TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je utvrdila najobimniji dnevni red od početka mandata i po broju tačaka i po sadržini.


videoprilog Adne Mirvić (Federacija danas)

To je na pres-konferenciji tokom sjednice izjavio premijer Fadil Novalić. On, kao i ostali zvaničnici Vlade koji su se ovom prilikom obratili novinarima, čestitali su građanima predstojeći praznik rada, 1. maj.

Dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević je naglasila opredjeljenje Vlade da preferira kapitalna ulaganja, pa će od budžetskog suficita iz 2017. godine od 112 miliona KM, 107 miliona KM rebalansom ovogodišnjeg budžeta biti usmjereno za potporu gradnji autocesta i brzih cesta, najavila je.

Konsolidirani izvještaj za 2017. govori da je ta godina bila uspješna zbog povećanja prihoda, smanjenja deficita i povećanja suficita, rekla je također Milićević.

Prihodi su veći za 8,2 miliona KM, odnosno za 8,5 posto u odnosu na 2016. Najviše, s 89,5 posto, u tome sudjeluju porezni prihodi, dok su neporezni povećani za 13,8 posto.

U prošloj godini je rastao broj uposlenih u kantonima i općinama, a na faderalnom nivou je smanjen.

Za 329,4 miliona je smanjen deficit, pa Federacija BiH ima aukumulirani suficit od 122.458.000 KM, zaključila je dopremijera, ujedno ministrica finansija FBiH.

Od nivoa, jedino kantoni bilježe deficit, a federalni i općinski nivoi akumulirani suficit.

Ministrica Milićević je istaknula da je Vlada na današnjoj sjednici odobrila predloženu odluku o prihvaćanju zaduženja zbog kreditiranja pojedinih putnih dionica na Koridoru 5-C. Odobreno zaduženje iznosi ukupno 260 miliona eura, a uz 107 miliona KM od prošlogodišnjeg suficita, stvorit će se uvjeti za intenziviranje gradnje putne infrastrukture u drugoj polovini ove godine, najavila je.

Na pres-konferenciji se obratio i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić te naveo da je Vlada utvrdila Nacrt zakona o Ustavnom sudu FBiH, čime je omogućena presuda tog suda od 26. aprila 2017. kojom je Parlamentu FBiH naloženo donošenje zakona o Ustavnom sudu.

"Kako je precizirano, Ustavni sud svoju organizaciju i djelatnost ostvaruje na principu finasijske neovisnosti koja s ogleda u neovisnom utvrđivanju prijedloga budžetskih sredstava u tekućoj godini potrebnim za izvršavanje nadležnosti, koji dostavlja Federalnom ministarstvu finansija prema rokovima iz Zakona o budžetima FBiH s ciljem uključivanja ovog prijedloga u budžet FBiH", riječi su ministra Jozića.

Prema Nacrtu zakona, Ustavni sud neovisno donosi finansijski plan kojim planira i donosi odluke o ostvarivanju prihoda i izvršavanja rashoda za tekuću godinu te usvaja godišnji obračun utroška odobrenih budžetskih sredstava (završni račun), kazao je on.

Vlada je danas ustvrdila i Nacrt zakona o suzbijanju organiziranog oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala, naveo je također ministar Jozić.

Taj akt najavljuje uspostavu posebnih odjela Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni za teritoriju FBiH u vršenju krivičnog progona i suđenja za ova krivična djela.

Dakle, na ovaj način se stvaraju institucionalni mehanizmi za borbu protiv društveno opasnih pojava, zaključio je ministar pravde.
 
Glavni razlog za donošenje akta je stvaranje nužnih institucionalnih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje organiziranih oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međunkantonalnog kriminala, naglasio je.

Početkom primjene novoutvrđenog zakona, prestaje da važi aktuelni zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH iz 2014. godine, propisano je Nacrtom.

Novac u budžetu za formiranje specijalnih odjeljenja u Vrhovom sudu i Tužilaštvu je već osiguran, a za to će biti na raspolaganju Dom policije u Sarajevu, pa se stvaraju pretpostavke da ovi odjeli zažive do kraja ove godine, rekao je Jozić.

On je na pres-konferenciji također informirao da je Federalna vlada utvrdila danas i Prijedlog zakona o izmjenama zakona o stečajnom postupku, čime je omogućena presuda Ustavnog suda FBiH od 23. marta 2016. Kako je u toj presudi navedeno, potraživanja iz radnog odnosa, a što proizilazi iz prakse Evropskog suda, čine dio imovine osoba koje su u radnom odnosu, uključujući i uposlenike i stečajnog dužnika. Dakle, potraživanja iz radnog odnosa su imperativ koji mora biti poštovan bez izuzetka.

Novopredloženim zakonom je stoga propisano da u potraživanja višeg isplatnog reda ulaze potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana ostvarenja stečajnog postupka u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanog zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, te potraživanja na temelju naknade štete pretrpljene zbog ozljeda na radu ili profesionalne bolesti. To znači da potraživanja radnika nisu ograničena ni visinom ni rokom, kazao je Jozić.

Dopremijer FBiH, ujedno ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, koji se također obratio na pres-konferenciji, informirao je o usklađivanju penzija u FBiH na osnovu aktulenog novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. To se odnosi na povećanje penzija od 3,5 posto na osnovu propisanog usklađivanja svakog 15. aprila.

Drljača je potvrdio da će isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH početi 4. maja i da će za taj iznos biti uvećane penzije ostvarene do 31.12.2017, osim maksimalnih, kao i najmanje i zajamčene penzije ostvarene u 2018. godini.

Povećanje vrijedi od 1. marta 2018., pa će 4. maja penzioneri dobiti potrebni iznos retroaktivno, kazao je Drljača.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Reakcija State Departmenta: Odluka NSRS korak u pogrešnom pravcu

Smještajna lokacija migranata: Policijski pretres na lokaciji bivšeg \'Đačkog doma\' u Bihaću

Zahtijevaju izmirenje presuđenih zaostalih potraživanja: Protest radnika u krugu preduzeća Zrak

Prethodni konkurs poništen: VSTV raspisuje konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Razmišlja i o povlačenju ovlasti Jamesu Comeyju: Trump oduzeo sigurnosne ovlasti bivšem šefu CIA-e Johnu Brennanu

Epidemija se pojavila prošlog mjeseca: U Nigeru od kolere umrle najmanje 22 osobe

Poslije kontroverznih izbora : SAD uvele sankcije Kambodži

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju: Pompeo se sastao sa De Misturom

"Ovo je svjetska historija i ne pripada samo Siriji": Palmira će naredne godine biti spremna za turiste

Vozač u Španjolskoj pozitivan na sve moguće vrste droge
Skoro 350 američkih novina protiv Trumpa: "Novinari nisu neprijatelji"
Vozač kamiona koji je za par metara izbjegao smrt: "Vidio sam kako se urušava"
VIDEO Djevojka u SAD-u pokušala se ubiti hicem u glavu. Sada ima novo lice
Crkva u SAD-u je koristila djecu svećenika da bi utišala žrtve pedofilije
SAD optužio Republiku Srpsku za pokušaj negiranja genocida u Srebrenici
Robot će od jeseni dostavljati poštu Norvežanima
Djeca migranti u opasnosti su od krijumčara na američko-meksičkoj granici
Trump oduzeo sigurnosne ovlasti bivšem šefu CIA-e Brennanu
Prošlotjedna fotografija otkriva pravo stanje vijadukta u Genovi
Italija tuguje, ali traži krivca: Stručnjaci godinama upozoravali na katastrofu
SVAŠTARIJE

Momo - nova opasna i bizarna igrica

SAD optužio Republiku Srpsku za pokušaj negiranja genocida u Srebrenici

REAL - ATLETICO 2:4 Atletico preokretom do europskog Superkupa

Guardian o Velikoj Kladuši: Hrvatska policija mlati i pljačka izbjeglice

Turska povećava carine na američke proizvode

Nova oskarovska kategorija postala je teška sprdnja

VIDEO Stiže prvo pivo od kanabisa: "Udara brzo"

Kolege i prijatelji posjećuju teško bolesnu Arethu Franklin

Usudite li se pogledati? YouTube uklonio reklamu za horor jer su se ljudi bojali

Više od 300 svećenika u SAD-u silovalo na tisuće djece. Crkva je sve prikrivala