TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Usvajanjem deklaracije završena Paneuropska konferencija u Orašju

Usvajanjem deklaracije završena Paneuropska konferencija u Orašju

Usvajanjem teksta Paneuropske deklaracije završen je službeni dio dvodnevne konferencije "Europski proces proširenja - prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija" koja se održava u Orašju.

Predstavnici Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, uz podršku paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke i Slovenije, usvojili su deklaraciji u kojoj, uz ostalo, stoji da je Bosna i Hercegovina dio Europe i da njezina europska perspektiva nema pozitivnu alternativu te da je europska perspektiva jugoistočne Europe još jednom potvrđena na samitu u Sofiji što je ohrabrujuća poruka i za Bosnu i Hercegovinu.


videoprilog Mire Sirovine (Dnevnik 2)

Osim toga, apelira se na institucije Europske unije da se aktivnije uključe u provođenje reformskih procesa na najvišoj razini neophodnih za EU integracije da bi se brže ostvarilo proširenje EU i BiH postala njezina članica, a bh. političari se pozivaju da još jače nastave s reformskim procesima u zemlji. 

Paneuropska unija poziva sve proeuropske snage u BiH da se snažnije uključe u procese europskih integracija BiH. Isto tako, apelira se proeuropskim političarima da se nakon općih izbora formira široka koalicija za europsku, pravnu i demokratsku BiH.

Paneuropska unija također predlaže institucijama Europske unije formiranje zajedničkog tijela između EU i zemalja zapadnog Balkana na kojem bi se raspravljalo ne samo o proširenju, već i o drugim temama, uključujući i geopolitičke.

Usto, apelira se na sve zemlje jugoistočne Europe da prošire aktivnosti u oblasti prekogranične suradnje kako bi se što uspješnije odvijao i završio proces integracija zemalja jugoistočne Europe pojedinačno u EU.

U današnjim panelima govorili su mnogi istaknuti govornici iz Europske unije i zemalja regije.

Član Nadzornog odbora Paneuropske unije BiH Mile Lasić istaknuo je kako su zemlje Balkana često percipirane kao neostvareni eksperiment na krajnjim granicama velikih imperija.

"Neophodno je održavanje ne samo konstruktivnih pregovora između Europske Unije i Bosne i Hercegovine, već i kritički orijentiranih razgovora unutar same BiH koji će potpomoći boljem razumijevanju potreba šire zajednice Bosne i Hercegovine te njezine kompleksnosti. U Bosni i Hercegovini se ne smiju ponoviti greške iz povijesti i nikako nije dobro nametanje teme Bosne i Hercegovine samo kao građanske države, već se moraju uvažavati i kolektivna prava", kazao je Lasić.

Potpredsjednik Međunarodne paneuropske i predsjednik Hrvatske paneurope Mislav Ježić naglasio je kako je upravo Bosna i Hercegovina ostala kulturno najraznovrsnija zemlja jugoistočne Europe što je ujedno njezin najveći doprinos Europskoj Uniji.

"Sama složenost veličine sustava koji EU predstavlja, može zaprijetiti stabilnosti Unije udaljavanjem njezinih građana od tog projekta i izražavanjem njihova nepovjerenja prema procesu proširenja. Zato se, citirajući papu Franju, trebamo vratiti idejama osnivača Europske unije", ustvrdio je Ježić.

Šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu Dragoslav Štefanek kazao je kako danas mnogi ne vide europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

"No, treba biti optimist. Jer nitko se nije nadao recimo 1997. godine da će moja zemlja Slovačka ući u Europsku uniju, a ušli smo 2004. godine.  Zato ustrajte na svom putu ka EU", naglasio je.

 Predsjednik Paneuropske unije Njemačke Bernd Posselt rekao je kako se nikako ne smije dozvoliti promjena granica na jugoistoku Europu.

"To može dovesti do primjerice nove podjele u BiH ili pak može dovesti u pitanje granice drugih europskih zemalja. Umjesto mijenjanja granica treba integrirati sve zemlje jugoistoka Europe u EU", istaknuo je Posselt i dodao kako su najnovija istraživanja pokazala da odnos građana Europske unije prema Europskoj uniji nikada nije bio bolji još o 1983. godine.

"U Njemačkoj, recimo više od 70 posto stanovnika Europsku uniju vidi pozitivno. Ono što mi moramo raditi je boriti se protiv nacionalizma koji je zapravo kolektivni egoizam, a egoizam je najgora ljudska osobina", zaključio je Posselt.

Međunarodna konferencija realizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Posavskog kantona i Općine Orašje, a partneri su Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Zaklada Robert Schuman, Zajednička komisija za europske integracije BiH, te Ured predsjednika Federacija BiH Marinka Ćavare. Ova je konferencija i dio međunarodnog projekta "Joint Citizens' Forces – Common European Future", koji je sufinancirala Europska unija iz projekta "The Europe for Citizens Programme", a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Tekst deklaracije bit će upućen predstavnicima vlasti u BiH te predstavnicima institucija Europske unije.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Većina ih ne želi ostati u BiH: VMBiH: Zahtjev za azil podnijelo samo 611 migranata

VIDEO: Poništena ekološka dozvola za MHE Kruščica 1: Žene Kruščice ostvarile prvu pobjedu, nastavljaju borbu za rijeku

VIDEO: Vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihaća: Hitni poziv institucijama države: osigurati smještaj za migrante

VIDEO: Zamijenio ga Pandža: Gadžić razriješen dužnosti direktora mostarskoga Aluminija

Hiljade mještana bježe pred vatrom: Požari u sjevernoj Kaliforniji zaprijetili domovima

Alžirske vlasti primoravale migrante da napuste zemlju: Smrt u Sahari - 30.000 migranata stradalo u pustinji

Fotografije kao dokaz: I slavni su samo \'obični smrtnici\'

Novčane kazne izrečene i Kokezi, Krstajiću i FSS-u: Xhaka, Shaqiri i Lichtsteiner kažnjeni samo novčano

Saudijska Arabija slavila protiv Egipta: Ubjedljiva pobjeda Urugvaja nad Rusijom

Njemačkoj nedostaju limari, vodoinstalateri, soboslikari, parketari...
Francuski mesari u strahu od vegana traže policijsku zaštitu: Nasilni su i nasrtljivi
EU bi mogla dati 6 milijardi eura za migrantska utočišta u Africi
Libija odbila Italiju: Neće biti izbjegličkih kampova na libijskom teritoriju
Turska - podijeljena zemlja
Tisuće migranata na granici s SAD-om traži azil, na podnošenje zahtjeva čekaju tjednima
Promatrači: Erdoganu je u pobjedi pomoglo ograničavanje slobode govora, medija i okupljanja
Konzervativci razvalili ljevičare na talijanskim lokalnim izborima
Tko je Muharrem Ince, čovjek koji je nakratko probudio nadu da se Erdogana može pobijediti?
Sirijska vojska bacala bojler-bombe na grad Deru
Brodovi s migrantima plutaju po Mediteranu, a europske vođe nemaju pojma što raditi. Ima li rješenja za krizu?SVAŠTARIJE

Snažan potres rano jutros pogodio Grčku

CNN: Već se zna pobjednik Svjetskog prvenstva - to je Putin

Spriječena pljačka u Mostaru

Izetbegović čestitao Erdoganu izbornu pobjedu

Fotka poljupca dviju cura s tekme obišla je svijet, ali nisu svi sretni zbog toga

Plan Billa Gatesa za iskorjenjivanje malarije zvuči kao iz najvećeg treš filma, a mogao bi uspjeti

Ljudi plaćaju 50 KM da ih umotaju u pelene, biste li si vi priuštili tu terapiju?

Savijao se ispred šokirane publike kao da je od gume, gledatelji prekrivali oči i okretali glave

Nele Karajlić objavio pjesmu ˝Nedelja kad je otišo Hase 2˝

Lupinizam osvaja turiste na Zrću: "Već se fotkaju pokraj skulptura"