TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je utvrdila najobimniji dnevni red od početka mandata i po broju tačaka i po sadržini.


videoprilog Adne Mirvić (Federacija danas)

To je na pres-konferenciji tokom sjednice izjavio premijer Fadil Novalić. On, kao i ostali zvaničnici Vlade koji su se ovom prilikom obratili novinarima, čestitali su građanima predstojeći praznik rada, 1. maj.

Dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević je naglasila opredjeljenje Vlade da preferira kapitalna ulaganja, pa će od budžetskog suficita iz 2017. godine od 112 miliona KM, 107 miliona KM rebalansom ovogodišnjeg budžeta biti usmjereno za potporu gradnji autocesta i brzih cesta, najavila je.

Konsolidirani izvještaj za 2017. govori da je ta godina bila uspješna zbog povećanja prihoda, smanjenja deficita i povećanja suficita, rekla je također Milićević.

Prihodi su veći za 8,2 miliona KM, odnosno za 8,5 posto u odnosu na 2016. Najviše, s 89,5 posto, u tome sudjeluju porezni prihodi, dok su neporezni povećani za 13,8 posto.

U prošloj godini je rastao broj uposlenih u kantonima i općinama, a na faderalnom nivou je smanjen.

Za 329,4 miliona je smanjen deficit, pa Federacija BiH ima aukumulirani suficit od 122.458.000 KM, zaključila je dopremijera, ujedno ministrica finansija FBiH.

Od nivoa, jedino kantoni bilježe deficit, a federalni i općinski nivoi akumulirani suficit.

Ministrica Milićević je istaknula da je Vlada na današnjoj sjednici odobrila predloženu odluku o prihvaćanju zaduženja zbog kreditiranja pojedinih putnih dionica na Koridoru 5-C. Odobreno zaduženje iznosi ukupno 260 miliona eura, a uz 107 miliona KM od prošlogodišnjeg suficita, stvorit će se uvjeti za intenziviranje gradnje putne infrastrukture u drugoj polovini ove godine, najavila je.

Na pres-konferenciji se obratio i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić te naveo da je Vlada utvrdila Nacrt zakona o Ustavnom sudu FBiH, čime je omogućena presuda tog suda od 26. aprila 2017. kojom je Parlamentu FBiH naloženo donošenje zakona o Ustavnom sudu.

"Kako je precizirano, Ustavni sud svoju organizaciju i djelatnost ostvaruje na principu finasijske neovisnosti koja s ogleda u neovisnom utvrđivanju prijedloga budžetskih sredstava u tekućoj godini potrebnim za izvršavanje nadležnosti, koji dostavlja Federalnom ministarstvu finansija prema rokovima iz Zakona o budžetima FBiH s ciljem uključivanja ovog prijedloga u budžet FBiH", riječi su ministra Jozića.

Prema Nacrtu zakona, Ustavni sud neovisno donosi finansijski plan kojim planira i donosi odluke o ostvarivanju prihoda i izvršavanja rashoda za tekuću godinu te usvaja godišnji obračun utroška odobrenih budžetskih sredstava (završni račun), kazao je on.

Vlada je danas ustvrdila i Nacrt zakona o suzbijanju organiziranog oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala, naveo je također ministar Jozić.

Taj akt najavljuje uspostavu posebnih odjela Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni za teritoriju FBiH u vršenju krivičnog progona i suđenja za ova krivična djela.

Dakle, na ovaj način se stvaraju institucionalni mehanizmi za borbu protiv društveno opasnih pojava, zaključio je ministar pravde.
 
Glavni razlog za donošenje akta je stvaranje nužnih institucionalnih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje organiziranih oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međunkantonalnog kriminala, naglasio je.

Početkom primjene novoutvrđenog zakona, prestaje da važi aktuelni zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH iz 2014. godine, propisano je Nacrtom.

Novac u budžetu za formiranje specijalnih odjeljenja u Vrhovom sudu i Tužilaštvu je već osiguran, a za to će biti na raspolaganju Dom policije u Sarajevu, pa se stvaraju pretpostavke da ovi odjeli zažive do kraja ove godine, rekao je Jozić.

On je na pres-konferenciji također informirao da je Federalna vlada utvrdila danas i Prijedlog zakona o izmjenama zakona o stečajnom postupku, čime je omogućena presuda Ustavnog suda FBiH od 23. marta 2016. Kako je u toj presudi navedeno, potraživanja iz radnog odnosa, a što proizilazi iz prakse Evropskog suda, čine dio imovine osoba koje su u radnom odnosu, uključujući i uposlenike i stečajnog dužnika. Dakle, potraživanja iz radnog odnosa su imperativ koji mora biti poštovan bez izuzetka.

Novopredloženim zakonom je stoga propisano da u potraživanja višeg isplatnog reda ulaze potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana ostvarenja stečajnog postupka u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanog zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, te potraživanja na temelju naknade štete pretrpljene zbog ozljeda na radu ili profesionalne bolesti. To znači da potraživanja radnika nisu ograničena ni visinom ni rokom, kazao je Jozić.

Dopremijer FBiH, ujedno ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, koji se također obratio na pres-konferenciji, informirao je o usklađivanju penzija u FBiH na osnovu aktulenog novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. To se odnosi na povećanje penzija od 3,5 posto na osnovu propisanog usklađivanja svakog 15. aprila.

Drljača je potvrdio da će isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH početi 4. maja i da će za taj iznos biti uvećane penzije ostvarene do 31.12.2017, osim maksimalnih, kao i najmanje i zajamčene penzije ostvarene u 2018. godini.

Povećanje vrijedi od 1. marta 2018., pa će 4. maja penzioneri dobiti potrebni iznos retroaktivno, kazao je Drljača.OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Nema uvjeta, nisu dostavljeni prijedlozi za sastav komisija: Odgođena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

VIDEO: Slučaj Valentina Ćorića - presedan: Prvi put u haškoj historiji osuđenik pušten uz mjere zabrane

Jesu li izdane i kako su nostrificirane: Provjera diploma zaposlenih u Parlamentarnoj skupsĚŚtini BiH

Za djecu migranata u USK-u u drugom polugodištu počinje škola: Na Pedagoškoj akademiji u Bihaću pripremna nastava iz bosanskog

Dobio podršku 151 od ukupno 300 poslanika: Parlament izglasao povjerenje Ciprasovoj vladi

\'Nas je, ipak, više\': Protestna šetnja povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića

U korist glasalo 325, a za smjenu vlade 306 poslanika: Izglasano povjerenje Theresi May

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: \'Potrebno revidirati Daytonski sporazum\'

Stara dama bolja od Milana: Juventusu talijanski Superkup, Pjanić asistirao Ronaldu

VIDEO: \'Za pravu raju\': Svečano predstavljena Groodvyjeva pjesma

Ciprasu izglasano povjerenje u parlamentu
U terorističkom napadu u Keniji ubijena 21 osoba
Treba vam privremena putna isprava EU-a? Evo gdje je možete zatražiti
EU uvodi stroža pravila za odobravanje pesticida
May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka
Socijalisti izgubili vlast u Andaluziji nakon 37 godina
I Macron kaže da nema novih pregovora o Brexitu
Četiri američka vojnika među 18 ubijenih u terorističkom napadu u Siriji
Facebook uvodi stroža pravila oglašavanja u zemlje koje očekuju bitni izbori
Konzervativni zastupnik predložio novi referendum o Brexitu
Brexit: Najgori scenarij je vrlo moguć, a imat će teške posljedice i za Hrvatsku
May apelira na zastupnike da ne sruše njenu vladu zbog Brexita
Britanci masovno traže njemačke putovnice uoči Brexita
Ubijeni svi teroristi koji su napali hotel u Nairobiju i ubili 14 ljudi
U Austriji u liftu pronađen državljanin BiH s nožem u trbuhu
Četiri američka vojnika ubijena u terorističkom napadu u Siriji
Bugari odobrili pregovore za kupovinu američkih aviona F-16
Europska komisija: Nema otvaranja novih pregovora o Brexitu
Kina nije nimalo zabrinuta oko izricanja smrtne kazne Kanađaninu
Merkel kaže da novih pregovora o Brexitu neće biti
SVAŠTARIJE

Roboti otkrivaju rak grlića materice sa 90% uspjeha

Naoružani napadači ubili 15 osoba u hotelskom kompleksu

Spašeni migranti na području planine Plješevica

Masovan pomor šišmiša u Australiji, građanima izdano upozorenje zbog vrućina

Troje male djece umrlo na Floridi, ostali su zarobljeni u zamrzivaču

Opet nestala prekrasna plaža u Irskoj koja se čudesno pojavila nakon 34 godine

Znanstvenicu u Indoneziji pojeo krokodil

Alpe pod 7 metara snijega, a past će ga još. Nova lavina zatrpala hotel

Wall Street pao, svi su zabrinuti oko Kine

Donald Trump naručio dostavu hamburgera i pizza u Bijelu kuću