuzet od njega i da je dat u nadležnost drugom tužitelju na postupanje”, objašnjava Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Nakon nekoliko dana, kako kaže Lukač, FUP je od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba: “Mi smo dobili informaciju od OSA-e koja, u prilogu s ovim saznanjima, govori o vrlo ozbiljnim inkriminacijama određenog tužitelja u vođenju procesa čitavih ovih godina od 2011. pa dalje, u vezi s Naserom Keljmendijem. Oba dokumenta imaju na sebi informaciju povjerljivo. Bilo je jasno da mi ne možemo odgovoriti na ovaj zahtjev Tužiteljstva imajući u vidu da se ta informacija o inkriminaciji određenog tužitelja u vezi sa ovim slučajem odnosi i na tužitelja koji je po ovom dopisu koji smo mi dobili od tužitelja Čampare odnosi na tužitelja koji je zadužio taj predmet”.

Oznaku povjerljivosti označava organ u kojem nastaje neka informacija ili određeni službeni dokument. Direktor FUP-a je obavijestio v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić da trenutno informacije o predmetu Ramiza Delalića ne može dostaviti i da će o tome izvijestiti disciplinskog tužitelja VSTV-a, jer on jedini može razriješiti tu informaciju. Na današnji upit Federalne televizije Tužiteljstvo BiH nije odgovorilo.OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Putin pozvao na nacionalni dijalog u Venecueli: Ruski predsjednik čestitao pobjedu Maduru

SAD izbore nazvao prevarom: Trump potpisao nove mjere protiv Venecuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije