TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

BiH nije samo evropska zemlja, već i zemlja kojoj je mjesto u EU

BiH nije samo evropska zemlja, već i zemlja kojoj je mjesto u EUFoto: Fena

Bosna i Hercegovina za nas nije samo evropska zemlja, već i zemlja kojoj je mjesto u EU, koja pripada u EU – istakla je danas u Sarajevu ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann koja je u Akademiji nauka i umjetnosti BiH održala predavanje o temi “Bosna i Hercegovina i približavanje EU – perspektiva i izazov“.

Izazova je mnogo, ali je mnogo šansi i mogućnosti, jer je to, kako je dodala, dvosmjerna ulica koja nudi potencijal za sve.

- Pitanje je kako ćemo se snaći u tome, kako ćemo BiH približiti onome što mi kao Evropska unija smatramo da je najvažnije - dodala je Hohmann. 

U Bosni i Hercegovini, kako je kazala, zaštita prava potrošača, prava na kretanje i zdravstvenu njegu, a koji su veoma važni u EU, nisu u potpunosti zagarantovani.

- Moramo također priznati da i u EU postoje izazovi kao što su Brexit i ekonomska kriza koja je počela početkom 2000-ih godina, te političke razlike među državama članicama, dešavanja u pojedinim zemljama koja su daleko ispod EU standarda. Dakle, ovo nije monolitni blok gdje je sve u redu. Mi svi dijelimo fundamentalne principe koje niko ne dovodi u pitanje, ali kada ih neko dovede u pitanje, dogode se stvari poput Brexita - kazala je Hohmann.

Što se tiče ove regije, po njenim riječima, posljednjih 15 godina utjecaj istočnog i zapadnog bloka se pojačao. Svjetske krize se stalno dešavaju, mijenjaju se samo lokacije. Hohmann je kazala da je EU  veoma zauzeta zbog tih silnih kriza, te se BiH mora boriti kako bi pored svih tih kriza zadobila pažnju Evropske unije.

- Dogovor iz Soluna, koji zovemo „politika otvorenih vrata“, otvorenost prema zemljama zapadnog Balkana je jedna od tih fundamentalnih vrijednosti koja se ne dovodi u pitanje - dodala je Hohmann.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Putin pozvao na nacionalni dijalog u Venecueli: Ruski predsjednik čestitao pobjedu Maduru

SAD izbore nazvao prevarom: Trump potpisao nove mjere protiv Venecuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije