TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Nagle promjene vremena povećavaju rizik od srčanog udara

Nagle promjene vremena povećavaju rizik od srčanog udara

Nagla promjena vremena iz hladnog u toplo ili obrnuto, koja se upravo ovih dana često događa, nije bezopasna ni za zdrave, a posebno ne za bolesne osobe, kazao je načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u Tuzli doc. dr. Mustafa Tabaković.

Posebno su ugroženi srčani bolesnici, astmatičari i osobe s psihičkim oboljenjima, a nagle promjene vremena ostavljaju posljedice na pacijente koji boluju od bolesti kardiovaskularnog sistema, jer  u principu pogoršavaju već postojeće oboljenje.

Kaže da se savjeti za ove bolesnike uglavnom svode na to da, kad su takvi meteorološki uslovi  trebaju ostati  u kući, da ne planiraju putovanje, da se ne zamaraju i da se strogo drže propisane terapije.

- Savjetujem srčanim bolesnicima da svako jutro nakon što ustanu odmah uzmu svoju terapiju. Da se ne izlažu teškim fizičkim poslovima i da su umjereni u konzumiranju hrane i pića. Naravno pri ekstremnim vrućinama i hladnoćama ne treba izlaziti iz kuće – rekao je doc. dr. Tabaković.

Pojašnjava da je sigurno da, 'sasvim zdravi ljudi mogu osjetiti glavobolju pri nagloj promjeni temperature, da pri promjeni tlaka postanu razdražljivi, da pate od nesanice, da budu uznemireni ili, pak, da im se spava, da se osjećaju stalno umornim. 

U zavisnosti od uticaja vremena, postoji 13 grupa bolesnika koji su prilično osjetljivi na vremenske prilike, među kojima su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici (angina pektoris, visok krvni tlak), oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, pacijenti koji pate od psihičkih tegoba. 

Meteorološke prilike koje najviše utječu na pogoršanje bolesti su velika vrućina, naročito ako nastupi naglo i u neuobičajeno doba godine, zatim velika hladnoća, nagla promjena zračnog tlaka, vjetar (naročito topao), magla i smog. 

Ljetna sparina i zimska hladnoća najveća su prijetnja onima koji pate od bolesti krvnih sudova, jer takvi vremenski uslovi nose povećanu opasnost od srčanih i moždanih komplikacija.

- Ako se može napraviti veza između godišnjih doba i srčanih udara kao i drugih kardiovaskularnih bolesti onda se može reći da je to početak proljeća i početak jeseni, tj. pri naglim promjenama temperatura. Pored srčanih udara, disekcije i rupture aorte su vrlo česte pri naglim promjenama vremena naročito u martu i aprilu, te u septembru, oktobru i novembru, dakle početak proljeća i jeseni.  S obzirom da se radi o bolestima aorte koja se uglavnom slučajno ili nikako ne dijagnosticiraju, vrlo teško je preventivno djelovati. Prevencija ovih oboljenja podrazumijeva ultrazvuk  trbuha i prsnog koša (sa posebnim osvrtom na aortu) – upozorava doc. dr. Tabaković.

Kada je u zraku puno vlage, otežano je isparavanje znoja s površine kože, a poznato je da sparni dani opterećuju srce kao da radi pod fizičkim naporom. 

Akutni bolesnici reaguju, prije svega, na vremenske prilike s visokom vlagom i dužim trajanjem toplog perioda u hladnom dijelu godine i hladnog perioda u toplom dijelu godine. 

Na pogoršanje raspoloženja posebno utiču vremenske prilike s promjenljivom dnevnom temperaturom, sniženim ili promjenljivim zračnim pritiskom, povećanom oblačnošću, slabom kišom ili maglom, tako da se psihoza i depresivno stanje javljaju u znatno povećanom broju već poslije trodnevnog oblačnog razdoblja. 

U većini vremenskih prognoza, ističe doc. dr. Tabaković, hronični bolesnici se upozoravaju da u nekom periodu mogu imati pojačane tegobe i ta upozorenja treba ozbiljno shvatiti. S druge strane, pak, i sam organizam daje čovjeku upozorenje u vidu malaksalosti, glavobolje i tome slično, pa u tom periodu treba izbjegavati fizički napor i boravak napolju.

Rezultati promatranja u zapadnim zemljama su pokazali da nagle promjene vremena značajno povećavaju rizik od nastanka srčanog udara, s čime se doc. dr. Tabaković u potpunosti slaže.

- Simptomi na koje pacijenti uopšteno trebaju obratiti pažnju jesu osjećaj gušenja, bol iza grudne kosti u vidu stezanja koji se širi prema vratu i lijevoj ruci, pad krvnog pritiska, preznojavanje - dodao je.

Naglašava da često 'mislimo da su visok krvni tlak i holesterol glavni faktori nastanka srčanog udara, ali ne smijemo zanemariti i vremenske uvjete'.

Sagovornik na kraju razgovora savjetuje  da kada pacijent osjeti jedan od nabrojanih simptoma, odmah se javi ljekaru, jer kako kaže, faktor vremena je kod kardiovaskularnih oboljenja od presudnog značaja.

(1208 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Buran dan bio je u sali entitetskog parlamenta u RS-u: Dodik ponudio opoziciji da naprave informaciju za posebnu sjednicu

VIDEO: Mektić pocijepao svoju boračku knjižicu: \'BiH ne može svojim državljanima zabraniti povratak\'

VIDEO: Direktor \'Pazarića\' prezentirao izvještaj PUFBiH: Salić upozorio na brojne nepravilnosti u radu prethodne uprave

VIDEO: Uplitanje u rad policije - tačka povučena s Vlade: Hoće li politika zagospodariti MUP-om Tuzlanskog kantona?

VIDEO: Nastavljeno suđenje za smrt Selme Agić i Edite Malkoč: Precizirana optužnica u predmetu \'Sanjin Sefić\'

Akcija SIPA-e zbog namještanja fudbalskih utakmica u BiH: U akciji \'Var\' do sada uhapšeno 12 osoba

Morales zatražio političko utočište: Meksiko odobrio azil bivšem predsjedniku Bolivije

\'Unija da se utvrdi u regionu\': Von der Leyen: Macron Rusiji otvorio vrata Zapadnog Balkana

Foto esej Chrisa de Bodea: Dječiji snovi

Okupljanje reprezentativaca uoči Italije: Prosinečki: Najveći motiv je igranje za reprezentaciju

FOTO Požari koji haraju Australijom vide se i iz svemira
Bivši bolivijski predsjednik Morales pobjegao u Meksiko
SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu: "Osuđujemo nasilje"
Od upale pluća svakih 39 sekundi umre jedno dijete
Bivši američki predsjednik Carter završio u bolnici zbog krvarenja u mozgu
Na Wall Streetu važan indeks skliznuo s rekordne razine
SpaceX lansirao u svemir 60 satelita za superbrzi internet
Europska unija od Irana traži da se drži obveza iz nuklearnog sporazuma
Trump komentirao Moralesovu ostavku, kaže da je zadovoljan
Katalonski prosvjednici blokiraju promet između Španjolske i Francuske
Boeing u siječnju planira nastaviti komercijalne letove 737 Maxa
Putin i Merkel žele poseban status Donbasa, regije pod kontrolom separatista
Pri dolasku u Dansku uhićen borac IS-a izručen iz Turske
Hod neovisnosti u Poljskoj: "Uzmi srp i čekić i udari po crvenoj bandi"
Požari bjesne oko Sydneyja, izdana najgora razina prijetnje: "Stiže katastrofa"
Bolivijski parlament primio Moralesovo pismo ostavke
Snažan potres na jugoistoku Francuske, jedna osoba teško ozlijeđena
Crni dan na burzi u Hong Kongu, dionice dramatično padaju zbog nasilja
Turska počela vraćati zarobljene ISIL-ovce državama iz kojih dolaze
Rusija tvrdi da je u Boliviji izveden državni udar
SVAŠTARIJE

Vozač Porschea vozio prebrzo i odletio u prvi kat zgrade u SAD-u, dvoje mrtvih

U neredima u Hong Kongu prosvjednici zapalili čovjeka

Akcija SIPA-e zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica u BiH

Pusić poručila Macronu: Trebao bi posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Ruski povjesničar pronađen s dijelovima tijela svoje djevojke u ruksaku

Erdogan i Putin telefonski razgovarali o ofenzivi u Siriji

Jedna osoba smrtno stradala u požaru u sarajevskom naselju Stupu

Korak prema prekidu sukoba, ukrajinske snage i pobunjenici odlaze iz Donbasa

Amerikancima stizale poruke i od mrtvih prijatelja

Lijanović i ostali oslobođeni svih optužbi