TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Dobavljači naplaćuju 60 posto potraživanja, vjerovnici do 20

Dobavljači naplaćuju 60 posto potraživanja, vjerovnici do 20Foto: Reuters

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća u utorak su jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe između dužnika i svih vjerovnika koje je Vijeću podnio izvanredni povjerenik Fabris Peruško te su mu dali suglasnost da usuglašeni tekst kao zajednički prijedlog nagodbe dostavi svim vjerovnicima putem objave na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda, navodi se u priopćenju iz Agrokora.

Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog - te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe. Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga, napominje se u priopćenju, razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

U priopćenju se podsjeća da su vjerovnici potvrdili Model prioriteta namirenja (EPM) kao najbolji model za namirenje, s obzirom na broj kompanija unutar grupe te kompleksnost financijskog restrukturiranja. Kako se navodi, riječ je o fer i pravednom načinu namirenja, koji se koristi u najvećim međunarodnim postupcima restrukturiranja kompanija te je široko prihvaćen od međunarodnih kreditora.

 U tom se modelu, u skladu sa zakonskim propisima, upravlja vodopadom naplate potraživanja za svaku pojedinu kompaniju, uključujući garancije za dug drugih kompanija, a tražbine se promatraju s aspekta njihove pravne pozicije. 

Dobavljačima u prosjeku 60 posto povrata potraživanja, financijskim institucijama do 20 posto

Prema izračunima po EPM modelu, najveći udio u vlasništvu nove Grupe Agrokor imat će financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela. Imatelji obveznica sudjelovat će u vlasništvu s 24,9 posto udjela, ruska VTB banka sa 7,5 posto, a domaće financijske institucije s 15,3 posto. Udio dobavljača u novoj grupi bit će 4,7 posto, stoji u priopćenju Agrokora.  Najveći udjel pritom će imati Adris, 1,4 posto, a potom Franck, 1,3 posto, te Saponija i Sokol Marić, po 0,6 posto.

Po skupinama vjerovnika, dobavljači i vlasnici obveznica imaju u prosjeku manje otpise od financijskih institucija, navodi se dalje u priopćenju.

Najveću razinu povrata od 100 posto tražbina ostvaruju mala i mikro poduzeća, čija su potraživanja u potpunosti isplaćena. Dobavljači Agrokora ostvarit će u prosjeku 60 posto povrata potraživanja za robu i usluge, pri čemu će 46 posto dobavljača imati povrate između 80 i 100 posto.

Stopa povrata imatelja obveznica kreće se između 40 i 80 posto. Najveći broj domaćih i stranih financijskih institucija i ostalih vjerovnika imat će u prosjeku povrat tražbina do 20 posto. 

Posebni sporazumi s dobavljačima i Sberbankom

Dio nagodbe su i dva posebna sporazuma - s dobavljačima i Sberbankom.

S dobavljačima je postignut dogovor o isplati tzv. graničnog duga (nastalog do 10. travnja 2017. kada je započeo postupak izvanredne uprave, a koji dospijeva iza tog datuma), pod određenim uvjetima. Ukupni najviši iznos tog duga koji može biti plaćen tijekom razdoblja od četiri godine (do 2021.) iznosi do 70 milijuna eura, a 9,6 milijuna eura će se isplatiti u budućim udjelima u novoj kompaniji. Uvjeti za isplatu graničnog duga vezani su za rezultate poslovanja Konzuma te se očituju u minimalnoj dogovorenoj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) Konzuma, koja u kalendarskoj godini iznosi 38,8 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Nadalje, u odnosu na dobavljače koji su Agrokor financirali regresnim mjenicama, u nagodbi uz posredovanje izvanredne uprave postignut je dogovor prema kojem Aisle Dutch TopCo (holding sa sjedištem u Nizozemskoj, koji će preuzeti poslovanje Agrokorovih poduzeća bez obaveza nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave) neće ostvarivati prava, uključujući i naplatu, po ustupljenim tražbinama prema regresnim dužnicima ako su oni postigli sporazum s vjerovnicima (bankama) temeljem kojeg će podmiriti između 30 i 40 posto tražbine te o tome sporazumu izvanrednom povjereniku dostavili dokaz do datuma potvrde nagodbe.

Poseban sporazum sa Sberbankom, pak, podrazumijeva da će ruska banka za razdoblje od četiri godine (do 2021.) imati godišnje uvjetno/potencijalno pravo na primanje uplata pod uvjetom da skupina od 17 materijalno bitnih društava ostvari dogovoreni prag operativne dobiti. Prag EBITDA za 2018. je 245 milijuna eura, a on se postupno povećava do 288 milijuna eura za 2021.

Ukupan iznos za četiri uplate Sberbanci ne može premašiti 60 milijuna eura, a obveza plaćanja prestaje s istekom četiri godine, bez obzira na iznos koji će u konačnici biti plaćen. 

Dogovoreno produljenje roll-upa do sredine 2019. godine

Kreditori ugovora o najstarijem zajmu (tzv. roll-up od 1,06 milijardi eura) i Sberbanka dogovorili su sve uvjete produljenja tog ugovora. Produljenje je planirano najkasnije do sredine 2019., a refinanciranje je moguće i prije toga roka.

Dogovorena je kamatna stopa Euribor, uvećana za 8 posto (6 posto cash/2 posto PIK) do 10. siječnja 2019. Od 10. siječnja do 10. veljače 2019. kamatna stopa bit će Euribor uvećan za 10 posto, koji raste za 0,5 posto PIK svaki idući mjesec.

U srpnju 2018. platit će se dva posto naknade, a u siječnju i travnju 2019. godine još po jedan posto naknade.

Oko 7.300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga bit će u srijedu poslano Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji će ga potom tijekom ovoga tjedna objaviti na e-oglasnoj ploči. Kako se navodi u priopćenju iz Agrokora, po objavi teksta nagodbe, Trgovački sud zakazat će ročište za glasanje o nagodbi, koje se mora održati u roku ne kraćem  od pet i ne dužem od 15 dana. Iznos ukupnih tražbina s pravom glasa je 34,4 milijardi kuna ili 4,6 milijardi eura. 

Po objavi na e-oglasna ploči, tekst nagodbe na hrvatskom i engleskom jeziku bit će dostupan  svim vjerovnicima i na stranici www./nagodba.agrokor.hr.

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi e donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca, kaže se u priopćenju.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Osumnjičen da je u oružanom napadu usmrtio tri osobe: Holandska policija traga za osumnjičenim Gokmanom Tanisem

"Formiranje Vijeća ministara BiH do kraja mjeseca": Dodik: Danas novi sastanak

Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH: Čović: Nismo daleko od dogovora o formiranju Vijeća ministara

Obilježavanje u Banjoj Luci: Godišnjica nestanka Davida Dragičevića

U čileanskoj Patagoniji: Odlomila se dva ledena brijega veličine osam nogometnih igrališta

U udaru ciklona Idai: U olujnom nevremenu grad Beira u Mozambiku 90 odsto uništen

Optuženi za poticanje antiarapskog rasizma: Poništena kandidatura čelnika krajnje desnice u Izraelu

Policija pretresla dvije kuće u istrazi napada: Novozelandska premijerka želi ograničiti pristup vatrenom oružju

Interesantni podaci iz biografija historijskih ličnosti: Nevjerovatne činjenice o poznatim koje vas nisu učili u školi

Turska i Iran pokrenuli operaciju protiv kurdskih pobunjenika
Teror u Nizozemskoj, troje mrtvih, više ranjenih. Objavljeno tko je napadač
FOTO Zbog oluje u SAD-u stotinu vozila u lančanom sudaru
Evo u kojim zemljama EU ima najviše slobodnih radnih mjesta, a u kojima najmanje
Mladenci iz Indije tek su se doselili na Novi Zeland. Ženu je ubio terorist
Britanka koja je utopila svoju 3-godišnju kćer dobila doživotnu kaznu
Putin na Krimu pokrenuo dvije nove elektrane
Slovenija ne priznaje nezakonitu rusku aneksiju Krima
Otmičari oteli 19 putnika iz autobusa blizu meksičke granice. Ne zna se razlog
UN razmatra mjere za sprječavanje utrke u naoružanju u svemiru
Dva ledena brijega odlomila se na jugu Čilea: "Nikada ovako nešto nismo vidjeli"
Manijak s Novog Zelanda kupio oružje putem interneta
Kinezi tvrde da su u zadnjih pet godina uhitili 13.000 terorista
Europske burze blago porasle
Novozelandski muslimani: Ovdje smo dobrodošli, ovdje nas vole
Troje mladih umrlo je nakon proslave Sv. Patrika u Sjevernoj Irskoj
Azijske burze porasle, dolar oslabio
Cijene nafte rastu
Na Novom Zelandu žele ograničiti pristup oružju. U Australiji vrše pretres kuća
Žuti prsluci palili i pljačkali po Parizu, vlada ima plan kako ih zaustaviti
SVAŠTARIJE

Holandska policija traga za osumnjičenim Gokmanom Tanisem

Najveći problem prosvjeda u Srbiji zove se Boško Obradović

Audi najavio dvije premijere futurističkih koncepata ove godine

Tarrant je boravio u BiH prije dvije godine

Žuti prsluci prosvjeduju u Pariizu, provaljuju u trgovine i pljačkaju ih

Među ubijenima u Christchurchu su i djeca

VIDEO Pogledajte trenutak kada je avion skoro udario auto u Torontu

Trump umjesto sućuti za pokolj na Novom Zelandu reklamirao desničarski portal

Broj oboljelih od morbila se povećao na 113

Mektić saslušan u Tužilaštvu BiH